Дуже близько до паніки

Біля канторів проходити страшно тим, хто хоче купити валюту, а те, що триває на Донбасі, лякає вже й найзапекліших оптимістів. Насправді треба боятися стати на «лєпєсток».

 

Порошенко тижня

 

Президент України почав позбуватися мови старого Езопа і сказав трохи того, що думає про стан справ на південному сході Південного Сходу. До оксамитового кольору Порошенко ще не досяг — антитерористичну операцію (АТО) не назвав війною, але заговорив таки про більш адекватні речі.

 

Мирний план Петра Олексійовича для того, що все-таки пасує називати війною, мав традиційну російську «асиметричну відповідь». Спочатку якийсь клерк (в Росії тепер всі, крім Путіна, — клерки) в їхньому МЗС казав, що РФ готова визнати так звані ДНР і ЛНР суверенними державами після того, як на тих окупованих територіях пройшли вибори «з циганями і мєдвєдями». Потім Кремль цофнувся. Пояснень такій незвичній поведінці ВВХ може бути три: головний росіянин хоче бодай якось зберегти обличчя перед самітом G-20 в Австралії; він-таки почав перейматися санкціями, які Захід обіцяє тільки посилювати; той самий колишній підполковник не встиг перекинути до Маріуполя достатньої кількості «зелених чоловічків» і панцеротехніки, купленої в універмагах Владивостока.

 

Під той час вже було відомо, що від минулих вихідних до вівторка через Ізварине і Краснодон (Луганська область) гнали танки та інше «залізо» в наш бік, а минулої ночі ситуація повторилася. Джерела інформації — розмаїті: про пересування війська й техніки кажуть і в ОБСЄ, і люди, що безпосередньо перебувають в тому, що офіційно називається АТО.

 

Це дуже нагадує радянське кіно про «Чапаєва»

 

Курс тижня

 

Коли люди, від яких щось залежить, говорять багато, але мають на думці «все під контролем», то в наших умовах це не проблема, а катастрофа. З останнього інтерв'ю головної з фінансів Валентини Гонтарєвої врізалася така цитата: «Нещодавні рішення центрального банку щодо валютного реґулювання передбачають спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його врівноваження та подальшу стабілізацію. Ринку потрібен певний час для поступового пошуку рівноважного курсу. Тож такі коливання були очікуваними для нас, ми впевнені, вони не будуть тривалими».

 

Максимально стисло це прокоментував голова комітету економістів України Андрій Новак: «В умовах війни стратегія плаваючого курсу долара призводить лише до вільного падіння гривні».

 

Втішати мають інформаційні повідомлення, що в Росії з доларом також зле. Та чомусь не втішають, і це дивно. Бо традиційного «моя хата скраю» ми поступово позбуваємося, але про «здохлу сусідську корову» засіло в наших думках набагато глибше. І чогось голова НАЦІОНАЛЬНОГО банку України назвала структуру, якою керує, на російський кшталт — ЦЕНТРАЛЬНИМ. Ніхто не зауважив?

 

Це загадковіше, ніж посмішка Джоконди

 

СБУ тижня

 

Фотогенічний шеф СБУ Валентин Наливайченко знову з'явився в телевізорі і відзвітувався, що його підлеглі в суботу «затримали і заарештували» колишнього начальника контррозвідки служби — Володимира Біка. Щоби ви мали певність, цитуємо головного лицаря плаща і кинджала на наших теренах. Увага — анонс! Зі слів Наливайченка, наступним затриманим буде безпосередньо сам Якименко, підозрюваний у держзраді та керівництві розстрілом активістів на Майдані в лютому 2014 року.

 

Також Наливайченко повідомив, що СБУ розслідує 25 кримінальних проваджень проти екс-працівників відомства, підозрюваних в держзраді та у співпраці з терористами.

 

Як відомо, СБУ розслідує кримінальне провадження проти колишнього начальника департаменту контррозвідки, генерал-майора Володимира Біка за фактом державної зради. В СБУ заявляли, що Бік втік з України в лютому 2014 року, а де затримали цього малодоброго громадянина — Наливайченко не уточнив.

 

І хочеться йому вірити, але читайте далі...

 

Реальність тижня

 

Наливайченко казав, що в СБУ мають інформацію про терористичні акти, що їх запланували вороги України, і радив, як громадянам бути готовими до них (саме так зрозумів обиватель). Тоді вже знали про те, що в Харкові, на вулиці Руставелі, згорів склад з амуніцією, яка мала піти на війну (будемо називати речі своїми іменами). Що згорить, то не зігниє, але тут знову треба згадувати кінокласику і фразу «всьо вже украдєно до нас».

 

І на закінчення кіноогляду подивіться «9-ту роту». Абсолютна пропаґанда, але там показано, що таке «лєпєсток» і що від нього буває.

 

Цитувати «дев'яторвотного» Хохла буде вже за межами добра і зла, тому просто знайте, як виглядає «лєпєсток»

 

 

 

10.11.2014