Тернопілля постреволюційне: майдани кадрові і кумунальні

Відгомін кримських подій та все ще актуальна перспектива війни з Росією, дещо приглушує «гул у вуликах» галицьких міст. Загальна тривога, яка нависає над усіма нами розсіює увагу й не дозволяє сконцентруватися на тому, що відбувається під носом. А варто було б, оскільки тим часом у перших кроках реалізовує себе на місцях нова влада. «Z» довідався як це відбувається на Тернопіллі.

   

Кадри перехідного періоду

 

 

Нині на майданах районів Тернопілля громадськість висуває своїх представників на посади голів райдержадміністрацій. Як відомо, в.о. президента України Олександр Турчинов підписав розпорядження про звільнення всіх тутешніх очільників РДА. Й хоча те, що посади — тимчасові, адже після президентських виборів 25 травня управлінська вертикаль знову оновлюватиметься, осіб, бажаючих покерувати у перехідний час, не бракує.

 

Наразі в процесі формування апарат заступників голови Тернопільської облдержадміністрації Олега Сиротюка. Незважаючи на доручення прем’єр-міністра Арсенія Яценюка головам обласних адміністрацій якнайшвидше сформувати команди, Тернопілля кадрово досі не укомплектоване. На вічі 9 березня Олег Сиротюк погоджував із громадою (на Майдані вшанувати пам'ять Тараса Шевченка) своїх «замів». Як відомо, на посади кожна з ключових колись опозиційних, нині ж владних політсил, рекомендувала свою людину, не обов’язково партійця.

 

За квотою «Батьківщини» Олегу Сиротюку запропонували кандидатуру Івана Крисака. Йому делеговували сільське господарство і промисловість краю. Від «Свободи» відрядили Леоніда Бицюру, заступника міського голови Тернополя з гуманітарних питань. Йому дісталася співпраця з районами та галузь місцевого самоврядування. Від УДАРу пропонували кандидатуру Ростислава Левчука, який раніше курував медицину Тернополя. Майдан Левчука освистав, а вже за кілька днів представники Самооборони та «Правого сектору» завітали до голови облдержадміністрації з вимогою відкликати цю кандидатуру. Недобре реноме та попередні скандали, в яких фігурував Ростислав Левчук взяли до уваги і замінили його прізвище прізвищем керівника Тернопільського облвиконкому партії УДАР Наталії Михно. Ця пані вже написала відповідну заяву на заміщення вакантної посади.

 

 

Наразі всі названі імена — тільки кандидати на посади й чекають відповідного розпорядження голови ОДА про своє призначення. Сторінка «керівництво» на сайті адміністрації пустує. Олег Сиротюк у коментарях журналістам зауважує, що із пропозиціями бігають багато, та, мовляв, не вистачає серед бажаючих тільки професіоналів.

 

В районах ситуація схожа. На різноманітних вічах команди кандидатів пропонують громадам підтримати ту чи іншу особу. На підставі такої «народної підтримки» часто людей ведуть у «білий дім» і представляють як обраних майданом. Схема ненадійна і є ризик, що на майданах, користуючись незнанням громади про «досягнення» кандидата, можна протягнуть кого завгодно.

 

Знову Майдан. Тепер він комунальний

 

Тернопіль же наразі переживає ще один Майдан. Цього разу — комунальний. Підприємство Тернопільської міської ради, яке тривалий час виконувало прибирання обласного центру, забойкотувало. Причини: заборгованість із заробітної плати і невизначене майбутнє.

 

Річ у тім, що тривалий час КП «Тернопільська міська шляхова-експлуатаційна дільниця («МШЕД») утримувала порядок у місті разом із ЖЕКами. Після програшу тендеру на початку 2013 року приватному підприємству «ТернопільКомуналСервіс», яке створили у 2012 році і яке пов’язують із заступником міського голови Тернополя Владиславом Стемковським, «МШЕД» опинилася на грані закриття.

 

Під час тендеру приватна фірма запропонувала свої послуги на два мільйони дешевше, ніж комунальне підприємство. Хоча, як опісля з’ясовували журналісти, у «приватника» не було ні власної відповідної техніки, ні кваліфікованих працівників. Згодом прокуратура Тернополя відкрила у цій справі кримінальне провадження.

 

Після того, як справа набула розголосу, міськрада почала шукати «недоліки» в роботі «МШЕД». І знайшла. Керівництво комунального підприємства звинуватили (після перевірок) у порушенні законодавства про працю (зокрема щодо порядку звільнення працівників).

 

В останні дні після «комунального майдану» в Тернопільській міській раді створили комісію, яка мала вивчити діяльність «МШЕД». Днями з’явилися результати її роботи, які оприлюднив заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, голова комісії Олег Соколовський. Останнього, до речі, прокуратура Тернополя під час першої хвилі тендерного скандалу разом із рештою членів комітету з конкурсних торгів теж внесла у перелік осіб, з вини яких було допущено порушення закону про держзакупівлі. Отож, за результатами роботи комісії «МШЕД», починаючи з 2011 року, працює у збитках, має дуже великі витрати. Також важливим фактором є тендерні закупівлі. А у них основа – виграє той, хто ставить найнижчу ціну за прибирання. Починаючи з 2013 року, КП «МШЕД» не змогло виграти тендер, бо інше підприємство «ТернопільКомуналСервіс» поставило меншу ціну, а МШЕД було взято у субпідряд». Наразі комісія продовжує розглядати декілька варіантів роботи цього підприємства, а керівництво «МШЕД» має намір брати участь в тендері на прибирання міста, який відбудеться у першій декаді квітня.

 

28.03.2014