Ех, дороги!

Європейські дороги — предмет заздрості українських водіїв, які завжди відчували колосальну різницю між якістю покриття автошляхів у нас і навіть у сусідній Польщі, яка ще донедавна мала не такі вже й добрі дороги порівняно зі своїми західними сусідами. Що вже казати про тепер, коли поляки стали доганяти у цьому сенсі решту Європи?! Нещодавно вони відкрили нову ділянку дороги, що є частиною европейської траси А-4. Відтепер з українського кордону до Кракова можна доїхати за три години. З українського боку продовженням цієї траси мала би стати перша концесійна автодорога від Краковця до Львова і далі, аж до Рівного. Однак її будівництво ніяк не можуть почати вже понад десять років.

 

Урочисте відкриття нової ділянки траси А-4. Листопад 2014 року

 

Польські дороги

 

На початку листопада польські медія повідомили про закінчення будівельних робіт на кількох важливих автодорогах державного значення. Для водіїв з Галичини найцікавішою була інформація про автодорогу із загальною назвою А-4 — саме так позначають трасу, що простягається від українського кордону в Краковці до кордону з Німеччиною.

 

Відтинок дороги від Тарнова до Дембиці на момент відкриття

 

Запрацював відтинок дороги від Тарнова до Дембиці, і це дозволило напрямки з'єднати Підкарпатське та Малопольске воєводства, відтак шлях від Ряшева до Кракова тепер можна подолати за півтори години. Українські водії кажуть, що з кордону до історичної столиці Польщі доїжджають за три години. Загалом же ця траса дозволяє без якихось викрутасів проїхати весь південь Польщі дорогою до Німеччини чи Чехії.

 

 

Трохи пізніше медія Польщі повідомили, що фірми «Будімпекс» та «Страбаг» підписали угоду про будівництво відтинку Ряшів–Ярослав на тій-таки автотрасі А-4. Нову дорогу планують збудувати за 14 місяців, а її вартість оцінено в 719 мільйонів злотих.

 

Цей відтинок дороги має свою скандальну історію. Його мали закінчити ще під Євро-2012, однак спілка «Полімекс-Мостосталь», яку підрядили до цього будівництва, провадила роботи з великими  запізненням, і після того, як 70% автошляху були готові, польська влада, втративши терпець, від січня цього року розірвала контракт й оголосила новий конкурс. Будівництво цього автошляху фінансується за рахунок бюджету Польщі та коштів Євросоюзу.

 

Водночас поляки не забувають і про дороги реґіонального значення. У Підкарпатському воєводстві за останні п'ять років збудовано й відремонтовано загалом 916 км доріг.

 

Невдатна концесія

 

Логічним продовженням траси А-4, а точніше міжнародного транспортного коридору №3, мала би стати дорога від Краковця до Львова і далі, аж до Рівного. Саме такий відтинок потребує радикальної модернізації. Однак всі потуги української влади збудувати цю трасу поки що зазнавали епічного фіаско. Концесійна дорога, яку на початку міленіуму  взялися будувати іспанські інвестори, так і не вийшла за межі проектів — іспанці відмовилися від проекту, бо у певний момент запідозрили, що він їм не окупиться.

 

 

Про цю дорогу згадали перед Євро-2012 — неподалік Львова навіть урочисто закопали капсулу на місці початку будівництва. Однак в державі забракло коштів, щоб почати нову дорогу до Краковця, тож тою капсулою все й закінчилося.

 

Капсулу закопував сам Колєсніков. Під спалахи фотокамер, ясна річ...

 

Щоправда, цього літа «Укравтодор» оповів про те, що закінчує роботу над проектом концесійної дороги від Краковця до Рівного. За даними «Укравтодору», йдеться про три відтинки шляху: від польського кордону до Львова, відтак від Львова до Бродів, а вже звідти — до Рівного. Як вказано у презентації проекту, загальна довжина цих відтинків становить 258,4 км, а вартість — 13 млрд. гривень, однак у презентації зазначено, що йдеться про ціни на 2010 рік.  Певна річ, тепер ціна радикально відрізнятиметься у бік зростання, зважаючи на девальвацію національної валюти. В «Укравтодорі» повідомили «Z», що поточна вартість дороги не визначена, а коригування проектно-кошторисної документації здійснюватиме концесіонер після підписання угоди.

 

Очевидно, що на якісь реальні кроки в цьому проекті можна буде сподіватися вже з нового року. У відповіді «Укравтодору» на інформаційний запит «Z» вказано, що конкурсна комісія з будівництва нової автодороги Львів–Краковець відбула 4 засідання. На підставі рішення комісії та рекомендацій консультанта розроблено проект, який передано на погодження до уряду як проект рішення Кабміну. Конкурс оголосять після ухвалення відповідного рішення.

 

Локальні лакуни

 

А тим часом на Львівщині не стихають дискусії про стан доріг та якість ремонту. За даними голови постійної комісії з питань транспорту Львівської обласної ради Михайла Задорожного, цього року в бюджетах різних рівнів на ремонти доріг передбачено понад 300 млн. грн. — найбільше за останні роки. Однак станом на кінець листопада шляховики змогли освоїти лише 40% від цієї суми. На думку голови комісії, одна з причин полягає в тому, що переможці низки тендерів були неготовими технічно виконувати вчасно відповідні обсяги робіт.

 

«Раніше ми мали ситуацію, коли був брак коштів, а зараз маємо навпаки—– кошти є і їх не можуть освоїти. Казначейство з серпня ритмічно фінансує, і якби перемогли у тендерах підприємства, які мають відповідну техніку, то ті кошти вже могли бути використані», — сказав Михайло Задорожний.

 

Він закинув Службі автомобільних доріг, що та мала б ретельніше перевіряти учасників тендерів на предмет технічної спроможності виконувати роботи.

 

«Я думаю, що Служба автомобільних доріг мала би відбирати фірми для участі — якщо підприємство не має власної техніки, а наймає субпідрядника, то як воно може перемагати у тендері? Тому я думаю, що підприємства, які заявляються на тендери, мають бути досконало перевірені з приводу того, скільки коштів реально вони можуть освоїти», — підкреслив голова транспортної комісії.

 

19.12.2014