Провокації штурмують Галичину

Війна на сході дуже несподівано відгукується в Західній Україні і не тільки.

 

Славне місто Черкаси географічно має стосунок до українського П'ємонту досить віддалений, але на цьому тижні в краю, де багато соняхів, саме в тамтешніх степах сталася найзагадковіша подія, цікава і неприємна для всієї країни. На перегоні Корсунь – Городище в Черкаській області навіть поміняли розклад ходу потягів, бо одного недоброго ранку з рейок зійшли цистерни з нафтопродуктами (трапилося це на залізничній станції «Городище»). Внаслідок сходження з рейок 20 цистерн дійшло до розливу нафтопродуктів і займання 11 цистерн з локомотивом. А напередодні майже одночасно у Львівській і Тернопільській областях почала ширитися чутка, що саме Черкащину бандити з т. зв. ДНР і ЛНР оберуть собі за найпершу мішень для диверсій. Ґлобальніший варіант чутки полягав у тому, що бойовики прорвалися з зони, де йде АТО, і прямують на Черкаси.

 

Інформація була настільки неймовірною, що в неї багато хто повірив, а після вибуху нафти на колії таких стало більше

 

 

Найгіршим з «черкаської історії» було те, що інформацію про переможну ходу сепаратистів ширили нібито бійці, які повернулися з війни. Щоправда, з поверненням теж треба бути акуратним, бо, наприклад, після такого вояжу, як у тернополянина Миколи Озарука, героєві-захиснику дуже сверблять кулаки на предмет високопосадових щелеп. У Павлограді (Дніпропетровська область) Озарук зацікавив доблесних місцевих міліціянтів зброєю, яку мав при собі. Хоч на зброю були наявні всі потрібні документи, все ж поліцаї вивели вояка на перон у трусах і тримали його там півтори години. Тернопільське видання «Доба» цитує Озарука: «Так і стояв у трусах і в кайданках. Три рази просив, щоб мені їх попустили, а мені ще більше затягували. Я до полоненого на сході краще ставився, ніж поставились до мене. Потім уже дали можливість показати документи. Проте якийсь майор подивився на моє посвідчення резервіста і сказав: "Этой бумажкой можешь подтереть себе *опу"». Після того бійця відпустили, але сказали, що не можна возити з собою зброю, і вилучили набої. «Мене так принизили, що я відчував себе, як найгірший сцекливий кіт. То виходить, майор більше знає за Авакова, а це посвідчення нічого не вартує, і його можна просто викинути», — сказав Микола і зазначив, що збирається незабаром повертатися на війну, де він працює снайпером. Можна припустити, що його шлях на Донбас пролягатиме вже через зле знайомий Павлоград.

 

Друга зустріч з Миколою для міліціянта може виявитися фатальною

 

Інші галицькі новини про війну звиклі, і від такої звиклості мало би ставати моторошно. На Івано-Франківщині мешканці смт. Заболотів Снятинського району на зібрані серед громади гроші придбали панцеротранспортер, який самотужки полагодили й передали прикарпатському батальйону спеціального призначення.

 

Прикарпаття, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, отримає понад 2,8 млн. грн. з державного бюджету на придбання житла для родин загиблих учасників Антитерористичної операції. За ці гроші придбають близько десяти квартир («близько десяти квартир» — це бюрократичний оказіоналізм, який так люблять наші чиновники). На сьогодні у зоні бойових дій загинули 22 мешканці області.

 

Гарний екс-Станіславів зараз у такій самій біді, як і вся країна

 

26.08.2014