Проблеми одностроїв

Уніформа — чи то погони-козирок, чи ряса, чи «костюм-тройка» — накладає відбиток на її носіїв, і наслідки цього можуть бути дуже несподівані.

 

Суддя Лінч мав би тішитися, оглядаючи останню (тепер, щоправда, треба казати «крайню») резонансну подію в Івано-Франківську. Історія була така. Начальник головного управління юстиції в Івано-Франківській області Василь Кавацюк 25 березня цього року зареєстрував організацію «Опозиційний блок» на Івано-Франківщині. Через пару тижнів до чиновника прийшли активісти «Правого сектору», щоб пояснити йому своє бачення актуальних подій сучасності.

 

На думку «Правого сектору», «Опозиційному блокові» у Прикарпатті не місце. Кавацюк такого переконання не поділяв. Після недовгої бесіди, під час якої йшлося не про політологію, а про те, щоб начальник головупру пішов у відставку, консенсусу знайдено не було. Кавацюка активісти витягли з кабінету на вулицю, де стояв готовий бак для сміття з автомобільними шинами, полили зеленкою (маринарку і сорочку йому на той час вже порвали) і запхали у смітник. Потім катали чиновника містом в сторону залізничного вокзалу і скандували «Валіза! Вокзал! Росія!». Обіцяли, що возитимуть Кавацюка без перерви на обід, аж поки він не підпише заяву про звільнення. Врешті відпустили, бо, очевидно, серця і душі «Правого сектору» є людськими, і дії, що «тягнуть» на кілька статей Кримінального кодексу, будуть розглянуті по-людськи.

 

Юриспруденція може загрожувати вашому здоров'ю

 

На Тернопільщині Феміда переважно знає, до чого взятися, і тому береться до людей в одностроях. Місцева прокуратура повідомила, що затримано працівників міліції та податкової, які практикувалися у вимаганні грошей. До злочинної групи входили колишній і троє чинних працівників органів внутрішніх справ і податкової міліції.

 

«Досудовим розслідуванням встановлено, що правоохоронці вимагали у жителя Сербії 7,4 тис. грн. Натомість обіцяли не притягувати його до кримінальної відповідальності за нібито незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів, а в подальшому — депортації його з України», — кажуть у прокуратурі. І констатують, що під час обшуків за місцем проживання зловмисників вилучили п'ять одиниць вогнепальної зброї, набої, наркотичні засоби, 30 банківських карток, 20 мобільних телефонів, а також 150 тис. гривень і 2,1 тис. доларів США. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Нікого у смітник не запхали і містом не возили.

 

Такі й подібні дії тепер у Тернополі контролюватиме новий голова місцевого УСБУ Олексій Ушанов, якого президент Порошенко цього тижня призначив на посаду. І матиме він до діла не лише з банальними «перевертнями в погонах», а й з набагато тоншими речами.

 

Наприклад, з проблемою Свято-Успенської Почаївської Лаври, бо депутати Тернопільської облради підтримали на сесії звернення до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо повернення Почаївської Лаври державі. Депутати констатували, що духовна святиня українського народу — Свято-Успенська Почаївська Лавра — «цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства та міжконфесійної неприязні». Відтак звернули увагу, що «прикриваючись ярликом "канонічності", УПЦ Московського патріархату намагається русифікувати український народ, сприяючи окупантові».

 

Згадали історію процесу: «Тенденції антиукраїнської позиції підсилилися у зв'язку із прийняттям Кабінетом Міністрів України розпорядження від 17 липня 2003 року №438-р "Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври". У грудні того ж року урядом Януковича відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладений договір між держбудом та Свято-Успенською Почаївською лаврою. Договір діє 49 років — до 1 січня 2052 року. Такі дії Януковича мали на меті знівелювати не лише українську історію, а й українську Церкву».

 

Вимоги прості, і втілити їх в життя буде легко, як збудувати ще одну Лавру, — скасувати розпорядження Кабінету Міністрів щодо Почаївської Лаври від 17 липня й повернути їй попередній правовий статус.

 

Довкола великого храму в Тернопільській області ще точитимуться бої не на жарт, а тим часом в маленькій львівській церкві Матері Божої Неустанної Помочі, що на Погулянці, стіни розмалювали незвичним для церков розписом. Студенти з Академії мистецтв зобразили представників Небесної сотні, бійців АТО і ще декого...

 

Добре, що молоде покоління читає Гоголя і пам'ятає, як Вакула намалював чорта, на якого місцеві парафіяни плювались

 

10.04.2015