Футбольний швіндель

 

Такої облави на футбольних босів ще не було. США звинувачують у хабарництві дев'ятьох діячів ФІФА. Швейцарія заарештувала сімох — перевіряє, чи не було корупції під час виборів Росії і Катару для мундіалю.

 

Хоч ФІФА здавна вважають за організацію, просякнуту корупцією, але досі розслідування провадили переважно журналісти.

 

Вчора в офісі ФІФА в Цюріху швейцарські слідчі вилучили документи, пов'язані з вибором господарів чемпіонатів світу в 2018 і 2022 роках. Мають допитати 10 членів виконавчого комітету ФІФА, який у грудні 2010 р. віддав організацію мундіалю відповідно Росії і Катару. Розслідування стосується до обвинувачень у безгосподарності та до відмивання коштів під час вибору організаторів чемпіонату, оголосили швейцарці.

 

Раніше медія встановили, що в організації другої після олімпійських ігор найбільшої спортивної імпрези дуже був зацікавлений Владімір Путін. Тодішній прем'єр мав би зібрати групу довірених олігархів і наказати їм робити все, що можуть, щоб завести мундіаль до Росії. Голоси ніби купувалися, у тому й за картини з петербурзького Ермітажу.

 

Катарці платили готівкою, навіть $1,6 млн за голос. Вони виграли голосування, не маючи жодних футбольних традицій, а 50-градусна спека улітку в Катарі просто унеможливлює там турнір.

 

Світова опінія давно домагалася повторення голосування. І не тільки через хабарі. Президент ФФП Збіґнев Бонек сказав «Виборчій», що «організація чемпіонатів світу в Росії є катастрофічною помилкою, бо це держава, як вторглась в іншу країну».

 

Медія та організації прав людини закликали відібрати в Катару чемпіонат. На будівництві мундіальної інфраструктури гинуть сотки робітників-імміґрантів, що підлягають системі кафалу, тобто трактуються як невільники. За оцінкою Міжнародної конфедерації профспілок, до 2022 р. на мундіальних будовах загине 4 тис. людей.

 

ФІФА не реагувала ні на заклики, ні на звинувачення про корупцію. Вчора речник світової федерації повторив, що турніри відбудуться в Росії і Катарі. Але зазначив, що такою є ситуація станом на нині. Того, що станеться завтра, передбачити неможливо, бо ФІФА ніколи не мала на карку слідчих зі Швейцарії та зі Штатів.

 

Американці звинувачують 14 осіб (сімох заарештовано в Швейцарії), серед них дев'ятьох діячів ФІФА. Вчора ввечері федерація призупинила повноваження 11 осіб, у тому віце-президентів Джеффрі Вебба з Кайманових островів та уругвайця Еухеніо Фігередо. Решта звинувачених — керівники фірм, що співпрацюють зі світовою федерацією. Хосе Гавілла з маркетинґової фірми Traffic Sports вже зізнався у провинах і в межах добровільної здачі поверне як кару $151 млн.

 

Підготовлений американцями акт звинувачення охоплює 47 звинувачень, в тому числі здирства, відмивання коштів і фінансові шахрайства під час продажів телевізійних, маркетинґових і спонсорських прав футбольних імпрез, що відбувалися в США і Латинській Америці. Хабарі ніби сягають $150 млн. Слідство провадиться щодо останніх 25 років. «Корупція є загальною, системною та глибоко укоріненою і за кордоном, і тут, в США. Вона охоплює щонайменше два покоління футбольних чиновників», — сказала генеральний прокурор США Лоретта Лінч. З її слів, діячі брали хабарі, коли вибирали ПАР на господаря мундіалю в 2010 р., а також коли вибирали керівника ФІФА. «Хабарі й необліковані платежі були методом провадження справ у світовій футбольній організації», — каже шеф ФБР Джеймс Б. Комі.

 

На волі все ще є шеф ФІФА Йозеф Блаттер. 79-літній швейцарець править футболом від 1998 р., в п'ятницю майже певно виграє чергові вибори. Його єдиним суперником є Алі бін Аль-Хусейн. Йорданець вчора оприлюднив, що дістав пропозицію (не сказав від кого) купити 47 голосів (для перемоги треба 105). ФІФА його сенсаційну заяву не стала розглядати. Вибори шефа федерації відбудуться згідно з планом.

 

Увечері Блаттер оголосив, що федерація співпрацюватиме зі слідчими із США і Швейцарії. В офісі ФІФА в Цюріху слідчі вилучили документи в паперовій ти електронній версіях. «Чого ви від нас чекаєте? Починаєте спекулювати, чи не треба повторити вибори господарів ЧС. Турніри відбудуться в Росії і Катарі. Нині факти є такими», — сказав журналістам речник ФІФА Вальтер Де Ґреґоріо.

 

А треба було почати з того, що п'ять років тому вибори взагалі не мали відбутися. 24-особовий Виконком не протривав в цілості навіть до голосування. Якраз перед ним Sunday Times організувала провокацію: журналісти, вдаючи американських лобістів, пробували купити підтримку ніґерійця Амоса Адаму і Рено Темарі з Таїті. Перший хотів £0,5 млн, другий — £1,5 млн. Шість інших — колишніх і теперішніх — діячів ФІФА запевняли «лобістів», що хабарі є найкращим способом організувати ЧС.

 

Амаду і Темарі були відсторонені, в голосуванні участі не брали. Інші діячі замість того, щоб критикувати колеґ, зосередилися на цькуванні журналістів, які, на їхню думку, повелися неетично.

