«Касетний скандал» у Польщі

У Польщі розпалюється «касетний скандал». Журналісти польського тижневика Wprost оприлюднили записи посадовців найвищого ранґу, які можуть спровокувати землетрус в тамтешньому політикумі. Експерти не виключають навіть відставки кабінету.

 

 

Надбанням громадськості стало те, як міністри залагоджують за державний кошт свої приватні інтереси, як торгуються за посади й преференції, як провадять підкилимову боротьбу з політичними конкурентами тощо. Зрозуміло, що ті всі записи зроблені нелеґально. Один з резонансних діалогів відбувається, наприклад, за столиком у ресторані. Але навряд чи ця обставина змінить майбутню реакцію суспільства.

 

От приміром, запис, зроблений ще в липні 2013 року. Розмовляють три особи: міністр внутрішніх справ Польщі Бартоломей Сєнкєвіч, голова Національного банку Марек Белка і його найближчий співробітник, екс-міністр Славомир Цитрицький. Белка повідомляє на початку розмови, що застерігав прем'єр-міністра Дональда Туска про Amber Gold «ще за кілка місяців до вибуху скандалу». «Я телефонував до прем'єра, розповідав йому, що це фінансова піраміда. А ще раніше я розмовляв з власником OLT Express, яке тоді швидко розвивалося, що готується якась авантюра», — мовить у запису голос, схожий на голос міністра внутрішніх справ Польщі.

 

Тут треба дещо пояснити. Фінансова спілка Amber Gold, зареєстрована у липні 2009 року в Ґданську, була головним інвестором авіаліній OLT Express. Засновником Спілки був Марцін Пліхта 1984-го року народження, який від 2005 до 2009 року встиг вже кілька разів бути звинуваченим польськими судами за шахрайство. Проте щоразу йому вдалося уникати відповідальності. До вересня 2012 року, коли Спілку рішенням суду було визнано банкрутом, їй вдалося ошукати понад 11 тисяч клієнтів.  

 

У наступній частині записів Белка й Сєнкєвіч розмовляють, серед іншого, про фінансовий дефіцит державного бюджету й можливість покрити його з ресурсів Нацбанку. Йдеться аж про 35 мільярдів злотих (135 млрд. гривень). Керівник МВС розпитує свого візаві про можливість запустити друкарський верстат. Але Белка рішуче відкидає такий варіант.

 

Далі керівник Нацбанку стверджує, що не має законної можливості залатати бюджетну дірку за рахунок емісії облігацій державного займу. Хоча незабаром сам розповідає про те, як можна обійти цю проблему.

 

Є на плівках й набагато пікантніші епізоди. Наприклад, міністр внутрішніх справ домовляється з головою Національного банку про відкликання міністра фінансів в обмін на допомогу банкірів у боротьбі з кризою. Йдеться про майбутні парламентські вибори в Польщі, які урядова партія «Громадянська платформа» не зможе виграти за чинної фінансової ситуації.  

 

Записи містять фраҐменти, які стосуються до приватних чи родинних справ політиків. Так на плівці, датованій лютим 2014 року, колишній міністр транспорту Славомир Новак скаржиться колишньому міністрові фінансів Анджею Параф'яновичу, що фіскальні органи занадто ретельно вивчають бізнесову діяльність його дружини, яка керує стоматологічним кабінетом.

 

Новак каже, що його жінка шокована й боїться потрапити за ґрати. Параф'янович обіцяє довідатися про залаштункові обставини цієї справи.

 

Експерти вже пророкують, що це буде якщо не найбільшим «касетним скандалом» в історії Польщі, то принаймні найбільшим за останніх 10 років. Польський політолог Бартломєй Біскуп переконаний, що мінімальні втрати, яких зазнає прем'єр-міністр Дональд Туск — це відставка міністра Сєнкєвича: «Можливо, міністр Сєнкєвич і не мав поганих намірів, провадячи такі розмови, а його роздуми — це лише частина його ж таки аналітичного доробку, проте зараз він є представником уряду і його відставка — це найменше, що прем'єр може зробити. З іншого боку, Сєнкєвич це людина Туска, тому останній може справу затягнути, чекаючи на пояснення».

 

Не відомо, хто робив ці записи і як вони потрапили до часопису Wprost. Журналісти стверджують, що записів є набагато більше й вони чекають на свою публікацію.

16.06.2014