Львів у вогні: захоплення, підпали і підліткові погроми

У вівторок Львів знов опинився в революційному вирі — на майдан біля пам'ятника Шевченку вийшли тисячі людей, у церквах дзвонили дзвони, і всіх чоловіків закликали їхати до Києва. Але, як виявилося, денні події вівторка стали легенькою прелюдією до того, що трапилося в місті вівторкового вечора та ночі проти середи.

 

 

Друга жовта — не червона

 

На жаль, у політиці панують трохи інші правила, ніж у футболі. Тож друга за кілька місяців недовіра голові ОДА Олегові Салу стала таким самим холостим пострілом, як і перша — знову в залі назбиралося лише 72 депутати, які підтримали проект рішення, ще троє були проти, а четверо утримались.

 

Вчорашнє висловлення недовіри нагадувало фільм з легким присмаком абсурдизму. Ще вчора перед обідом представникам медій говорили про те, що депутати слухатимуть звіт Сала, та й сам голова ОДА бив себе в груди, запевняючи, що готовий звітувати за виконання делеґованих повноважень.

 

Але під вечір концепція кардинально змінилася. Як розповів на сесії перший заступник голови ЛОДА Олексій Сторчило, це сталося після зустрічі керівників обласної ради й обласної адміністрації, під час якої виявилося, що Салові конче нині треба їхати до Києва вибивати гроші на реґіональні програми. А звітувати може хтось інший.

 

Проспект Шевченка. Приміщення обласної прокуратури. Ніч проти середи, 19 лютого

 

Депутати від НРУ почали вимагати від Сторчила документа, який би засвідчив, що він виконує обов'язки голови і є правоможний звітувати перед радою, адже, попри все, йшлося про визнання роботи незадовільною, а відтак — і про недовіру голові ОДА. Сторчило запевняв, що документ є, але він його зі собою не має і номера не пам'ятає. Тут його несподівано підтримав голова облради Колодій, для якого слів першого заступника було достатньо. Крім того, шефа підтримав голова транспортної комісії Михайло Задорожний. Цей злагоджений дует дисонував з настроями великої частини депутатів, які не могли зрозуміти, що діється і чому в залі знову відсутня частина депутатів від опозиції, відтак повноцінна недовіра Салові стає щораз то проблематичнішою.

 

В кулуарах обговорювали доцільність проведення цієї сесії взагалі, адже на тлі подій, що почали розгортатися в столиці, питання Сала зменшувалося, як шагренева шкіра. Тому рада мусила рятувати свій престиж на всі боки — треба було чимдуж проводити голосування і закривати сесію, щоб їхати в Київ.

 

 

Так і сталося. Після питання Сала облрада проголосувала за свій календарний план і виправила рішення про створення муніципальної дружини. А потім Петро Колодій заявив, що треба робити перерву і готуватися, щоб увечері вирушити в горнило революції.

 

Неспокій

 

Тим часом громада сама реагувала на події у Києві. Євромайдан знову оголосив про загальну мобілізацію до столиці, наголосивши, що беруть лише чоловіків від 18 років. З новою силою спалахнув рух за блокування міліційних частин, дислокованих у Львові, а на вулицях з'явилися автомайданівці, щоби скликати охочих рушати автомобілями до Києва.

 

Військова частина на Стрийській. Знимка Олександра Шумельди

 

Скликав прес-конференцію начальник обласної міліції Олександр Рудяк і дуже просив журналістів не загострювати ситуацію за допомогою якихось необережних висловів чи закликів.

 

При тому він запевнив, що міліція напружено працює, їй не вистачає для патрулювання військовиків ВВ, але досить сил і засобів, щоб заспокоїти гарячі голови, яким би спало на думку спокуситися на міліційні запаси зброї. Він зазначив, що арсенали МВС і військовиків посилено охороняють.

 

Він наголосив, що комусь дуже не подобається спокій у Львові на тлі проблем у столиці. І, на жаль, як у воду дивився, бо Львів вибухнув уже за кілька годин.

 

 Вогняна ніч у Львові

 

Вечір вівторка та ніч середи стали одними з найбільше насичених подій в історії новітнього Львова, хоча здебільшого нагадували хроніку з передової лінії фронту, адже активісти протестного руху захоплювали практично всі важливі адмінбудівлі обласного центру: міліцію, прокуратуру, СБУ та податкову.

