Пентагон очолить фізик-теоретик

Новим головою Пентагону найпевніше стане фізик. Йдеться про колишнього заступника міністра оборони США Ештона Картера. Президент Барак Обама вже схвалив його кандидатуру. Експерти прогнозують, що Конґрес не стане на перепоні руху Картера до міністерського крісла.

 

 

Ще минулого тижня головним претендентом на найвищу військову посаду в найбоєздатнішій країні світу називали Мішель Флурной — колишню заступницю міністра оборони з зовнішньополітичних питань. Вона спеціалізувалася на  вирішенні проблем поширення зброї масового ураження. Але несподівано пані Флурной попросила Обаму викреслити її зі списку кандидатів. Точна причина цього прохання залишається за завісою таємниці. Відомо лишень, що претендентка покликалася на якісь ефемерні «сімейні обставини».

 

Після того в пулі кандидатів залишилася четвірка: міністр внутрішньої безпеки США Джей Джонсон, колишній голова військово-морського флоту Річард Данциґ, колишній помічник держсекретаря у справах Східної Азії та Тихоокеанського реґіону Курт Кембел і вже згаданий колишній заступник міністра оборони Ештон Картер.

 

Чому Обама зупинив свій вибір саме на Картері? Американські ЗМІ, розмірковуючи на цю тему, вказали на ту перевагу Картера, що він — єдиний з-поміж названих претендентів, хто спроможний взятися за військові справи без зволікань. Саме він найбільше обізнаний про роботу Пентагону в сучасних умовах, коли треба оперативно залагоджувати численні кризи: на Близькому Сході, в Іраку, Афганістані, в Україні.

 

Картер має репутацію ефективного менеджера, який за час роботи в американському військовому відомстві довів, що вміє дати собі раду з бюрократичною машиною Пентагону. Картер ніколи не був кадровим військовиком, але, як зазначають аналітики, він, з одного боку, дуже добре розуміється на новітній військовій техніці, з іншого — чудово знається на геополітиці, а це він довів, працюючи на посаді помічника міністра оборони з питань країн колишнього Радянського Союзу.

 

Шістдесятирічний Ештон Картер має рафіновану освіту: елітарний Єльський університет закінчив з дипломом бакалавра з середньовічної історії та дипломом маґістра теоретичної фізики, докторський ступінь у галузі теоретичної фізики здобув в Оксфордському університеті у Великій Британії як стипендіат Родса.

 

В Пентагоні Картер працює вже понад 20 років. За президентства Білла Клінтона він виконував обов'язки помічника міністра оборони з питань міжнародної політики безпеки. А вже за Обами став заступником міністра оборони з військових придбань, логістики й технологій.

 

До речі, Картер претендував на посаду міністра оборони США ще в січні 2013 року. Але тоді Обама віддав перевагу Чакові Гейґелові, який став єдиним республіканцем в адміністрації президента-демократа.

 

Тепер дійшла черга й до Картера. Його майбутнє призначення підтвердив журналістам член сенатського комітету в справах збройних сил Джеймс Інгоф. Саме в цьому комітеті незабаром відбудуться слухання, присвячені розгляду кандидатури нового голови Пентагону. На думку пана Інгофа, рішення Білого дому, найпевніше, буде підтримане профільним комітетом. «Не можу собі уявити, щоб затвердженій президентом кандидатурі було вчинено спротив», — заявив сенатор, який, до речі, репрезентує Республіканську партію.

 

03.12.2014