Без мату ніяк

В Україні найрозумніші жінки, Україна має добрих друзів, але щось недороблено у верхніх ешелонах державної влади.

 

Гість тижня

 

«Сьогодні ми разом маємо сказати більше: не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна», — сказав президент Республіки Польща Броніслав Коморовський у Верховній Раді України. Поляки знову беруть на себе місію нашого промоутера в цивілізованому світі. Навіть про безвізовий режим України з ЄС Коморовський говорив позитивно. Навряд чи з того вийде щось реальне, бо Європа таки наслухалася про потенційні «мілліони бєженцев», якими їй натуркує вуха російська пропаґанда, але…

 

Польський лідер не забув і про «другу людину», й на зустрічі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком заявив: «Хотів би ще раз підтвердити, що ми з величезною повагою і з величезною симпатією дивимося на здобутки України, в тому числі у частині ухвалення важких рішень, пов'язаних з реформами. Повною мірою цінуємо те, що Україна, зокрема завдяки Вам, увійшла у фазу втілення, а не лише декларування реформ». Арсеній Петрович, напевно, був здивований компліментами від польського президента, і його спіч запам'ятався загадковою тезою про те, що Європа має стояти на двох ногах: одна — діалог Берліна й Парижа, а друга — діалог Варшави і Києва.

 

Крім того, говорилося про кредити, що їх поляки нададуть українцям, але хто б на то зважав?

 

Нікчемність тижня

 

Верховна Рада перше хотіла, але потім не змогла дати життя законопроектові про націоналізацію майна в Україні держави-аґресора та її резидентів. За прийняття цього законопроекту за основу та в цілому проголосували лише 190 народних депутатів із 284 зареєстрованих у сесійній залі. Після того депутати двічі не змогли повернутися до його розгляду.

 

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко з цього приводу сказав, що законопроект є юридично непідготовленим і не впроваджує механізму санкцій, а обіцяє «колись» ухвалити інший відповідний закон, яким їх впроваджуватимуть. «Давайте напишемо грамотний закон... А голосувати за гасла, по яких колись буде введено механізм, є політично неправильним, є юридично нікчемним», — сказав він.

 

Юрій Віталійович, напевно, має рацію, як завжди, але ж колись і до нього прийдуть погано озброєні люди в подертих берцях і попросять відповісти на питання, які їх цікавлять. Чи просто про юриспруденцію поговорять.

 

Колишній міністр внутрішніх справ знає, що каже

 

Технологія тижня

 

Для того, щоби трошки забути про війну чи комунальні тарифи, треба вигадати щось радикальне. Наприклад, закон, який засуджує все, що має стосунок до комуністичного та націонал-соціалістичного режимів. Тепер заборонене публічне використання символіки таких режимів, встановлено обов'язок відповідного перейменування організацій і торговельних марок.

 

Ленінів поскидають, соратників Володимира Ілліча — також, але заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера розповів про процедуру зміни назв Дніпропетровська та Кіровограда, а також відповідних областей — після законів про декомунізацію.

 

Він пояснив, що відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Основного Закону України питання перейменування населених пунктів належить до повноважень Верховної Ради України. Рішення ухвалюється більшістю голосів народних депутатів Украіни від конституційного складу Верховної Ради України, тобто не менше ніж 226 голосами. Таке рішення не є законом і набуває чинності в день ухвалення, якщо пізніший час набуття сили не буде передбачений у самій постанові.

 

Трохи складнішою є процедура перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей, оскільки вони є в переліку «адміністративних одиниць субнаціонального рівня» у частині другій статті 133 Конституції України. Тому, щоби змінити ці назви, необхідно ухвалити закон про внесення змін до Основного Закону. Юрист сказав своє слово, а те, за що голосує парламент, обговорюватимуть ще довго.

 

Дніпропетровськ треба перейменовувати

 

Королева тижня

 

Марія Музичук на шаховій дошці пояснила, що українки мають клепку в голові. Дівчина зі Стрия стала чемпіонкою світу. Потім Петро Порошенко зустрівся з чемпіонкою світу з класичних шахів (так тепер звучить титул Марії), вручив їй орден «За заслуги» і сказав: «Можу Вас запевнити, що і я сам, і люди, які у звичайному житті далекі від шахів, дуже вас підтримували». У фіналі Марія перемогла росіянку, але хто б на то зважав?

 

В цьому житті мусить бути щось гарне і розумне

 

 

14.04.2015