Смерть «короля нафти»

Уночі проти п'ятниці на 91-му році життя помер шостий король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз ас-Сауд. Новина блискавично вплинула на ринок енергоносіїв, і вже в п'ятницю зранку нафта на світових біржах зросла на два відсотки. Проте експерти вважають це зростання тимчасовим.

 

 

Короля Абдаллу шпиталізували ще 31 грудня минулого року. Світові ЗМІ повідомили про те, що саудівський монарх захворів на пневмонію. У лікарні йому навіть інсталювали трубку для полегшення дихання. Зрештою, Абдалла останні кілька років досить часто хворів, тому обов'язки голови держави раз по раз доводилося виконувати братові монарха Сальману ібн Абдель Азізу. Саме його і проголошено нині новим королем Саудівської Аравії.

 

До речі, подібно ситуація складалася і з попереднім монархом. Абдалла офіційно став королем щойно 1 серпня 2005 року, після того як у віці 84 років помер його брат, король Фахд. Проте Фахд 1995 року зазнав інсульту і вже не зміг остаточно одужати, тож Абдалла фактично керував справами в королівстві ще за десять років перед сходженням на трон. А загалом Абдалла був 13-м з-поміж 37 синів короля Абдель Азіза, який помер ще 1953 року.

 

Вважається, що Абдалла народився 1 серпня 1924 року в Ер-Ріяді, але багато хто ставить під сумнів цю дату його народження. У самій Саудівській Аравії він уславився як король-реформатор, хоча насправді всі його нововпровадження мали косметичний характер і не зачіпали основ самодержавства.  

 

Після сходження на престол Абдалла скасував раніше обов'язкове вклякання підданих перед монархом і цілування його в руку. Він мотивував це тим, що така традиція чужа ісламу, оскільки мусульманин може схиляти голову лише перед Аллахом.

 

Також монарх трохи розширив права жінок в саудівському суспільстві. Зокрема, жінку вперше було призначено в Раду Шури — консультативний орган, який виробляє рекомендації для короля й уряду. Також саме за Абдалли жінка вперше стала заступником міністра в уряді королівства. А 2012 року дві спортсменки з Саудівської Аравії вперше взяли участь в Олімпійських іграх.

 

Король Абдалла послабив контроль релігійної поліції за населенням. За його правління преса отримала більше свободи. Державне телебачення вперше почало транслювати музику, яка була заборонена в країні протягом десятиліть. Окрім того, було знято заборону на низку книжок. Монарх теж заснував Університет науки і технології, в якому вперше запровадили змішане навчання: хлопці та дівчата навчаються у спільних аудиторіях.

 

По собі покійний король залишив чотирьох дружини, семеро синів і п'ятнадцятеро доньок. Його особисте майно оцінювали на 18 мільярдів доларів, і це робило його третім за статками головою держави у світі.

 

Отже, відтепер Саудівською Аравією правитиме 79-річний король Сальман ібн Абдель Азіз. Хоча спершу спадкоємцем трону після Абдалли мав би стати Наїф бен Абдель Азіз. Проте він помер у віці 78 років у червні 2012 року в Женеві, де відбував курс серцевого лікування.

 

Принц Сальман від 2012 року був міністром оборони, а протягом п'яти десятиліть перед тим він обіймав посаду губернатора провінції Ер-Ріяд. Зі слів експертів, на посту губернатора йому загалом вдавалося балансувати між інтересами клерикальних, племінних кіл, королівської родини і водночас підтримувати добрі відносини із Заходом.

 

 

Американські аналітики вже встигли висловити оптимізм щодо сходження Сальмана на трон ключової в реґіоні держави. Майже немає сумніву, що новий король продовжуватиме курс попередника і у сфері модернізації, і в боротьбі з реґіональними загрозами, що виходять передовсім від «Ісламської держави Іраку і Леванту».

 

Колишній спеціальний посланець президента США на Близькому Сході Денніс Росс у коментарі для  газети Wall Street Journal висловив переконання, що за нового монарха Ер-Ріяд залишиться не меншим союзником Вашинґтона, ніж раніше. «Салман має любов і повагу народу, він досить консервативний і прагматичний. Саме такого лідера хочуть бачити американці, зважаючи на серйозну нестабільність і геополітичні зміни на Близькому Сході», — зазначив Росс.

 

Саудівська Аравія є ключовою державою в ОПЕК і загалом в елітарному клубі видобувачів та експортерів нафти. Саме завдяки твердій позиції Ер-Ріяда місяць тому на сесії ОПЕК у Відні було вирішено не зменшувати видобуток нафти, а отже, її ціна падала далі.

 

Не дивно, що, як ми вже зазначали, відразу після появи інформації про смерть саудівського монарха світові ціни на «чорне золото» зросли більш як на 2%. Це свідчить про те, що ринок побоюється періоду невизначеності, який тепер може початися в Саудівській Аравії. Хоча більшість аналітиків збігаються на думці, що і в питаннях нафтовидобування новий монарх продовжить лінію попередника. Тобто нафта дешевшатиме й надалі.  

23.01.2015