Громадські слухання та їх імітація

В усіх районах Івано-Франківщини від початку грудня пройшла серія громадських слухань з визначення найдостойніших кандидатів на посади голів райдержадміністрацій.  Місця публічних обговорень були повні людей, якими за не писаними правилами мали бути місцеві лідери громадських організацій, депутати різних рівнів тощо. У деяких районах на посаду голови висувалося до десятка кандидатів. Сценарій дискусій стандартний: спітч кандидата, запитання із зали, звинувачення, сварки.  Кандидатури зайд з інших районів або обласного центру здебільшого відразу відкидалися.  Щоправда, градус емоцій під час обговорень був відчутно нижчий, ніж того разу, коли подібні слухання відбувалися на хвилі Майдану.

 

Слухання у Надвірній

 

Деякі кандидати приводили свої колективи: податківців, комунальників та інших. Щирі емоції простих людей цим разом майже не були чутними, адже процес канонізували. Лідери громадських організацій, яких у кожному районі може бути до ста, — дуже часто формальні, їх запрошують самі кандидати або політсили, представниками яких вони є, а тому прагматизм і розрахунок мали зробити своє, у тому й імітацію демократичності слухань.

 

На слуханнях кандидатур очільників РДА також були присутні численні радники голови Івано-Франківської ОДА Олега  Гончарука. Їхня роль полягала в тому, щоб нібито вивчити думку місцевих громад і допомогти обласному голові ухвалити правильне рішення. Задля цього навіть створили експертну комісію. 

 

А на громадських слуханнях у Косові та Калуші навіть не дійшло до голосування.

 

У Косові — громадське слухання без логічного завершення

 

«Ми не можемо порушувати закон і самостійно вводити вибори керівників адміністрацій. Але прислухатись до думки жителів кожного району зобов'язані, чим сьогодні й займаємося. Громада допомагає нам отримати інформацію про попередню діяльність кандидата, про яку не завжди можна знати в Івано-Франківську.  Усі побоювання щодо неврахування головою облдержадміністрації Олегом Гончаруком думки громадян є безпідставними і будуть спростовані самими призначеннями», — запевнив виконувач обов'язків заступника голови облдержадміністрації  Володимир Кушнір.

 

Численність кандидатур на посади голів РДА пояснити не важко. Ще жоден попередник не відповів за порушення закону або безвідповідальність, тож безпринципність цілком може прийти на зміну безстрашності, а бездіяльність — професіоналізмові. Навіть у Надвірній, де правоохоронні органи та громада ще донедавна мали багато питань та нарікань до колишнього голови, а зараз кандидата, тепер знайшлися запопадливі громадські лідери, які його підтримали. Посада, з якої йдуть на вимогу Майдану або партії, — це теж історія наших днів, адже останні очільники місцевих адміністрацій, а це здебільшого представники ВО «Свобода», пішли по-англійськи, немов забувши, як за них боролася громада (звичайна, без статуту ГО), як виступали проти квот та партійних прислужників. Минуло якихось півроку — і без того нетривке поняття «громадянське суспільство» почало знову набирати присмаку холуйства та патерналізму.

 

Слухання в Коломиї

 

«Залучення громадськості до визначення голів РДА — фікція. Цей крок насправді очікуваний. Бо виконавчій владі потрібно робити вигляд співпраці з громадським сектором і демонструвати важливість його думки. Хоча насправді ми розуміємо, за яким принципом формується виконавча вертикаль влади. Прицнип один — "свій до свого по своє". Голос громади не має визначального значення, а лише носить рекомендаційний характер. Відтак дуже низька імовірність, що "переможці" громадських конкурсів стануть реальними керівниками районів. Прогнозую, що керівниками РДА будуть "свої хлопці", натомість "переможцям" громадських слухань дадуть можливість стати заступниками голови РДА. В результаті — і людина своя біля керма, і громада задоволена. У будь-якому разі, незважаючи на результати, завдання громадськості залишається незмінним — контроль за діяльністю органів влади та недопущення проявів корупції і колуарних домовленостей», — розмірковує молодий франківський політик Володимир Кушніренко.

 

Цього разу вже  майже не чутно було вимог про адміністративну реформу, немовби  вона комусь наснилася. Лише у Калуші поодиноко прозвучала думка про недоцільність витрачати сили на якісь нові призначення у виконавчій владі, коли час її реорганізовувати.

 

«Вважаємо адміністрації обласного і районного рівнів рудиментним пережитком радянського минулого, яке в сучасних умовах не має права на життя. Розглядаємо кандидатів, які подали заявки на участь у слуханні, як таких, які заради кар'єрного росту та особистого збагачення несуть загрозу існуванню основних демократичних принципів нашої громади, а саме, праву громади на вибір органів місцевої влади. Основним завданням громадянина є розбудова української держави в системі європейських цінностей, а не участь в олігархічних схемах, побудованих на чіткій ієрархії та контролі грошових потоків.

Пропонуємо кандидатам, які подали заявки на призначення голови Калуської райдержадміністрації, офіційно відмовитися від участі у слуханнях та від участі у розгляді їх на займану посаду», — виступив із заявою «Правий сектор» Калуша напередодні місцевих слухань. Але то була лише заява.

 

Слухання у Долині

 

Отож,  провівши «розвідку боєм», а точніше так званими «громадськими слуханнями», влада, тримаючи ніс за вітром, і далі завзято зловживатиме поняттями «громадський», чи «громадянський». Ось,  до прикладу, ще один її крок на випередження: днями запрацює нова громадська рада при Івано-Франківській обласній держадміністрації. Старе правило діє досі: якщо явище не можна подолати, то його треба очолити...

 

10.12.2014