Може хоч німці здолають донецьких терористів

Елітні німецькі спецзагони готуються визволяти заручників у Слов’янську. Мова йде про трьох офіцерів Бундесверу та одного перекладача з місії ОБСЄ, котрі потрапили в полон до сепаратистів на Донеччині.

 

 

Якщо український уряд дасть відповідний дозвіл, а німецький кризовий штаб, до якого входять представники Міністерство оборони ФРН, МЗС і служби бундесканцлера, накаже, то до кризового регіону в Східній Україні вже за кілька годин прибудуть хлопці з елітного армійського підрозділу KSK і поліційного антитерористичного підрозділу GSG 9.

 

KSK (Kommando Spezialkräfte) налічує 1100 вояків, мотто котрих: «Ми робимо домашні візити по цілому світу». Цей елітний підрозділ Бундесверу був сформований 1996 року для виконання надскладних військових завдань. Кожен з командосів здатен з вантажем у 20 кілограмів промаршувати сім кілометрів за 52 хвилини, пропливти 500 метрів за 15 хвилин, бездоганно володіти всіма видами зброї, вести рукопашний бій, стрибати з парашутом тощо.

 

 

Вони можуть провадити свої дії в найекстремальніших умовах: у горах, в джунглях, у пустелі. Кожен з вояків після відповідної підготовки отримує статус Combat Ready, тобто готовий до виконання будь-якого бойового завдання. Вони вже не раз доводили свою кваліфікацію, зокрема в Афганістані, знищуючи терористичні загони й визволяючи заручників.

 

Поліційний підрозділ GSG 9 (Grenzschutztruppe 9, його ще називають просто «дев’яткою» - «Neuner») був створений при федеральний поліції ще 1972 року. Нині до нього входить лише 150 осіб. Відбір до підрозділу дуже суворий за параметрами здоров’я, здібностей і попередньої діяльності. За даними Центру підготовки поліціянтів, лише 15 відсотків рекрутів витримують вишкіл до кінця. Він передбачає вправи на витривалість, психотренінг, силові вправи. Головне завдання GSG 9 – теж звільнення заручників. «Дев’ятку» викликають тоді, коли місцеві поліційні сили виявляються не в стані впоратися зі ситуацією.

 

Свою першу серйозну місію GSG 9 виконали 18 жовтня 1977 року. Тоді терористи з ХАМАЗу захопили літак Lufthansa. Під час операції трьох захопників було застрелено, з 86 заручників лише один отримав поранення. Ще «дев’ятка» успішно визволила захоплених в Північній Африці німецьких туристів у вересні 2008 року. Мала вона сутичку і з сомалійськими піратами навесні 2009 року. Тоді вдалося їм визволити з полону німецький контейнеровоз Hansa Stavanger.

 

Словом? вояки з обох загонів свою справу знають. Якщо вони таки подадуться в «українську місію», то KSK займатиметься нейтралізацією важкого озброєння ворога, а GSG 9 безпосередньо звільнятиме німецьких громадян з полону бойовиків В’ячеслава Пономарьова – самопроголошеного мера Слов’янська. 

 

 

Як повідомляє німецька газета Bild, поки що всі перемовини представників німецького зовнішньополітичного відомства з Пономарьовим не принесли ні найменшого успіху. «Будуть сидіти! – гордо заявляв чоловік з двома золотими зубами, наслідуючи відомого кіногероя, – Вони не заручники, а військовополонені»

 

Чому операцію з їхнього звільнення не можуть провести українські спецпідрозділи, представників котрих навчали ті ж німецькі поліціянти? «Багато наших хлопців не готові стріляти в земляків», – розводив руками один з командирів українських силовиків.

 

Добре, що є на світі німці, котрі до цього готові. «Але дозвіл на операцію буде дано лише тоді, коли життю наших громадян буде загрожувати реальна небезпека», – заявив експерт з питань оборони урядової партії ХДС Флоріан Ган. Але у будь-якому випадку надія поки що лише на німців.

29.04.2014