Расові проблеми по-ізраїльські

Ми звикли до протистоянь в Ізраїлі на релігійному ґрунті, тому багатьох споживачів новин нівроку здивували антирасистські акції протесту в Тель-Авіві. Іудеї – вихідці з Ефіопії вимагали покласти край зверхньому до себе ставленню, так би мовити, «білих ізраелітів», передовсім тих, хто репрезентує владу, а надто правоохоронців.

 

 

Телерепортажі з Тель-Авіва 3 травня можна було легко сплутати з новинами про події в Балтіморі тижнем раніше. Чорношкірі протестувальники трощать вітрини крамниць, підпалюють авта, закидують камінням поліціянтів, колір шкіри яких порівняно світліший.

 

Хоча акція на площі імені Іцхака Рабина попередньо планувалася як  мирний протест. Чому демонстрація досить швидко переросла в зіткнення з правоохоронцями? Яка сторона була винна? Важко відповісти однозначно. Емоції в 10-тисячному натовпі вирували надто бурхливо.

 

Ситуація почала змінюватися кардинально ближче до восьмої вечора. Саме в цей час несподівано в поліціянтів полетіли пляшки, петарди і шумові гранати. Натовп розділився і його частини рушили в різні боки.

 

Можна припустити, що погроми сусідніх кнайп і крамниць почалися спонтанно. Потім у вирі пристрастей кілька сотень людей спробували навіть прорватися в будівлю мерії Тель-Авіва, що стоїть поруч з площею.

 

Відповідаючи на дії демонстрантів, поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, понад 40 осіб затримано. На місце заворушень прибули керівники поліції і навіть міністр внутрішньої безпеки Іцхак Ааронович.

 

Це вже вдруге демонстрація ізраїльтян ефіопського походження переростає в зіткнення з поліцією. Раніше, 30 квітня, у подібній демонстрації в Єрусалимі взяли участь близько 2000 осіб, вона також супроводжувалася сутичками з поліцією.

 

За підставу для масових акцій протесту став відеозапис камери зовнішнього спостереження в місті Беер-Шева, який потрапив до Інтернету.  На ньому видно, як правоохоронці фактично ні за що вчиняють жорстоке побиття солдата ізраїльської армії ефіопського походження. Ці кадри спричинили величезний резонанс у суспільстві, зайвий раз нагадавши про серйозну проблему, яка існує у відносинах між ефіопської громадою й ізраїльською владою.

 

 

Що насправді сказав солдат поліціянту, поки що до кінця не зрозуміло. Під цей момент плівку уважно вивчають працівники внутрішнього відділу розслідувань при Міністерстві юстиції Ізраїлю. Відомо також, що поліціянтів, причетних до побиття, тимчасово усунено з їхніх посад і вони перебувають під слідством.

 

Окрім того, перед початком демонстрації в Тель-Авіві було оприлюднено заяву прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу про те, що на 5 травня призначена його зустріч з військовиком, який зазнав побиття, а також з представниками ефіопської громади (і зустріч ця відбулася в запланований термін).

 

Здавалося б, інцидент мало бути вичерпано і для другуої акції протесту (3 травня) не було підстав. Однак ізраелітів-ефіопів не переконали обіцянки влади. Більшість учасників  акції не вірять у справедливий результат розслідування. «Цьому солдатові, можна сказати, сильно пощастило. З одного боку, його побили, але з іншого боку – не було б цього запису, проти нього точно б висунули звинувачення в нападі на поліціянтів», – пояснює кореспонденту ізраїльського «9 каналу» свій намір прийти на акцію один з її учасників.

 

Зрештою, проблема набагато глибша, ніж свавілля правоохоронців. Нині в Ізраїлі мешкають близько 135 тисяч вихідців з Ефіопії. Ніби не так вже й багато, менше двох відсотків населення. Утім чомусь саме вони перебувають на найнижчому соціальному щаблі ізраїльського суспільства. Багато представників громади впевнені, що держава не присвячує належої уваги вирішенню їхніх гострих проблем, зокрема у сфері освіти, медицини та соціальної рівності. Середньостатистичний еіфоп в Ізраїлі заробляє на 40 відсотків менше за свого співгромадянина зі світлішою шкірою. І з цими гострими проблемами стикається вже третя ґенерація ізраелітів-ефіопів.

 

Тож інцидент з солдатом став лише приводом для протесту, який наростав і раніше чи пізніше вихлюпнувся б назовні. Але складність проблеми полягає в тому, що для якісних змін в ефіопських кварталах мають бути обопільні зусилля. Так, можна стверджувати, що ізраїльська держава замало уваги присвячує своїм чорношкірим громадянам. Утім не можна заплющувати очі й на надмірну пасивність самих вихідців з Ефіопії, серед яких близько 90 відсотків є анальфабетами. І це попри те, що їхній громаді надано пільгу – безкоштовне навчання в ізраїльських університетах. Вони також мають право на пільгові кредити на житло.

 

Водночас уряд Біньяміна Нетаньягу визнав, що використав далеко не всі можливості для адаптації ефіопського населення в ізраїльському суспільстві. На зустрічі з представниками ефіопської громади прем'єр-міністр пообіцяв створити нові державні програми, які запобігли б соціальним напругам у майбутньому.

05.05.2015