Війна на трубі

Президент сказав своє вагоме слово і поїхав туди, де мав поїхати. Наші сусіди навік хочуть від України суду щодо їхнього газу.

 

Ґарант тижня

 

Громада вимагає від Петра Порошенка робити багато, швидко і сильно. Петро Порошенко громаду заспокоює своїм максимально теплим поглядом, недобре випрасуваною маринаркою і Антитерористичною операцією, яка зробить всіх щасливими. На інавґурації Президент говорив, що «треба тримати порох сухим», в останньому зверненні до співвітчизників рейтери Порошенка згадали про тих, хто «пороху не нюхав». Залишається використати гоголівське «є ще порох в порохівницях» і шукати нові фразеологізми.

 

А сам Петро Олексійович каже про перемовини на сході так: «Мирний сценарій — це наш план "А". Але ті, хто розраховують використовувати мирні переговори лише для того, щоб потягнути час, перегрупувати сили, повинні знати, що у нас є детальний план "Б". Я не буду зараз про нього говорити, тому що я вірю, що наш мирний план спрацює».

 

Оптимізм Президента мав би бути найкращим заспокоєнням для народу, але поки що зі спокоєм не виходить.

 

Президентський камуфляж символізує наявність детального плану «Б»

 

Вибух тижня

 

У районі села Красне Полтавської області несподівано стався вибух на газогоні «Уренгой–Помари–Ужгород». Ніхто не постраждав, тому цікавинка полягає в тому, що, як повідомив голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв:

«Рівно 10 хвилин знадобилося "журналістам" Russia Today, щоб опинитися на місці вибуху газопроводу в малопримітній місцевості в глибині Полтавської області. Як кажуть, їхали-їхали, зупинилися пограти на роялі, а тут і він, стоїть собі в кущах».

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, своєю чергою, був не такий вишуканий у красній словесності і заявив просто:

 

«Під час вивчення обставин події головною причиною і головним аспектом нашої уваги, слідчих органів та органів з надзвичайної ситуації, є зовнішнє втручання. Ми припускаємо, що вибуховий пристрій було закладено під основу бетонної опори трубопроводу, після чого сталися два короткі вибухи, і потім — великий вибух. Слідство триває».

 

Словами перекинулися і безпосередньо дотичні до газу люди. «Це не єдина аварія на газовій системі України, можливо, вони ще будуть. Трубопровід потрібно підтримувати в працездатному стані. Труба старіє і в якийсь час відбуваються розриви», — дав коментар журналістам заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов. Відповідаючи йому, НАК «Нафтогаз України» поширив таку інформацію: «За останні 10 років на українських маґістральних газопроводах сталося 5 великих аварій порівняно з близько 200 аваріями на маґістральних газопроводах ВАТ "Газпром". Сумарна довжина українських маґістральних газопроводів становить 35,71 тис. км, російських — 168,9 тис. км».

 

Своє вагоме слово сказав і колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі. «Почерк Путіна не змінюється: у січні 2005 року газопровід, яким Грузія отримувала російський газ, також як і головна лінія електропередач, були підірвані "невідомими терористами" в декількох місцях. Грузія опинилася без світла і тепла взимку, в рекордно холодну погоду. Внаслідок цієї диверсії Росія отримала абсолютно протилежний результат, ніж той, на який Путін, напевно, розраховував. Ми перебудували свою енергосистему і дуже скоро практично перестали енергетично залежати від ненадійного сусіда. Цієї незалежності ми досягли завдяки викоріненню корупції, яка роз'їдала енергосектор, збільшенню власних потужностей, а також переходу до більш надійних постачальників», — розставив все по своїх місцях Саакашвілі.

 

Якщо Аваков має рацію, то російська труба дуже небезпечна насамперед для росіян

 

Тижба тижня

 

16 червня, о 10 годині ранку, «Газпром», як і обіцяв, скоротив до нуля поставку газу для України, залишивши лише обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна — про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні чинного контракту і про стягнення $6 млрд. як переплату в попередні періоди; позовна вимога російської сторони — стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі $4,5 млрд. Український уряд і цього разу трохи прогальмував, бо мали б з росіянами говорити в Швеції скоріше і серйозніше. А тепер виходить заспокійлива для населення обіцянка НАК «Нафтогаз України», яких викаблучування сусідів непокоїти не повинна. Нашого газу для посполитих вистачить, а там — як Бог дасть.

 

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ще більше заспокоїв інформацією про те, що Україна, яка протягом декількох років намагається відійти від енергетичної залежності від Росії, щороку може одержувати з Європи близько 15 млрд. кубометрів природного газу.

 

Це Стокгольм. Шведи мали Полтавську битву в 1709 році. Мають задуматися

 

Ганьба тижня

 

В.о. міністра оборони Михайло Коваль з парламентської трибуни сказав, що українська армія має біду через постачальників панцерожилетів. Антимонопольний комітет призупинив процедуру закупівель «броніків», бо так, на думку АМКУ, має бути.

 

Взнавши про це, спікер парламенту Олександр Турчинов кричав про суд. В зоні АТО панцерожилети бійці вдягають, коли йдуть на блок-пост, бо на всіх не вистачає.

 

Це мало б врятувати наших солдатів, і комусь вартувало б таки вже сісти до цюпи

 

 

24.06.2014