Градус зростатиме

Літо взялося до роботи, але, крім природи, температуру нам підіймають і цілком людські фактори.

 

Вогонь тижня

 

Внаслідок катастрофи під Крячками загинули п'ятеро осіб, 15 постраждали
 

Біля села Крячки (пару десятків кілометрів від Києва) колись збудували військову частину зі стрільбищем і летовищем. Пізніше біля в/ч виникла база нафтопродуктів. За всіма законами такого робити не можна було, та пам'ятаємо: якщо чогось робити не можна, але дуже хочеться, то можна.

 

Сьогодні йдуть суперечки щодо причин пожежі на нафтобазі. Говорилося вже про халатність в поводженні з легкозаймистими матеріалами (хтось з великого розуму вирішив покурити на пороховій бочці), про технічні несправності, які від людського фактору не залежать, а також про підпал і самопідпал. Підприємство, як виявилося, належить колишньому міністру палива і енергетики в уряді Азарова Едуардові Ставицькому, який тепер, кажуть, перебуває у Відні. 

 

Чинний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що тих, кого мали (і могли) затримати, вже затримали, а у зв'язку з пожежею на нафтобазі МВС відкрило кримінальне провадження за фактом ч. 2.ст.273 КК України — порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки. Ніяких терактів і підпалів.

 

Головне, що продемонструвала пожежа у Васильківському районі, — героїзмом у нас тепер затикатимуть всі дірки і на фронті, і в майже мирному житті. Більше ресурсу на затикання в держави не лишилося.

 

Неадекватність тижня

 

Так виглядає українська версія Бівиса і Батгеда

 

Війна на сході перейшла в черепні коробки представників «руского міра». Не останні серед сепаратистів персони Денис Пушилін і Владислав Дайнего надіслали спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману свої пропозиції щодо нової Конституції. В новому Основному законі сепаратисти бажають бачити відмову України від євроінтеґрації і вступу країни до НАТО; російська мова має стати другою державною, що цілком відповідає еволюційній стадії розвитку Пушиліна і Дайнего.

 

Інтриґа виявилася в тому, що, вимагаючи для деяких районів Донбасу (йдеться про території, які зараз окуповані російськими бойовиками) «особливого статусу», ініціатори звернення до спікера зазначили, що не тільки Донецька і Луганська області є невід'ємною частиною України, а й захоплений Російською Федерацією Крим.

 

За добу кислотно-лужний баланс нервової системи креативного дуету повернувся у звиклі для нього межі, відтак ті самі Пушилін і Дайнего заявили, що «ДНР"» і «ЛНР» безумовно вважають Крим частиною Росії і що «наші "республіки" теж в ідеалі хотіли б увійти до складу Російської Федерації, але статус "ДНР" і "ЛНР" має визначатися рамками Мінських угод».

 

Колись сумний анімаційний ослик Іа за допомогою подертої кульки і глечика бавився у «входіт і виходіт». Тепер подібні фрикції кремлівський деміург зла дозволяє робити своїм маріонеткам. Метою, очевидно, було перевірити почуття гумору офіційного Києва.

 

Призначення тижня

 

Камуфляж — це тепер нормальний дрес-код для держслужбовців

 

Посада начальника управління ГПУ з розслідування корупційних злочинів, вчинених службовими особами, які обіймають особливо відповідальну посаду, стала вакантною. Павло Жебрівський, який обіймав її від січня поточного року, пішов працювати головою Донецької обласної держадміністрації. Його попередник Микола Кіхтенко перед відставкою трохи дістав на горіхи від президента Порошенка за неналежне виконання своїх функціональних обов'язків, але все для Миколи Івановича обмежилося, зі слів того ж таки президента, переходом на іншу роботу.

 

Неодноразовий народний депутат Жебрівський не фіґурував у резонансних справах, конфліктах чи скандалах. Тепер йому доведеться показати, що вміє робити київський політик в екстремальних умовах Донеччини. Пописатися йому буде важко, бо насамперед його порівнюватимуть з гіперактивним господарем Луганщини Геннадієм Москалем. Але головна проблема Жебрівського в тому, що він (як і Кіхтенко) не будить симпатій уряду загалом і прем'єра зокрема.

 

Новопризначений тим не переймається — відразу взявся до роботи, тобто почав давати розлогі інтерв'ю. З'ясувалося, що намісник буде дуже делікатно блокувати окуповані території, а першим ляпом Павла Івановича стало те, що після оголошення наміру амністувати тих, у кого руки не в крові, Жебрівський сказав, що треба вивчити аналогічний досвід боротьби СРСР з УПА в Західній Україні в повоєнні роки, коли, на думку Жебрівського, амністували всіх правильно. Намісник не врахував, що Україна не має Сибіру, куди амністованих бандерівців висилали ешелонами.

 

Анонс тижня

 

Конспірологи «сватають» головного лицаря плаща і кинджала у прем'єри, а потім, може, і вище піде

 

«У мене є докази, що Наливайченко "кришував" Фірташа», — написав у соціальній мережі колишній журналіст, а тепер народний депутат Сергій Лещенко. Тож дуже можливо, що стартував новий політичний серіал, де голова СБУ Валентин Наливайченко зіграє головну роль «переслідуваного режимом».

 

Протягом тижня Наливайченко активно чистив лави своїх підлеглих: звільнив усіх керівників управління боротьби з корупцією СБУ, начальника Рівненського управління СБУ та свого першого заступника. Крім того, заявив, що нардепів варто було б арештовувати відразу після того, як їх позбавляють імунітету, й оприлюднив інформацію про причетність до згорілої нафтобази у Васильківському районі. Як наслідок, Наливайченко не зміг полетіти у США, де мав говорити про російську аґресію на сході України, бо був викликаний на бесіду в Генеральну прокуратуру.

 

У соціальній мережі дався чути й одіозний колишній заступник голови Адміністрації Президента за часів Віктора Януковича Андрій Портнов. «До відставки голови спецслужби залишилися дні або тижні; українські правоохоронні органи керуються і координуються з офісу президентської адміністрації і саме там визначають, чи здійснювали вищі посадові особи злочини; всі останні конфлікти між головними учасниками лютневої революції засновані на перерозподілі між собою фінансів, активів та природних ресурсів», — написав він.

 

Наливайченко в неділю ввечері вийшов у телеефір, звідки повідомив, що його не цікавлять посади і що не треба роздувати інтриґу там, де її нема. Далі буде.

 

15.06.2015