Небезпечна гра російських ВПС

Росія вклепалася у військово-повітряний скандал, який може стати для неї не менш фатальним за наслідками, аніж збиття малайзійського авіалайнера над Донбасом. Над Балтійським морем російський військовий літак заледве не протаранив данське пасажирське авіасудно.

 

 

МЗС Данії та Швеції викликали російських послів після інциденту з літаком над Балтійським морем. «Наш протест буде зрозумілим», — заявила очільниця МЗС Маргот Вольстром, коментуючи майбутню розмову з російським послом.

 

Йдеться про інцидент, який стався у п'ятницю. Пасажирський літак данської авіакомпанії Scandinavian Airlines вилетів з данського аеропорту Каструп (Копенгаген) і прямував до Риму.

 

Тим часом в Управлінні контролю над військово-повітряним транспортом, що у шведському місті Лулео, виявили «невидимий» літак в районі руху пасажирського судна. Він рухався без відповідного ідентифікаційного сиґналу. За тривогою було піднято шведські та датські винищувачі. Невідомий літак виявився російським військово-повітряним судном.

 

Згодом міністр оборони Швеції Петер Ґултквіст повідомив: «Ми ідентифікували його з допомогою шведських винищувачів. Це серйозно, це недоречно, це просто небезпечно».

 

У чому полягала небезпека, Петер Ґултквіст пояснив так: «Військовий літак не мав транспондера (приладу для ідентифікації авіадиспетчером повітряного судна), але ми змогли його виявити, і попередили органи контролю в цивільній авіації. Військовий літак розвернувся і опинився на зустрічному курсі пасажирського літака. Курс пасажирського борту скоригували, тим самим вдалося уникнути зіткнення, яке було неминучим в разі бездіяльності».

 

Тобто до повторення трагедії на кшталт рейсу MH-17 було зовсім близько. Тоді вже Москві не вдалося б зіпхнути провину на якихось сепаратистів чи навіть на українських військовиків.

 

І це далеко не перший інцидент з російськими бойовими літаками. Не досить, що вони вже півроку підлітають до повітряного простору європейських держав-членів НАТО (а подеколи й перетинають його), то останнім часом вони ще й почали вимикати транспондери. Так, у березні 2014, як повідомила газета Dagens Nyheter, російський літак пролетів на відстані 90 метрів від шведського пасажирського літака.

 

А минулої середи фінські служби авіаційного контролю мусили рекомендувати цивільним літакам змінити маршрути польотів. Саме через те, що в небі над Балтійським реґіоном фінські системи ППО виявили російські військові літаки, що летіли з вимкненими приймально-передавальними пристроями. Директор служби авіаційного контролю Управління транспортної безпеки Фінляндії Пеккі Гентту зазначив: «Це стандартні рекомендації для цивільних літаків, вони даються, коли є інформація про військові літаки, які рухаються в "темному" режимі, тобто з вимкнутими транспондерами. Зміна маршрутів цивільних літаків мала поки що одиничний характер. Утім якщо ці випадки повторяться, ми будемо ухвалювати рішення щодо системної корекції рейсів для мінімізації можливих ризиків».

 

У штаб-квартирі НАТО повідомили також, що вночі 28 жовтня було зафіксовано польоти в небі над Балтійським морем двох Міг-31, двох Су-34, одного Су-27 і двох Су-24. Бойова авіагрупа, як заявляють речники Альянсу, не надала план польоту і не входила в контакт з авіадиспетчерами.

 

Небезпека таких ризикових ігор російської бойової авіації полягає в тому, що цивільні лайнери не здатні виявити ці військові літаки, вони для них залишаються «невидимками».

 

Міністерство оборони Росії, звичайно, вперто виступає зі спростуванням повідомлень про небезпечні вояжі своїх бойових літаків. Ось і щодо п'ятничного інциденту речник російського військового відомства Ігор Конашенков переконував, що російські військові літаки перебували на безпечній віддалі 70 кілометрів від міжнародних повітряних трас.

 

15.12.2014