Детективна комедія з «Ночными волками»

Улюбленому мотоклубу Володимира Путіна «Ночные волки» так і не судилося перетнути кордон Європейської Унії. Втім галасу вони наробили. Мотопробіг «Москва–Берлін», який, власне, й замислювався як суто пропаґандистський, таким і залишився. От чи на користь, чи на шкоду Кремлю? Остаточний баланс вдасться підбити щойно після 9 травня.

 

 

А загалом з європейським турне «Ночных волков» відбувається чи то детективна історія,  чи то комедія помилок. Достеменно відомо, що російські байкери на чолі зі своїм одіозним лідером Олександром Залдостановим на прізвисько «Хірург» доїхали до Мінська. Звідти вони вирушили до меморіального комплексу «Хатинь».

 

От тут і сталася перша помилка європейських, російських та українських мас-медій, яку заклав ще генералісимус Йосип Сталін. Свого часу білоруське село Хатинь, де 1943 року есесмани загнали до стодоли й спалили там місцевих мешканців, недарма було обране радянською пропаґандою саме як зразково-показова жертва німецького націонал-соціалізму. Хоча були випадки каральних операцій СС і масштабніші, і жорстокіші. Але сама назва «Хатинь», яка для європейського вуха звучить майже так само, як «Катинь», мала відіграти свою пропаґандистську роль. І вона її успішно виконує ось уже понад сім десятиліть. Востаннє — цих вихідних.

 

Причому, і це дуже дивно, першими на «катинську качку» купилися саме ЗМІ Польщі, з легкої руки яких спершу польська, а відтак і європейська публіка з подивом дізналася, що 26 квітня  «мотоциклісти приїхали до Катинського лісу поблизу Смоленська, де вшанували пам'ять польських офіцерів, замордованих енкеведистами навесні 1940 року за наказом Йосипа Сталіна».

 

Насправді ж Хірургові хлопці таки були добою раніше в Смоленську й навіть поклали квіти, але аж ніяк не до меморіалу польських офіцерів, а до братської могили радянських солдатів, які загинули, захищаючи чи визволяючи місто.

 

Що найсмішніше, «катинську качку» проковтнули й самі російські інформаційні ресурси. І про подію в Росії вони повідомили з покликом на польські ЗМІ. А деякі російські мас-медія навіть подавали новину про акцію на меморіалі польських офіцерів як доказ того, що «Ночные волки» таки зуміли перетнути кордон з Польщею і вже котяться територією Європейської Унії.

 

Наприклад, телеканал НТВ, покликавшись на Polske Radio, сформулював «новину» так: «Учасники мотопробігу, присвяченого 70-літтю перемоги, домчали до польської Катині. Відразу після перетину кордону "Ночные волки" вирушили в Катинський ліс до меморіалу офіцерів, розстріляних в 40-му році співробітниками НКВС». От так легко загальнонаціональний російський телеканал віддав Катинь полякам, а за ним — і маса інших дрібніших російських інформаційних ресурсів.

 

Хоча деякі російські байкери все ж зуміли перетнути російсько-польський кордон — з території калінінградського анклаву. І знову з'явилися повідомлення в пресі, що, мовляв, «Ночные волки» таки примудрилися здурити польських прикордонників й поїхати до РП через ті КПП, де їх не чекали.

 

Журналісти, котрі закидали нові «калінінградські качки», мали б спершу подивитися на політичну карту Європи, тоді вони б зрозуміли, що для того, щоб потрапити на Калінінградщину, російським байкерам довелося б якимось робом проїхати територією або тієї ж таки Польщі, або Литви. Зрозуміло, що і перший і другий варіант апріорі відпадали.

 

Теоретично можна було б задіяти для такої затії військово-транспортний літак, завантажити в нього мотоцикли й самих байкерів і вирядити їх зі сумновідомого військового аеродрому під Смоленськом до одного з військових летовищ у Калінінградському анклаві. Зрештою, літака міг би організувати міністр оборони Росії Сергій Шойгу, який симпатизує «Ночным волкам» не менше, ніж його патрон Путін.

 

Однак у сприянні мотопробігу «Москва–Берлін» міністр обмежився лише промовистим побажанням російським байкерам у своєму приватному Twitter'і: «Мотопробіг через Польщу треба здійснювати на танках. "Ночные волки" удачі вам». Тим своїм дописом Шойгу зайвий раз продемонстрував «миролюбність» намірів Кремля. Європейські політики досі перебувають у ступорі від такої заяви й не готові адекватно на неї зреагувати. Від них чути лише непереконливі відмовки, що, мовляв, це Twitter приватної особи Сергія Шойгу, а не офіційний міністра оборони РФ. Але принаймні сподіваємося, що правильні висновки вони зробили.

 

Однак повернімося до російських байкерів, які перетнули шенґенський кордон. І це справді факт. Але на відміну від того, що подали деякі російські, а за ними й українські мас-медія, це були не «Ночные волки», а суто калінінградські мотоаматори. Й акція їхня була наперед узгоджена між владами Калінінградської області й Польщі. Вона полягала в тому, що у неділю зранку 160 калінінградських байкерів з'їздили на некрополь полеглих червоноармійців під містом Бранево, що у  Вармінсько-Мазурському воєводстві. Приїхали, поклали квіти й того самого дня вирушили додому.

 

27.04.2015