Децибели, пов'язані зі сходом

Події на фронті можуть давати дуже різні результати для глибокого тилу: десь стає порівняно тихіше, а десь, як казав Шекспір, багато галасу — даремно.

 

Всі дзвінки про «замінування» у Львові відпрацьовувалося за протоколом: СБУ, міліція, вибухово-піротехнічна служба...

 

Щодо галасу, то це про Львів, де в липні досягла апофеозу епопея з брехливими замінуваннями різних об'єктів нерухомості, густо заповнених людьми. «42 повідомлення про замінування у місті від початку цього року — це справді неприємно вражаюча цифра. 28 із них було у липні, і 14 повідомлень зафіксовано по червень місяць включно. Із останніх — шість випадків було розкрито, чотири справи скеровані до суду», — повідомив начальник Львівського міського управління ГУМВС України у Львівській області Сергій Зюбаненко.

 

З'ясувалося, що клопотів телефоном завдавали абоненти з зони, де йде Антитерористична операція. Крім того, міліцейський начальник віддав належне поважним львів'янам, які, як він каже, є самоорганізованими і стійкими до провокацій, і це дуже актуально, бо в літній період правоохоронці потрапляють у непрості обставини, адже у Львові збільшується кількість культурних і спортивних заходів, а тому допомога цивільних підлеглим Зюбаненка дуже потрібна.

 

Минулого тижня з'ясувалась і ціна питання «мінувань» — виїзд спецпідрозділів МНС, міліції, СБУ, вибухо-технічної служби, швидкої допомоги на один виклик про замінування у Львові коштує майже 50 тисяч гривень.

 

У Тернополі — проблеми трохи іншого, але дотичного до війни і безпеки людей, характеру. На час провадження АТО на сході в місті заборонили використовувати феєрверки. «Рішення прийнято у зв'язку зі складною ситуацією, яка склалася у державі, численними проханнями жителів міста та правоохоронних органів, зокрема зверненням Тернопільського МВ УМВС України в Тернопільській області», — сказали в місцевій мерії, не вдаючись у деталі покарань для порушників. Правду кажучи, любов місцевих мешканців до запусків у небо вогняних стовпів з дурнуватим звуком можна реґламентувати не лише на час АТО. Припинили, і баста.

 

На одне вселенське зло у Файному місті стало менше

 

А в Івано-Франківську стався цілком серйозний судовий прецедент. Перед прикарпатською Фемідою постав мешканець Івано-Франківської області, 1987 року народження, який раніше до кримінальної відповідальності не притягався і якого органи досудового слідства звинувачували у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 статті 409 Кримінального кодексу України — відмова від несення обов'язків військової служби. Історія була така: чоловік отримав мобілізаційне розпорядження («повєстку»), прийшов на обласний збірний пункт, з якого втік і, як кажуть в суді, «певний час перебував у Міському парку відпочинку та культури». Але справа закінчилася розкаянням дезертира в залі суду і покаранням йому у вигляді п'яти місяців арешту. Прикро буде хлопові, коли АТО закінчиться менше ніж за його термін відбування за ґратами.

 

Захист Вітчизни є конституційним обов'язком усіх громадян України, а ухиляння від нього тягне за собою кримінальну відповідальність

 

04.08.2014