Є, чи нема?!

Відбулися вибори до маґістрату. Як вони відбувалися і які вони були — про це хіба вже досить усім відомо. З українських кандидатів не перейшов ні один, що перейшло найсміліші сподівання не тільки "Слова Народового", чи СПОС-у, але й самих виборчих комісарів. Просто не вірили люди, що виборча машина так справно буде працювати. Був щоправда маленький дефект по дорозі, коли люди почали провірювати списи виборців і вийшло, що панєнка Ікс чи панєнка Зет відмовила права голосу кільком тисячам виборців з українськими назвищами, але це швидко направлено і машина покотилась далі. Якийсь непересічний механік витолкував кому слід, що такий дефект шкодить машині, а й без нього можна голосувати за когось.

 

Голосування відбулося і тоді люди довідалися, що вже за них хтось голосував і навіть ловили за полу таких "арабів", але ніхто не помагав притримувати і "араби" спокійно йшли до іншого виборчого льокалю сповняти далі свій громадянський обовязок.

 

Ніхто з українців не вийшов і тому "Слово Народове" могло з чистою совістю написати: "Нема у Львові українців".

 

Самі не здаємо собі справи, як впливає на людську психіку постійна пропаґанда. Що вчора виглядало смішне, нині вже тільки занадто сміле, а завтра... "хто його знає?!"

 

Підпадаємо мимовільно під вплив не тільки історичних підручників у школах, але й часописних свистків у житті. Адже тому десять років про поляків-грекокатоликів писав тільки „Грекокатолік", якого навіть свої поважно не брали, нині про них пише навіть "Політика". Тому кілька років не брав ніхто по важно справи ревіндикації заґумінкової шляхти — нині кс. Мйодоньскі говорить про два міліони зукраїнщених шляхтичів (раджу взяти під увагу: 2 міл. шляхтичів плюс півтора міл. римокатоликів плюс греко-католики поляки плюс жиди!).

 

Коли "Слово Народове" написало, що нема у Львові українців, я першого дня сміявся, другого дня думав, а третього серіозно зажурився. Може й справді стільки їx, що урядовців по інституціях! А це — правду сказавши — капля в Полтві!

 

На щастя для мене уладила "Рідна Школа" Свято Молоді. Не на площі "Сокола", бо там уже інша таблиця і інший замок при брамі, але на "Луговім Городі", де ще і таблиця і ключ ті самі. Живу недалеко, то й міг обсервувати від ранку і вечора рух учасників на площу і з площі.

 

Шановні Панство! Народ плив і плив і плив, мов річки до ставу. Наповнив площу, розлився по сумежних горбках, а багато відійшло, бо не було вже де влитися.

 

— Попатжцє ілє ix єст! — говорив якийсь львовянин.

 

— І то з самего тилько Львова! — додавав дивуючись другий.

 

— Помисьль пан! Звикла школьна імпреза!..

 

— Бендзє якіх дзєсєнць тисенци. А "Слово Народове" пісало...

 

— Е, проше пана. Цо сєн дзісяй нє піше!..

 

— Так, так. Піше сєн, же їх нєма, а оні сєн родзон і родзон.

 

Стояли, говорили, кивали головами — вони в одну сторону, а я в другу.

 

А може ні вони, ні я не мали рації?! Може у Львові живе якесь незнане племя, що час до часу "грає" українців на всяких імпрезах, а як прийдуть вибори голосує на ОЗОН чи ендеків...

 

Хто його знає?!...

 

[Діло]

 

11.06.1939