Прикарпаття накрила кандидатська повінь

Реєстрація кандидатів на виборах до парламенту завершилася. На Прикарпатті у підсумку маємо на семи одномандатних округах аж 77 бажаючих стати народним депутатом. Тобто тутешній конкурс на місце в парламенті 11 до 1. Серед кандидатів 5 чинних депутатів ВРУ і троє міських голів. Втім, більше половини – носії мало і взагалі не відомих прізвищ, які перетворюють виборчий бюлетень у довжелезний рулон паперу.

 

Це мало би неабияк мобілізувати виборця, адже вибори цього разу – це другий фронт, демаркаційна лінія в якому має пройти на рівні сумління і критеріїв Майдану. Технологій, щоправда, ніхто не відміняв, а вони у цей емоційно насичений воєнний час можуть добряче затуманити погляд. За старого виборчого законодавства  хтось буде  шукати нових облич, хтось нових цінностей, хтось нових можливостей підзаробити. У підсумку матимемо те, що ми разом оберемо, власне оберемо, а не проголосуємо.  Отож пройдемося округами.

 

В самому Івано-Франківську, а це округ №83, цього разу уже втретє кандидуватиме нині чинний народний депутат Олександр Шевченко, колишній директор гірськолижного курорту «Буковель».  Лише в травні іванофранківці віддали перевагу йому на довиборах до парламенту, а тепер все наново. За 4 місяці своєї депутатської діяльності Олександр Шевченко відзначився проектом  закону щодо тимчасового дозволу органам місцевого самоврядування та місцевим адміністраціям на відкриття рахунків у комерційних банках замість обслуговування у казначействі. Запам’ятався він українцям і скандалом та рукоприкладством з нардепом Олегом Ляшком, що було схожим на штовханину у дешевій забігайлівці. Відомо, що Шевченко не підтримав змін до виборчого законодавства, які би могли демократизувати виборчий  процес в Україні. Тепер він балотується за офіційної підтримки  «Блоку Петра Порошенка» і це додає депутату-кандидату неабиякої впевненості.

 

Олександр Шевченко тепер балотується від Блоку Порошенка

 

Серйозну конкуренцію Олександрові Шевченку складає улюбленець франківчан Петро Шкутяк. Він син колишнього міського голови, але знаний тут як відважний боєць-доброволець  батальйону «Айдар». Зараз Петро проходить реабілітацію після важкого поранення. У виборчій кампанії, на яку зважився, Шкутяку допомагають  місцеві волонтери та лідери громадської думки Франківська. Кандидата офіційно підтримують нові партії «Сила людей» та «Воля», які народилися з громадських ініціатив Майдану.

 

Петра Шкутяка у Франківську щиро люблять. Окрім очевидних заслуг важливо ще й те, що не є (хоч міг би бути) місцевим мажором

 

Кандидат від «Громадянської позиції» Володимир Чорноус відомий своїм вільнодумством, за що поплатився партійним квитком УДАРу через відмову підкоритися партійному рішенню не балотуватися на довиборах до парламенту, що пройшли цієї весни.

 

Інший теперішній кандидат навпаки покинув партію  «Громадянська позиція», бо вона, очевидно, не співпала з його особистими принципами та переконаннями. Мова йде про Михайла Ноняка, сотника Майдану, а нині заступника Міністра доходів і зборів, якого у свій час з усієї сили підтримувала рідна громада Надвірної, доправляючи десятки тисяч гривень на Майдан. Сьогодні ж Ноняк вирішив балотуватися на користь громади Івано-Франківська, заручившись офіційною підтримкою «Народного фронту», де в числі перших його командир Андрій Парубій.

 

Сотник Майдану Михайло Ноняк зайняв добре місце в Уряді. Тепер балотується в народні депутати

 

Серед цікавих постатей у сусідньому з Івано-Франківськом виборчому окрузі №84 з центром у Тисмениці керівник обласного виборчого штабу Порошенка на останніх президентських виборах Михайло Довбенко, досвід якого формувався ще з часів комсомольського минулого та Василь Кіндій – керівник Івано-Франківського регіонального відділення «ПП «ОККО-Нафтопродукт», дочірньої компанії «Концерну Галнафтогаз».  Кіндій тричі обирався депутатом Галицької райради, а нині йде у ВРУ від  партії  «Самопоміч», маючи чималий управлінський досвід.

 

Михайло Довбенко – людина з комсомольським досвідом. Кандидує у Тисмениці від Блоку Порошенка

 

Микола Зелінський, чинний голова Тисменицької РДА, висувається  від ВО «Батьківщина». Минулого разу був другим, уступивши першість Володимиру Купчаку, який увійде у історію округу знаменитим «тушкою». У Зелінського у руках адмінресурс. Щоправда  скористатися ним йому буде не так легко, оскільки його конкурентом є активістка Громадського сектору Євромайдану, непримиренний борець з корупцією та співавтор закону «Про очищення влади» Ольга Галабала від партії «Воля».