 

Обласне управління міліції захопили протестувальники

 

Але абсолютним чемпіоном стала частина внутрішніх військ на вулиці Стрийській, 146, яку львів'яни не тільки знову заблокували, а й фактично вивели з ладу. У будівлі частини й управління внутрішніх військ на Львівщині серед ночі полетіли «коктейлі Молотова», відтак практично згорів КПП та ворота частини, а будівля управління дуже серйозно постраждала — вигорів практично весь другий поверх. Також горіли й казарми частини.

 

На цьому вогняному тлі кілька тисяч львів'ян зайшли на територію частини і домоглися від вояків, що ті вийдуть за територію, але без зброї та амуніції. А саму амуніцію — у вигляді шоломів, щитів і касок — передадуть на Майдан до Києва. Також військовикам дозволили вирушити до міста, бо ж їх казарми серйозно постраждали від вогню.

 

Вагомими виявилися й результати захоплення будівлі управління СБУ у Львівській області, внаслідок якого будівля ледь не згоріла. Спочатку у внутрішньому подвір'ї зайнялися кілька автомобілів, потім їх число зросло, а вогонь вигулькнув і з фасадного боку — у вікно кинули, найпевніше, «коктейлі Молотова». Всередині здійнявся дуже сильний вогонь, який не надто вдавалося погасити пожежникам.

 

Під вигуки «Ганьба!» силовиків випускають з приміщення обласного СБУ. Знимка Романа Рака

 

Крім того, в гаражі управління потрощили автотранспорт, дісталося й вікнам у будівлі на Вітовського, що їх протестувальники закидали градом каміння. Натомість в одному з кутків внутрішнього подвір'я виявили документи, які горіли невеликими купками, а всередині кабінетів — мішки з порізаними на дрібні смужечки документами.

 

Після активної фази штурму важко було впізнати будівлю ГУ МВСУ у Львівській області. На першому поверсі повибивали практично всі вікна, крім того, затіяли пожежу на другому поверсі, але вчасно отямилися й почали її гасити. Щоправда, їм це не вдалося, відтак прибула пожежна машина, яка й ліквідувала небезпеку. Також протестувальники кардинально змінили вигляд зали для засідань на першому поверсі, вибивши двері та винісши всі крісла як матеріал для барикади.

 

Перед входом в управління палало величезне багаття, в яке кидали меблі, стоси документів та оргтехніку.

 

Біля будівлі податкової частина протестувальників сперечалися, палити чи не палити цю будівлю, і після довгих дискусій вирішили таки не палити. А от міліційним автомобілям біля Галицького РВ пощастило менше — протестувальники перевернули всі автівки і побили в них вікна.

 

Вулиця Мартовича. Галицький райвідділ МВС станом на нинішній ранок

 

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий закликав учасників протестних акцій утримуватися від самосудів, а силовиків попросив повернути зброю на захист людей.

 

Те, що відбувається в Україні, мер Львова окреслив як гуманітарну катастрофу, до якої призвела «центральна влада, яка принизила людську гідність і грубо порушила права українців».

 

Тим часом в хід пішла і львівська бруківка

 

Підліткова війна

Свідки й учасники нічних подій у Львові говорять про те, що більшість протестувальників, які взялися громити і палити, — це підлітки віком 15–16 років. Зокрема, місцевий активіст Олег Немчинов через соціальні мережі звернувся до львів'ян-батьків із закликом забрати дітей з вулиці.

 

«Батьки! Заберіть додому своїх занадто "патріотичних" дітей із нічних вулиць Львова! Те, що зараз відбувається у Львові, не має ніякого відношення до Євромайдану. Це звичайнісінькі погроми та підпали! Роблять це переважно 15–16-річні підлітки, які не уявляють ні що вони палять, ні для чого, ні майбутні наслідки.

 

Закликаю усіх свідомих батьків проявити батьківську владу і пояснити, що для того, аби боротись за Україну, треба палити не Львів, а Межигір'я!

 

Друзі! Не підтримуйте мародерів і звичайнісіньких дебілів! В країні починається громадянська війна, в якій не може бути переможців! Якщо хочете воювати — вперед на Межигір'я, а не на історичні пам'ятки Львова, які тимчасово займають репресивні органи», — написав Олег Немчинов.

 

 

Непідписані знимки зі сторінки Євромайдан Львів в мережі Facebook
 

 

19.02.2014