Війна з елементами виборів

Таки в жовтні всі громадяни України зможуть знову скористатися з права вибирати і бути обраним, яке обіцяє їм Конституція. А доти розслабитися тим самим громадянам не дасть буремна сучасність.

 

Закон тижня

 

26 жовтня школярі по всій країні матимуть клопіт з навчанням, бо в більшості середніх навчальних закладів день перед тим і всю ніч працюватимуть виборчі комісії. Восени українці мають вибрати периферійні парламенти за новим законом, який минулого тижня Верховна Рада після тяжких дискусій ухвалила в першому читанні.

 

Місцеві вибори відбуватимуться за такими виборчими системами:

 

- депутатів сільських, селищних рад — зберігається чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;

 

- депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад — за пропорційною виборчою системою з преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі, що збігається з територією Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті, за виборчими списками місцевих організацій партій (блоків) з одночасним висуванням кандидатів в територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ);

 

- міських голів (міст, кількість виборців у яких не манша ніж 90 тисяч) — за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;

 

- сільських, селищних, міських голів (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч), сільських старост — за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

 

В законі пропонується чітко встановити кількісний склад відповідних місцевих рад, що його визначатиме Центральна виборча комісія перед початком виборчого процесу чергових виборів залежно від кількості виборців, які належать до відповідної територіальної громади, проживають на території області, району, району в місті. Мінімальна кількість депутатів ради — 10 за чисельності виборців до 500, максимальна — 80 за чисельності виборців понад 1,5 млн. 

 

Алґоритм складний, але й це не все. Можна згадати, що Центральна виборча комісія має в своїх лавах членів, термін використання яких вичерпався. Але то дрібниці порівняно з тим, що парламентська коаліція тріщить по швах. А про те, що президентові Петру Порошенку вибори восени стратегічно невигідні, говорили не тільки опозиціонери. На думку тих спікерів, Блок президента може і другого почесного місця цього разу не зайняти, як це сталося на виборах до ВР.

 

Електоратові буде непросто зорієнтуватися з вибором нових «слуг народу»

 

Казус тижня

 

У трохи неприємну ситуацію потрапив Петро Порошенко, коли звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Конституції України закону «Про позбавлення В.Януковича звання президента України». Завізований ним-таки закон 18 червня набув чинності, бо Верховна Рада проголосувала за нього ще 4 лютого, а 9 лютого документ скерували на підпис президенту.

 

Тлумачити незрозуміле рішення Порошенка довелося першому заступнику голови АП Віталію Ковальчуку. «Звернувшись же до КС з поданням щодо конституційності рішення Верховної Ради, президент зробив цілком очевидний юридичний хід, обґрунтований необхідністю бути упевненим, що у майбутньому цей закон не зможе бути оскарженим у будь-якому суді — ані в Україні, ані за кордоном», — пояснив чиновник.

 

З погляду сліпої Феміди, без КС такі резонансні закони ухвалювати не можна. Інша річ — чим думали ініціатори і підписант документу в лютому, голосуючи і ставлячи автограф. Для простого обивателя в голові вже відклалося: Порошенко «відмазує» Януковича.

 

В цій будівлі пояснять ростовському втікачеві його сучасний політико-правовий статус

 

Злочин тижня

 

На війні в білих рукавичках робити нема чого, але у випадку з ротою патрульної міліції особливого призначення «Торнадо» сталося щось абсолютно надзвичайне. Модератором кримінального скандалу став головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

 

За інформацією цього правоохоронця, командир роти Руслан Онищенко у період від січня до середини березня 2015 року задля вчинення тяжких злочинів на території дислокації батальйону в Привіллі Луганської області, в тому й незаконного позбавлення волі та викрадення місцевих мешканців і їх тортур, створив злочинну організацію з-поміж підпорядкованих йому міліціянтів роти числом понад 10 осіб.

 

Крім того, Матіос розповів, що бійці «Торнадо» замінували територію бази розташування.

 

Коли стало зрозуміло, що командиром спецназу може стати рецидивіст і довший час коїти злочини, у соціальній мережі з'явився міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який розказав свою версію того, що відбулося. «Проблеми непорозуміння і конфлікту між бійцями підрозділу і військовою прокуратурою — вичерпані. І, говорячи прямо, були — м'яко кажучи — створені штучно непрофесійними і некоректними діями суміжників. І вигнання, і арешти "брудних" міліціонерів не мають кидати тінь на тих, хто чесно служив і служить Україні! Це принципово! Це стосується і роти МВС "Торнадо" — гідні бійці, чесно виконували свій обов'язок — ті, хто героїчно проявив себе під Іловайськом, Станицею Луганською — нестимуть службу далі — пройшовши переатестацію, і будучи зараховані до іншого підрозділу», — написав він.

 

Крім того, Аваков пообіцяв, що провину командира роти Руслана Онищенка і ще шістьох заарештованих міліціянтів та міру їх відповідальності визначить за підсумками слідства суд.

 

Зрозуміло, що координація дій між ГПУ і МВС сьогодні абсолютно відсутня, але неясно, яким робом бандит очолив спецпідрозділ і чому роту, «бійці якої чесно виконували свій обов'язок», тепер розформовують.
 

Цей шеврон потрапив у дуже кепську історію

 

Намісник тижня

 

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі виконувати обов'язки голови Одеської облдержадміністрації заходився галопуючими темпами.

 

В цій області, очевидно, нудно не буде нікому, а надто чиновникам. Для них за допомогою США створять спеціальний фонд, який виплачуватиме премії компетентним держслужбовцям.

 

Крім того, що новий намісник побував на Привозі, зняв блокпост на кордоні області, він оперативно взявся до відсутності доріг у реґіоні. І в своєму стилі Саакашвілі розповів бувальщину про свої здобутки: «Відразу після призначення Лорткіпанідзе (земляк героя революції гвоздик став головним одеським міліціянтом. — Z) ввечері прийшов чоловік, який подав заяву, що викладач одного з вишів вимагає хабар за вступ. Вранці цього чоловіка заарештували. В обласному управлінні УВС вишикувалася черга заявників. З управління міліції зняли охорону з автоматами. Міліція мусить сама себе захищати — автоматники потрібні для захисту беззбройних громадян, а охороняти озброєних міліціонерів не має сенсу».

 

А ще була розмова на підвищених тонах з місцевими прокурорами і рекомендація СБУ почати боротьбу з корупцією з власних лав.

 

Активність Саакашвілі впала в око російським пропаґандистам, які перше висунули версію, що запальний грузин з Одеси поїде в київське крісло прем'єр-міністра, відтак «поінформовані джерела» донесли росіянам, що Саакашвілі може стати і президентом України, врешті-решт майже офіційною для тамтешніх ЗМІ інформацією стало, що новий намісник готується почати війну з Придністров'ям.

 

Висновуючи з традиційно істеричної реакції колеґ одіозного телеведучого Кісільова, Саакашвілі поки що все робить правильно.

 

В окремішній області він будуватиме щось на кшталт Сінґапуру

 

22.06.2015