У Ворохті не готові перейменувати вулицю радянського комісара Руднєва на честь учасника Майдану.

 

У Ворохті більшість мешканців вулиці Руднєва не підтримує її перейменування на вулицю цимбаліста Петра Сказківа. Не хочуть труднощів із переоформленням документів, повідомив голова Ворохтянської громади Олег Дзем’юк.

 

 

«Спочатку ми закинули в facebook-групу опитування, але жителі вулиці ідею перейменування не підтримали. Їх не цікавить історичний підтекст назви цієї вулиці. Кажуть, що їм це створить проблеми, для чого це міняти», – розповів Олег Дзем'юк.

 

Ідею перейменування вулиці у Ворохті, яка досі носить прізвище радянського комісара, на вулицю учасника Революції гідності Петра Сказіва голова Ворохтянської ради подав у лютому 2021 року під час засідання сесії. Тоді її підтримали депутати. Проте зараз розгляд готові відкласти.

 

«Треба спочатку провести громадське обговорення. А ми поки що робили опитування і закинули таку інформацію. Більшість людей були проти. Скільки людей, стільки й думок. Цього року не плануємо піднімати це питання», – зазначив Олег Дзем'юк.

 

Продюсер і вокаліст легендарної «Фамілії Перкалаби», а нині ще й знаний блогер Олег Гнатів (більш відомий як "Мох Перкалаба") публічно звернув увагу мешканців Ворохти на те, що після Майдану завдяки Петру Сказківу з’явилася нова емпатійна асоціація, окрім відомого ворохтянського трампліна:

 

«Вулиця Руднєва у Ворохті складається із двох частин, там є приблизно 30-40 хат. І цих сорок хат парить переоформлення документів, не 10 тисяч людей, а сорок хат, з вулиці комісара Руднєва на вулицю Музиканта. Ну ок, моє особисте, бо він був музикантом Перкалаба/Perkalaba, але вас жлобів чортових знали через нього не тільки із-за Перкалаби, а і як музиканта який простояв з цимбалєтами весь майдан і Ворохту Україна знала крім трампліна через Петруся.»

 

 

«Він поїхав [на Майдан] з тим, з чим він сильний, а сильний він творчо. І він, власне, цим інструментом, своєю харизмою, своєю людяністю і підтягнув людей. Він трошки підсилював, як на мене, їхні настрої своєю музикою. На Майдані, я вважаю, що в той час була велика його місія», – розповіла директорка Ворохтянського центру культури Мирослава Стефанців. 

 

 

Цимбали, щит і каску з Майдану зберігають у будинку культури, адже свого часу музикант тут працював.

 

Петро «Петрович» Сказків народився 15 травня 1987 року у селищі Ворохта. Цимбаліст грав у рок-гурті «Джарап», у «Перкалабі». Петро Сказків прославився на всю країну, ставши фіналістом шоу “Україна має талант”. Він грою на цимбалах підтримував людей упродовж Революції гідності. Там і написав свою «Боротьбу» та інші композиції про тодішні події. 4 лютого 2021 року музикант помер від раку легенів. Його поховали у Ворохті.

Семен Руднєв під час Української революції воював проти армії УРН. Потім був командиром та політруком у Червоній армії. Під час радянсько-німецької війни він організував місцевий партизанський загін на Сумщині. Пізніше Руднєв був діячем радянського партизанського руху, комісаром з'єднання Сидора Ковпака. Під час Карпатського рейду 1943 року під проводом генерал-майора Сидора Ковпака Руднєв брав участь у боях із загонами УПА.

 

 

 

Фото facebook.com/petro.tsymbal.1, suspilne.media

23.11.2021