Екстрим і трошки прокуратури

Напевно, лише заокеанський бабак знає, чому в Україні революції трапляються взимку. Але навіть він не пояснить інших ліґумінок, які відбуваються у нас.

 

 

Прокуратура робить своє — що на Заході, що в Криму. Місцевим мешканцям це, напевно, не подобається, але прокуратура робить. По-перше, 29 січня прокуратура Автономної Республіки Крим внесла у Верховну Раду АРК подання з вимогою скасувати пункт про заборону діяльності та символіки ВО «Свобода» на території автономії.

 

По-друге, на Франківщині суд призупинив дію дев'ятнадцяти незаконних рішень органів місцевого самоврядування, ухвалених у період від 25 до 31 січня 2014 року. Серед рішень, ухвалених обласною, міськими та районними радами, є рішення про створення нелеґітимних органів — Народних рад, загонів самооборони — та затвердження їх типових статутів. Івано-Франківський окружний адміністративний суд виніс ухвали про забезпечення позовів через заборону головам органів місцевого самоврядування підписувати та оприлюднювати окремі рішення, а також зупинив дію вже підписаних та оприлюднених документів.

 

По-третє, у Тернополі прокуратура оскаржує рішення міської ради щодо перейменування Майдану Мистецтв на площу Героїв Євромайдану. Мер файного міста Сергій Надал заявив: «Є позиція громади — у Тернополі повинна бути площа Героїв Євромайдану. На прохання тернополян ми прийняли відповідне рішення на сесії міської ради, дотримуючи чинного законодавства. У нас є практика з перейменування вулиць і площ. Ще у 2010 році ми перейменували вулицю сталінського генерала Івана Черняховського на благозвучну Героїв Крут. Це рішення теж було оскаржене, однак ми виграли всі суди, в тому числі найвищої інстанції. Прокуратура повинна займатися боротьбою зі злочинністю, наркоманами, підпільними казино і гральними автоматами, а не суспільно значущими рішеннями міської влади та громади. Площа Героїв Євромайдану в Тернополі буде».

 

Оптимізм міського голови тішить. Але й далі не є зрозумілим, чому не в тренді слуги Феміди і в Галичині, і в Криму?

 

Зате в абсолютному тренді зима, яка довго запрягала, але вже як поїхала, то люди знову почали згадувати про апокаліпсис. Дороги на Тернопіллі давно порівнюють з танковим полігоном, але тепер туди легше діставатися на лещатах, ніж автомобілем. Надзвичайники бадьоро звітують, що розчисти автодорогу Н-17 «Львів–Радехів–Луцьк» (на ділянці від Радехова до межі Волинської області), з Коломиї тепер також можна виїхати і повернутися, а Тернопіль бідує. Зрештою, рух перекривали навіть на дуже поважній трасі М-06 «Київ–Чоп» — від міста Броди до села Хватів. Тож і Львівська область може пишатися локальними катаклізмами.

 

Проте пам'ятатимуть цю зиму не через транспортні колапси, а завдяки революції. А революція мусить мати свої родзинки. Такі, наприклад, як жіночий підрозділ загону народної самооборони, який створили в засипаному снігом Тернополі. Кобіти на рівні з чоловіками стежитимуть за порядком в приміщенні облради й надаватимуть у разі потреби медичну допомогу. Очолила жіночий загін голова фракції ВО «Свобода» у Тернопільській облраді Марія Чашка, яка нагадала: «Згадуючи історію військових дій повстанських років, пам'ятаємо, що Україна творила свою власну армію із добровольців, не з примусу. І відразу зголошувалися молоді жінки й дівчата, які залишали рідні домівки задля того, щоби служити загальноукраїнській справі. Те, що поряд із сильними та мужніми українцями на майданах всієї держави зараз багато українок різного віку, не дає впасти духом сильній половині людства. І якщо треба буде — ми готові перейти до рішучих дій».

 

 

Сучасні валькірії дають собі раду без автоматів

 

А наразі найориґінальніше вигадали підтримати київський Євромайдан в Луцьку. Здавалося б, джампінґ до революції має менше стосунку, ніж застрягла в кучугурах фура до переговорів опозиції і влади. Виявляється, можна і за допомогою адреналінової забави зробити діло. Не без пафосу організатори дійства в соціальних мережах анонсували: «Хочемо повідомити, що дані стрибки є унікальними. Замість оплати стрибків звичним способом, ми приймаємо їжу та теплі речі, які потім передамо на Євромайдан. Тобто замість грошей приносьте їжу і розплачуйтесь нею, чим більше, тим краще. І тим ви більше допоможете активним громадянам власної країни. Вони власною кров'ю пишуть історію України, тож давайте допоможемо майданівцям разом!». Щось ще екстремальніше вже вигадати важко, але можна прогнозувати, що вигадають і реалізують, бо атмосфера тепер така.

 

Взимку революційні польоти виглядають приблизно так

 

04.02.2014