 

У  Калуському виборчому  окрузі  №85 головними конкурентами є висуванець президентського блоку, чинний мер Калуша Ігор Насалик та діючий народний депутат від ВО «Батьківщина» Ольга Сікора – знаменита парламентська піаністка. Вони, очевидно, мірятимуться своїми здобутками для свого міста, у чому м’язистий мер-культурист явно візьме верх. Що ж до сучасної риторики демократичних змін та нових суспільних відносин, то говорити гарно вони також уміють. Все інше за виборчими технологіями та правильно витраченими фінансовими ресурсами.

 

Ліворуч – Сікора, яка "кнопкодавить" у парламенті і каже, що то все "фотомонтаж". Праворуч – Насалик, міський голова і от такий от гарний чоловік. І хто ж з них кращий?

 

Нагадаємо, що Ігор Насалик на виборах у травні висувався на мера Києва від Радикальної партії Ляшка. Сьогодні, як бачимо, йому вже по дорозі у парламент з Порошенком.  Вони з Сікорою  постійно обмінюються компроматами та взаємними звинуваченнями, чим виявляють свою не лише й невщухаючу конкуренцію, а й певну політичну культуру.

 

Виборчий округ №86 з центром у Долині на теперішніх виборах виявимвся найпопулярнішим – тут зареєстровано 17 кандидатів. Але головні фігури електорального процесу ті самі, що і раніш – чинний нардеп від ВО «Батьківщина» Анатолій Дирів, «ударівець» Тарас Парфан та Володимир Грабовецький, висуванець  партії «Воля».

 

Дирів пройшов на минулих виборах незважаючи на розголос про його кримінальні справи. Грабовецький же після поразки не полишав округ ні на день, розгортаючи діяльність Благодійного фонду свого патрона Юрія Дерев`янка та громадських ініціатив, зокрема побудови стратегії розвитку населених пунктів цього регіону. 

 

Чинний депутат від Долини Анатолій Дирів подобається виборцям, попри кримінал

 

Добра новина для Грабовецького – кандидат  Ярослав Ленів  від «Самопомочі»  щойно зняв свою кандидатуру на його користь .

 

Округ №86 довкола  Надвірної, здається, поза конкуренцією для Юрія Дерев`янка, який є чи не найплодовитішим  депутатом за законопроектами та громадянською позицією.  Народного обранця ніколи не треба довго шукати на окрузі – він там ніби живе.  Значно слабший за харизмою кандидат – чинний голова Надвірнянської райради Василь Попович, що у свій час, прийшов від «Фронту змін», нині плекає впевненість у новому політичному оточенні – він з «Блоком Петра Порошенка», що не дозволить  Дерев`янкові розслабитись ні на мить.

 

Юрій Дерев'янко популярний, але бренд Блоку Порошенка робить своє

 

Коломия (виборчий округ №87) має значно більше яскравих особистостей, що загострить передвиборчу боротьбу. Це чинний мер Ігор Слюзар та колишній міський голова Юрій Овчаренко, нині виконавчий директор ТОВ "Зерно-переробна компанія "ЮМАС", член партії "Блок Петра Порошенка".

 

У коломийській обоймі також депутат обласної ради Юрій Романюк, який покинув лави партії «Батьківщина» та не встиг ні до кого примкнути.

 

Туди ж за ними і чинний нардеп Олесь Доній, на якого виборці за цей час уже встигли нарікати як на пасивного депутата, що ігнорує свій округ.

 

На Донія у окрузі гніваються, бо після виборчої кампанії рідко бачать

 

Округ №89 (Снятин) акумулює  відомих «чужинців».  Там висуваються немісцеві  Микола Палійчук, колишній голова Івано-Франківської ОДА і кум Віктора Ющенка та Лідія Шкрібляк, сестра вбитого на виборах у 2002 році  Миколи Шкрібляка.

 

Їм опонує іванофранківець Юрій Соловей, який співає у президентському хорі, тобто блоці.  Він, як і його колишній однопартієць Володимир Чорноус, був виключений з партії УДАР за порушення партійної дисципліни. Відомий  також ініціативою соціальних магазинів та соціальних аптек, які тривалий час діяли в Івано-Франківську в рамках його «Громадського Форуму Івано-Франківська».  Нині він є радником голови Херсонської ОДА та займається укріпленням кордонів тамтешньої області.

 

Юрій Соловей балотується у Снятині і укріплює наші східні терени одночасно

 

Отож прикарпатські виборці мають багато роботи, якщо будуть не просто голосувати, а свідомо обиратимуть.

 

01.10.2014