Оптимістичні прогнози для світової економіки

Світова економіка рішуче виходить з рецесії. Уже цього року її зростання прогнозується на рівні 3,6 відсотка. Про це свідчать останні аналітичні викладки експертів  Міжнародного валютного фонду. Наступного року зростання, як очікується, стане ще вищим – 3,9 відсотка. «Посткризовий процес відновлення світової економіки стабілізувався», – впевнено заявив головний економіст МВФ Олів'є Бланшар, презентуючи звіт Фонду.

 

 

Зрештою й минулого року показники зростання світової економі давали привід до оптимізму – 3,3 %. Те, що ця цифра збільшується, засвідчує стійкість позитивних процесів.

 

Особливістю поточного року є те, що головний внесок у глобальне економічне роблять вже не розвиткові країни, а – індустріально розвинені. У МВФ вважають, що підйом забезпечуватимуть передовсім Сполучені Штати, де економічне зростання цього року прогнозується на рівні 2,8 відсотка. Окрім того з рецесії виходять і країни зони євро. І хай поки що їхні показники економічного підйому доволі слабенькі, але завдяки потужності самої господарки, їхній вплив на світову економічну систему важко переоцінити.

 

Підґрунтям для економічного успіху європейських держав стало те, що їм вдалося досягнути поступу на шляху фінансової консолідації, зміцнення банківського сектора, поліпшення умов для інвестицій і зниження поточних ризиків. У МВФ також позитивно оцінюють перспективи зони євро.

 

На поліпшення ситуації вплинули передовсім успіхи експортерів, але свою потужну роль зіграло й подальше зростання внутрішнього попиту. Таким чином кризу в єврозоні, судячи з усього, вдалося подолати. За прогнозом МВФ, в 2014 році євроленд повинен продемонструвати невелике, але надихаюче економічне зростання – 1,2 відсотка. 2015 року воно вже підніметься до 1,5 відсотка. «Хороша новина в тому, що вперше за два роки в країнах південної периферії єврозони очікується зростання, навіть якщо воно вважається слабким», – повідомив Бланшар .
 

Досить відчутними будуть цьогоріч господарські успіхи Німеччини.  Економічне зростання передбачається на рівні  1,7 відсотка, прогнозують в МВФ. Країна поволі, але впевнено долає безробіття, демонструє зростання внутрішнього попиту й поступовий приріст інвестицій.

 

Водночас засторога Німеччини з боку МВФ могла б видатися доволі незвичною для мешканців пострадянського простору:  експерти МВФ  вбачають небезпеку для німецької господарки в низькому рівні інфляції. На їхню думку, якщо зростання споживчих цін буде залишатися на низькому рівні, це може зашкодити відновленню економіки.
 


Чи можуть зашкодити оптимістичній картині глобальної економіки криза в Україні, анексія Криму й санкції проти Росії? На думку економістів МВФ  ситуація на Україні не становить серйозної небезпеки. Якщо комусь вона й принесе шкоду, то передовсім Росії, де вже суттєво погіршився інвестиційний клімат, і це ще не межа. У першому кварталі 2014 відтік капіталу з Росії становив 50,6 мільярдів доларів. Це майже вдвічі більше за аналогічний період минулого року ( 27,5 млрд.) доларів і лише трохи менше за весь 2013 рік (59,7 млрд.  доларів).

 

У той час, як Росії фахівці МВФ пророкують подальше скочування в рецесію, країни з перехідною економікою очікують продовження стрімкого зростання. Передовсім це стосується Китаю і ПАР, де підйом економіки прогнозується на рівні 7,5 і 5,4 відсотка відповідно.

11.04.2014