І не дивіться «радянського» телебачення

Напевно, не все так зле, якщо топ-новинами в країні стають скандали, що мають якийсь стосунок до мистецтва.

 

Канал тижня

 

Один з найрейтинґовіших телеканалів «Інтер» вчинив ще одне своє глупство, за яке тепер матиме проблеми у вигляді спілкування з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. В новорічну ніч медія, яке пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем і колись всесильним головою адміністрації президента Януковича Сергієм Льовочкіним, випустив на екран продукт, де фіґурували неприємні представники «радянської» естради, які своїми висловлюваннями на адресу України заслужили собі моральне аутодафе.

 

Неподобство, на яке бурхливо зреагувала громадськість, занепокоїло й секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, і той написав у Нацраду листа:

 

«Звертаю вашу увагу на діяльність вітчизняного телеканалу "Інтер", який у своїй програмній політиці постійно і відверто нехтує національними інтересами України. Яскравим проявом цього стала трансляція у ніч з 31 грудня 2014 року на 1 січня 2015 року низькопробних виступів громадян Російської Федерації, що неприховано підтримують терористичну діяльність на сході України та схвалюють протиправну аґресивну політику нинішнього керівництва Кремля».

 

Турчинов хоче позбавити «Інтер» ліцензії, але ситуація, видно, не така страшна, бо Нацтелерадіо почне розглядати проблему аж 15 січня.
А слоґан в мазохістів з «Інтера» трохи нескромний...

 

 

Літературне тижня

 

Коли нема що робити, то можна вчепитися до красного письменства. Діяльність аксакала української літератури Юрія Андруховича зворохобила «Правий сектор». Поки одні представники цієї структури в зоні АТО пришвидшують терористам зустріч із Творцем, інші вирішили повчити письменника патріотизму і написали листа з назвою «За національну відповідальність інтеліґенції».

 

Андруховича звинуватили в космополітизмі, і згадалося, що цей термін полюбляли використовувати за часів пізнього Сталіна зі всіма фатальними наслідками для тих, на кого тавро космополіта наліплювали.

 

Колись раніше автору «Московіади» закидали те, що російську він назвав «язиком попси і блатняка»

 

Прес-конференції тижня

 

Наприкінці року Президент і Прем’єр-міністр відбули зустрічі з журналістами. Порошенко і Яценюк були такими позитивними, що аж закрадалися сумніви. Петро Олексійович тепер заявляє, що воєнного вирішення конфлікту на українському Далекому Сході нема, а колись казав, що Антитерористична операція мусить тривати ледь не кілька діб.

 

Арсеній Петрович тепер каже, що Україна підписала контракт на постачання ядерного палива з американською компанією Westinghouse, щоб стати енергетично незалежною.

 

Одному треба пам'ятати, що він обіцяв порівняно недавно, а другому — бути акуратним з заявами про енергетику, бо в цій галузі куди не кинь, південноафриканське вугілля виходить.

 

Відзвітувалися і пішли святкувати з чистим сумлінням

 

Цифри тижня

 

Соціологія в телевізорі погано сприймається, навіть якщо її супроводжує якісна інфографіка, тому варто нагадати, що згідно з результатами дослідження, яке виконав Фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва», кожен десятий українець має терпіння, як у святого, і готовий терпіти падіння рівня життя скільки буде треба. Ще 33% респондентів можуть потерпіти, але недовго — не більше року.

 

Коли ялинки з хат винесуть, а ціни на комірне зростуть, як це було багато разів анонсовано, то можна буде зробити аналогічне дослідження і взнати, які ж ми насправді стоїки.

 

Григорій Савич не був соціологом, але знав про настрої українців дуже багато

 

06.01.2015