Аби не гірше?

В Росії дві традиційні проблеми — дороги і дурні. В Галичині з дорогами також швах, а людей з альтернативним способом мислення в нас заступають хабарники-невдахи.

 

Подорож із Франківська до Львова і навпаки...

 

Економічна криза майже звела на пси громадян, які, крім заробітної платні, поліпшують своє матеріальне становище з інших джерел. Тепер за сто доларів можна влаштувати своє майбутнє. Так, за порадою головного лікаря однієї з районних лікарень Тернопільської області, думала дівчина, яка вчиться в одному з тамтешніх вишів. На практиці це означає, що панна дає панові сіро-зелений папірець із зображенням давно померлого президента далекої країни, а він влаштовує її на роботу в лікарню. Інвестицію було перервано стараннями компетентних органів з управління служби боротьби з економічною злочинністю, які «одержання неправомірної вигоди» у цьому випадку не допустили. Хабарника може тішити те, що проти нього порушать справу, формулювання якої гідне Джойса. Виявляється, він вчинив кримінальне правопорушення за ознаками ч. 3 ст. 368 КК України — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

 

Таке саме зробив — і тепер може тішитися вишуканими канцеляризмами у своїй біографії — виконувач обов'язків комісара Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного об'єднаного районного військкомату Львова підполковник Владислав Заришняк. Вояк був до певної міри патріотом, бо за обіцянку мобілізованому відтермінувати відбування військової служби вимагав від того не закордонних грошей, а 5 тисяч ріднесеньких гривень. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. 

 

Пікантне в цій хабарній історії те, що в січні на Львівщині розпустили чотири призовні комісії через систематичне хабарництво. Згодом прокурор Львівської області Роман Федик заявив, що низький відсоток мобілізованих до війська на Львівщині пов'язаний з корупцією у призовних комісіях та недопрацюваннями правоохоронних органів у виявленні злочинів щодо ухиляння від мобілізації. В тому ж таки січні Заришняк говорив, що загалом з Львівської області планується рекрутувати орієнтовно 3 тисячі осіб. Можна брати калькулятор.

 

І гарно ж звучить: «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»

 

Щодо доріг, то Галичина мала шанс відрізнятися від Росії в кращий бік. «Поверніть податки — і ми самі відремонтуємо дороги» — таку вимогу до уряду висунули кілька десятків сільських рад у Косівському районі, що на Івано-Франківщині. На ремонт і обслуговування доріг Івано-Франківської області цього року виділили 73 млн грн. Це лише 15% від потреби.

 

Оперативно прем'єр Арсеній Яценюк під час години запитань до Уряду повідомив, що на дорогу сполученням Львів – Івано-Франківськ через Бібрку буде виділено 550 млн грн. 

 

«У бюджеті є 700 мільйонів гривень на дороги в західному реґіоні. Побудувати одну нормальну людську дорогу від Львова до Франківська через Бібрку. Це було спільне рішення», — сказав він. Потім додав: «Фахівці кажуть, що на це їм потрібно 700 мільйонів, але думаю, що їм і 550 вистачить. Ми хочемо зекономити кошти при будівництві дороги».

 

Фраза Арсенія Петровича «Бо в нас на дорогах всі стають мільйонерами» була зайвою

 

А з поганого треба зазначити, що у львівському ресторані «для туристів» отруїлися курятиною (попередня версія слідства) понад півсотні людей і ходити на пиво в той заклад тепер будуть тільки камікадзе.

 

Крім того, в одній з львівських шкіл стався витік невідомого газу. Батько двох учнів тієї школи повідомив, що багато дітей звертались до медпункту через погане самопочуття. Керівництво школи бачить ситуацію по-своєму і каже, що до їхнього закладу навіть газогону не підведено.

 

Зрештою, львівським школярам і невстановленим газом дихати було б незле, але їх ще налякали тим, що поведуть до церкви замість святкування нудного «останнього дзвоника». Школярі повідомили батькам, батьки трошки покричали, і виявилося, що, як кажуть в Одесі, «уже нікто нікуда нє ідьот». Девіанти, напевно, в Галичині є, але швидко робляться розумними.

 

18.05.2015