Нові знахідки навколо кромлеха Стоунхендж

Археологічна сенсація: навколо мегалітичного кромлеха Стоунхендж науковці відкрили чимало досі невідомих будівель і споруд. Високі могили й астрономічно орієнтовані ями помітили, здійснивши огляд ландшафту за допомогою радарів і магнетометрів у Стоунхенджі й на прилеглих територіях.

 

 

Радіолокаційні сигнатури нововиявлених доісторичних споруд в околицях Стоунхенджа.

 

 

Стоунхендж – найвідоміша доісторична споруда Європи. Про жодну іншу не існує стільки здогадок і гіпотез. Донині не знають точно, для чого служили ці величезні камені, поставлені в коло. Багато доказів засвідчують: кромлех принаймні частково виконував роль астрономічного календаря.

 

Хоча Стоунхендж є «іконою» праісторичних монументів і розташований в одній з найбагатших на археологічні знахідки території, більша частина місцевості дотепер була terra incognita», – пояснює Вінсент Гафні з університету Бірмінгема. Він і його колеги з проекту «Приховані ландшафти Стоунхенджа» (Stonehenge Hiddden Landscapes) впродовж останніх років працювали над тим, щоби ґрунтовно вивчити околиці кам’яного кола, якому майже 5 000 років. Використовували вчені високочутливі магнітометри та радари, радіохвилі яких проникають крізь землю.

 

«Цей проект – єдиний у своєму роді. Він не лише перевернув підхід до застосування нових технологій у археології, в інтерпретації минулого, він цілком змінив наш погляд на Стоунхендж, на його ландшафт», – каже Гафні. Отримана внаслідок досліджень схема містить несподівано багато досі невідкритих будівель і споруд.


Вчені наштовхнулися на десятки могил, серед них кургани доби неоліту, подовгасті пагорби з часів, коли Стоунхендж не виглядав так, як сьогодні. Курган складається з камери, збкдованої з масивних дерев’яних балок. У ній люди колись майстерно готували померлих до поховання, відділяли плоть від кісток. У кінці її засипали землею цілком, – пояснюють археологи.

 

В процесі дослідження помітили новий тип будівель: кілька праісторичних ям, з яких деякі обладнані так, що мали би вказувати напрям заходу сонця у день літнього сонцестояння.
 

До вже відомого мегаліту додали карту нововиявленого. Біля Стоунхенджа є поселення кам’яної доби, відоме як Дарінгтон-Волс. Тут майже 4,6 тисяч років тому в приблизно 1 000 помешканнях жило близько 4 000 людей. Зі споруд збереглося небагато. Але тут впадає в очі кромлех, який археологи назвали «Суперхендж». В діаметрі – близько 500 метрів. Цю конструкцію вважають найбільшою серед подібних монолітів. Були раніші фази будівництва споруди, коли 60 каменів чи дерев’яних стовпів оточували коло ззовні. На картинці, яку показав радар, видно ями, що несподівано доводять розширення.

 

Дещо дізналися й про так званий "Курсус", рів 100 м завширшки і 3 км завдовжки, розташований на північ від Стоунхенджа. Його вважали канавою або бар’єром, але тепер нові вимірювання розкрили заглиблення в ньому, які вказують: тут могли бути вхідні ворота до монументу Стоунхенджа.

 

«Здійснений проект демонструє: місцевість навколо Стоунхенджа – багата на дотепер приховану археологію, – пояснює Гафні. – Відкрили нові монументи, цілком нові види споруд, їх археологи дотепер не знали». Так, застосування нової технології навіть у найкраще досліджених ландшафтах Землі сприяє новим цінним відкриттям.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням: http://www.scinexx.de.

13.09.2014