І поговорити

Перед Великоднем трапляються дива не менші за Різдвяні. Навіть «війну» припинили, бо Паска.

 

Переговори тижня

 

Те, про що говорили і що підписували в Женеві, знають одиниці дуже високопоставлених людей. Проте про меморандум (після Будапештського аналогічного документу, який зберігав недоторканість України, такий термін вважається вже абсолютно нецензурним) говорять всі.

 

Одні кажуть, що Україну Захід здав Росії аж по самий Сян. Інші стверджують, що Росія після розмови з Заходом втерлася і триматиме себе в межах пристойного. Істина, як завжди, десь посередині.

 

Офіційний Київ звітує, що Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні ухвалив розпорядження «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади». У цьому документі міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено організувати й забезпечити до 1 жовтня 2014 р. обговорення відповідних змін до Конституції із залученням органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, громадськості, наукових і ділових кіл.

 

Для посполитого люду цікавим і важливим залишилось те, що проявам насильства — зась, а незаконно озброєним — тюрма. Потім «тимчасова влада» (так іноді називають Турчинова, Яценюка та інших, бо вони направду тимчасові — тільки до виборів) ще більше заспокоїла, повідомивши, що антитерористична операція на сході країни на час свят буде трошки призупинена.

 

Отак геть забутий Богом і людьми Слов'янськ може тепер пишатися, що про нього навіть в поважній Женеві говорили

 

Обіцянки тижня

 

Голова МВС Арсен Аваков, до якого претензії мають всі і завжди, після ознайомлення з інформацією про те, що  в Донецьку з'явилися антисемітські листівки, а на сепаратистських мітинґах відбувається нагнітання ксенофобської риторики, вирішив звернутися до громадськості. «В Україні протягом тривалого часу мирно співіснували різні національності та релігійні конфесії. І ми не дозволимо зараз, в такий складний період, "посіяти" в нашій державі антисемітизм і ксенофобію», — заявив Аваков. І нагадав: «Розпалювання міжнаціональної ворожнечі, переслідування людей за етнічною чи релігійною ознакою — серйозний злочин, за який передбачено покарання аж до позбавлення волі на вісім років». Міністр звернувся до мешканців Донецької області з проханням повідомляти в міліцію будь-яку інформацію про авторів антисемітських листівок або про організаторів нападів на ромів.

 

Набагато простіше вчинив намісник на Дніпропетровщині й олігарх у вільний від виконання службових обов'язків час Ігор Коломойський. Добродій нічого не нагадував, а лише пообіцяв громадянам, які приведуть йому сепаратистів, видавати за кожного зловмисника 10 тисяч доларів. Кажуть, перші гроші вже знайшли адресата.

 

Олігарх поставив «зелених чоловічків» у прайс

 

Несподіванка тижня

 

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко постановила робити щось знову ориґінальне й альтернативне. Таким, на її думку, має бути рух опору, підконтрольний самій Юлії Володимирівні.

 

Але не з батога починає лідерка «Батьківщини». Вона запропонувала організувати після свят у Донецьку великий круглий стіл, за яким зібралася б уся Україна і «всі, хто представляє групи, блокуючі сьогодні адміністративні будівлі на Сході». Будуть говорити, знаходити спільні думки. Може, у тамтешнього електорату з'явиться альтернативний кандидат.

 

Дев'ять років тому Тимошенко також любила пройтися тилами суперників

 

Партія тижня

 

Партія реґіонів щоденно губить в парламентській фракції багнети, але одночасно проводить заходи, після яких наївні виборці можуть мати враження, що хворий радше живий, ніж мертвий. Остання потуга колективного мозку «реґіоналів» народила проект документу, який назвали також меморандумом. Так модно. В документі зазначено: «Спираючись на свої конституційні повноваження на основі широкого національного діалогу, Верховна Рада України невідкладно прийме закони про проведення в нашій країні реформи місцевого самоврядування та організації влади в реґіонах, передбачивши:

 

1. Ліквідацію обласних та районних державних адміністрацій;

2. Формування виконкомів обласних і районних рад та передачу їм функцій виконавчої влади;

3. Прямі вибори голів обласних рад територіальними громадами відкритим голосуванням жителями областей;

4. Забезпечення повноважень реґіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів за рахунок того, що: – будуть залишені на державному рівні позитивне сальдо ПДВ, акцизні та митні збори, – будуть залишені на місцевому рівні податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податки на надра і землю, місцеві податки і збори;

5. Запровадження дієвих механізмів участі громадськості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування.

Для досягнення миру і злагоди Верховна Рада України забезпечить конституційне закріплення статусу російської мови як другої державної».

 

І ніби є кавальчик істини у всіх тих буквах, але як подивишся на авторів — то хай їм буде «конституційне закріплення» аж до закрепів.

 

Тут щось сказати може тільки Подеревянський. Якщо не погидує

 

22.04.2014