Треба шерифа

Українському Заходу не дають спати історії з Дикого Заходу. І дуже ймовірно, що десь поміж нас ходять ті, хто має стати Петом Ґарретом.

 

Мілітарне питання стоїть непохитно, як багнет. Щоправда, часом набуває вже аж надто ґротескних рис. На Волині працівники СБУ старалися триматися в рамках, щоб не здатися смішними, і це в них вийшло. Тепер службісти звітують, що на території «Меморіалу вічної слави» в Луцьку, у парковій зоні, правоохоронці виявили дві схованки, в яких зберігались поліетиленові пакети з чотирма пістолетами Макарова. І тут починається найцікавіше: за повідомленням СБУ, під час оперативно-слідчих дій встановлено, що ця вогнепальна зброя була незаконно вилучена 19 лютого 2014 року невстановленими особами у працівників УМВСУ у Волинській області на стаціонарному посту ДАІ у селищі міського типу Цумань Ківерцівського району Волинської області. А куди поділися зловмисники, які ті ПМ заховали?

 

В Ужгороді вже була комедія. Місцевий «Правий сектор» заанонсував, що готовий здати зброю. Задля тої непересічної події зібралися правоохоронці і журналісти. На авансцену виїхав позашляховик чомусь із чеськими номерними знаками, з якого четверо громадян в камуфляжі витягли металеву скриню і понесли її до будівлі УМВС. Робилося все оперативно, і на порозі головної в області міліційної хати зі скрині було висипано кілька десятків іграшкових пістолетів і автоматів. Забавки швидко й акуратно поскладали на тротуарі, відтак винуватці кумедної події швидко сіли в джіп і зникли з поля зору всіх зацікавлених. Потім Володимир Гласнер, речник «Правого сектору» Закарпаття прокоментував подію так: «Ми будемо чекати на експертизу від міліції, яка прийняла нашу зброю. Ми здали всю незареєстровану зброю, все, що маємо нелеґальне. Можете вважати, що це був флешмоб». Не можна робити з міліціянтів посміховисько, бо за таке будь-який кінематографічний шериф починає вправно махати кольтом — з усіма наслідками, які з кольта вилітають.

 

Пєстікі, автікі… Як діти!

 

Та й самим виглядати смішно також не пасує. А в Тернополі таки сталося, коли кілька десятків людей з партійними прапорами пікетували обласну міліцію. Представники УДАРу і «Свободи» в такий спосіб висловили невдоволення ймовірним призначенням Василя Облещука на посаду начальника УМВС України в Тернопільській області. Свободівці, зокрема керівник обласної організації Володимир Стаюра і міської Роман Навроцький, зазначили, що силове відомство має очолювати людина, яка «не заплямувала себе, працюючи на режим Януковича».

 

Нардеп-свободівець від Тернопільщини Михайло Головко висловив позицію пікетувальників про те, що треба дотримуватись люстраційного принципу. «Ми зібралися, щоб висловити незадоволення призначенням Василя Облещука. Тут присутні ті, кого він затримував і заарештовував за патріотичне волевиявлення. Ми виступаємо за люстраційний принцип, а не за те, щоб люди, які прислужували режиму Януковича, були при владі», — зазначив Головко.

 

Драйву «картинці» мало додати те, що одночасно під управлінням міліції зібралися люди, які виступили на захист Василя Облещука. Свою позицію вони арґументували тим, що, на їхню думку, саме завдяки йому акції протесту в Тернополі минули без жертв. Сам Облещук до мітинґувальників не вийшов. У міліції пояснили, що він перебуває в Києві.

 

І тепер кульмінація. Сайт міністерства внутрішніх справ опублікував список з восьми кандидатів на заміщення посади керівника міліції Тернопільщини. Серед них — Василь Облещук, який раніше був заступником начальника УМВС України в Тернопільській області. До обговорення запрошували і громадськість. На своїй сторінці у «Фейсбуку» голова люстраційного комітету України при Кабінеті Міністрів Єгор Соболєв написав, що з кандидатурою головного міліціянта Тернопільщини вже визначилися.

 

«У Тернопільській області, де громадськість лише обговорила кандидатів, але не представила жодної думки, кадрова комісія МВС схвалила кандидатуру нинішнього в.о. Василя Облещука», — зазначив він. І для чого люди прапорами махали?

 

Не виходить поки що в українців з шерифами, але наш незборимий оптимізм вірить, що все буде, як в кіно. Приїде чоловік з культом і порішає проблеми.

 

Розшукується в Україні

 

До речі, найхаризматичнішим представником кінематографічного Дикого Заходу був Джек Пеленс, тобто українець Володимир Палагнюк. Чоловік, про якого складають леґенди і якого шукають в Україні.

 

08.04.2014