 

Нині, за розслідуваннями англійських і французьких медій, у корупції підозрюють половину тодішніх членів Виконкому. Росії для перемоги вистачило 13 голосів, а Катару — 14.

 

Мундіаль у 2022 р. завів на вітчизну Моххамед бін Хаммам, тоді керівник азійського футболу і віце-президент ФІФА. Фірма, яку він очолював, перевела 30 керівникам африканських федерацій по $200 тис. Навзамін чотири представники цього континенту у Виконкомі мали віддати голоси за Катар. Джек Ворнер — тоді футбольний керівник в Північній і Центральній Америці — отримав від бін Хаммама $1,6 млн. Зауважмо, що саме в мейлі до Ворнера генеральний секретар ФІФА Жером Вальке — консільєрі Блаттера — написав, що бін Хаммам «купив Катару мундіаль».

 

Бін Хаммама вже у ФІФА немає, 2011 р. його виключили з організації, бо пропонував діячам з Центральної Америки по $40 тис. в обмін на підтримку в голосуванні на керівника світового футболу.

 

Росіяни діяли інакше і були набагато обережніші. Принаймні так випливає з розслідувань детективних фірм, найнятих англійцями, що також домагалися організації турніру в 2018 р. Згідно зі звітом тих фірм, а там працюють колишні аґенти розвідки MI6, тодішній прем'єр Владімір Путін мав зібрати групу довірених олігархів і наказати їм робити, що можуть, щоб завести турнір в країну. «Це Росія, не сподівайтеся знайти підписаний Путіним документ, в якому буде написано, щоб X дав Y стільки-то тисяч доларів хабаря. Він працював в КҐБ, він діє інакше», — казав колишній функціонер MI6.

 

Одним з методів мало бути обдаровувати голосуючих цінними картинами. В'ячеслав Колосков, який відповідав за кампанію ЧС, ніби подарував експоновані раніше в Ермітажі твори Пікассо шефові УЕФА Мішелю Платіні і Мішелю Д’Гоохе. Обидва це заперечили. «Я не вірю, щоб нинішні арешти були пов'язані з вибором Росії на господаря ЧС в 2018 році», — сказав міністр спорту РФ Віталій Мутко, колишній член Виконкому ФІФА. І емоції в Росії вщухли.

 

Раніше там немало — і то на піднятих тонах — говорили, що корупційний скандал у ФІФА є нічим іншим, як ще однією акцією ворожого Заходу, що пробує зашкодити Росії.

 

Дмитро Свіщев, заступник комісії Думи у справах фізкультури і спорту, доводив, що на Заході «тільки і мріють про те, щоб відібрати росіянам чемпіонат». «Їм не дає там спати успіх олімпійських ігор в Сочі. Вони дуже не хочуть, щоб Росія знов показала світу, на що вона спроможна», — звинувачував депутат.

 

Відомий спортивний коментатор Ігор Рабінєр вважає, що Росія не втратить мундіалю. Натомість не відкидає, що в Катару чемпіонат можуть відібрати. «Ця держава в розслідуваннях про корупцію є номером один. Про неї говориться найбільше і найконкретніше», — каже він «Виборчій».

 

Виданій три роки тому книжці «Як Росія отримала чемпіонат світу з футболу 2018» він ніби хотів дати заголовок «Як Росія купила чемпіонат». «Трохи інакше: чи купила його Росія, — пояснює «Виборчій» Рабнієр. — Стовідсоткової певності я не маю, але радше ні. Наш оргкомітет працював тоді дуже спритно і ефективно. Радше використовував інші механізми. Перш за все старі знайомства. Тут неоціненними були старання Колоскова».

 

Ситуацію Росії може, однак, погіршити виклик міністра Мутка як свідка в швейцарському слідстві. Високі російські сановники в такій ролі перед слідчими інших країн виступати не згоджуються. Якщо ж міністр відмовиться в цьому акурат випадку, то виставить свою країну в поганому світлі.

 

А якби свідками були викликані діячі, країни яких програли голосування 2010 року?

 

Колишній шеф англійської спілки Девід Трієсман свідчив перед комісією Палати громад, що Ніколя Лєос за підтримку кандидатури британців домагався шляхетського титулу. З виявлених пізніше мейлів виявилося, що його радник хотів, щоб 87-літній парагваєць став патроном Кубку Англії. Лєоса теж вчора затримали, але в іншій справі, яку провадить ФБР. Американське слідство зосереджується на здирствах, відмиванні коштів і фінансових шахрайствах у продажах телевізійних, маркетинґових і спонсорських прав до футбольних імпрез, які відбувалися в США і Латинській Америці.

 

Про те, чи під час вибору господарів двійки наступних ЧС була корупція, свідчить завершений восени рапорт Майкла Дж. Ґарсії. Найнятий ФІФА американський прокурор розслідував справу два роки. З результатами його роботи ознайомлені, однак, тільки декілька осіб, бо влада світового футболу вирішила, що з юридичних причин не може їх розголошувати. Під тиском медій етична комісія ФІФА оприлюднила тільки свій виклад, переконуючи, що коли вибирали Росію і Катар, правила були порушені «в обмеженому обсязі», а тому немає причин повторювати голосування. «Документ містить неточності, а також неправильні інтерпретації фактів і висновків з мого рапорту», — відповів Ґарсія і відійшов від ФІФА.

 

Вчора Де Ґреґоріо оголосив, що швейцарські прокурори одержали рапорт Ґарсії декілька місяців тому.

 

 


Michał Szadkowski
Piłkarski szwindel
Gazeta Wyborcza, 28.05.2015
Переклав О.Д.

 

 

 

 

28.05.2015