Податковий Майдан

Комітет підприємців Львівщини (КПЛ) звернувся з ініціативою до підприємців по всій Україні призупинити сплату податків, які йдуть до державного бюджету. Як кажуть ініціатори, так вони хочуть показати своє небажання давати кошти на державний апарат і, зокрема, на його репресивну машину.

 

Знимка з сайту Zaxid.net

 

Не хочемо фінансувати «Беркут»

 

Львівські підприємці, що мають активну громадську позицію, закликають своїх колеґ в області та по всій Україні призупинити сплату податків, які йдуть до державного бюджету, допоки не буде сформовано уряд народної довіри.

 

Як розповів Роман Зафійовський з КПЛ, ідея податкового Майдану виникла недільного вечора і вже у понеділок її почали втілювати в життя, організувавши інформаційний пікет біля будівлі головного управління Міндоходів у Львівській області.

 

«Йде мова про заклик до того, щоби призупинити на певний час сплату тих податків, з яких фінансують Адміністрацію Президента, Верховну Раду України, МВС, той же "Беркут"», — наголосив він і додав, що не йдеться про податки, які потрапляють до місцевих бюджетів.

 

Як пояснив Зафійовський, йдеться про податок на прибуток та ПДВ. Бізнесмен розуміє, що це певним робом відіб'ється на його діяльності, однак висловлює готовість протестувати в такий спосіб до повного виконання вимог.

 

«Акція запланована до повної перемоги тих вимог, які є. Мінімум місяць. І ми надіємося, що вона стане ще одним цвяхом у голову сьогоднішньої влади. Може, вона нарешті схаменеться і зрозуміє, про що йде мова», — каже підприємець.

 

У заяві КПЛ йдеться про те, що бізнес хоче створення уряду національної довіри, який витрачатиме отримані від податків кошти на фінансування охорони здоров'я, освіту, науку та будівництво доріг.

 

Як відомо, у цьогорічному бюджеті видатки на силовиків знову відчутно зросли, а потреби соціальних галузей та науки відійшли на задній план. Тижневику «Дзеркало тижня. Україна» цифри цьогорічного бюджету голова профспілки НАН України Анатолій Широков коментував так:

 «Це поліцейська держава, в якій до науки, якщо чесно, нікому немає справи».

 

З тим важко сперечатися, якщо глянути на цифри: видатки на прокуратуру перевищили бюджетні асиґнування на науку, хоча ще кілька років тому все було з точністю до навпаки. Так само на понад два мільярди гривень порівняно з минулим роком зросли видатки на міліцію — до 18,66 млрд. грн., а видатки на СБУ сягнули цифри 3, 584 млрд. грн.

 

Знимка з сайту zaxid.net

 

Очевидно, що львівські підприємці, які переважно підтримують Майдан, не хочуть фінансувати репресивний апарат режиму.

 

Як зауважив бізнесмен Ярослав Рущишин, за покликом сумління підприємці допомагають Майдану, але чемно сплачуючи податки, також фінансують силовиків, які протистоять майданівцям.

 

«Як це не парадоксально звучить, але ми, підприємці, фінансуємо Майдан, з одного боку, грошима та необхідними речами, а з іншого — ми фінансуємо «Беркут», який проти цього Майдану. Час це припинити. Ми можемо стати ініціатором припинення війни. Ми не можемо з одного боку фінансувати Майдан, а з іншого — утримувати «Беркут», який стріляє по людях. Якщо підприємці не можуть поїхати до Києва, щоб підтримати мітинґувальників, то принаймні можуть не утримувати силовиків»», — сказав він.

 

Україну треба любити до глибини власної кишені

 

Поки що львівська ініціатива лише почала поширюватися, тому її ініціатори не можуть сказати про те, наскільки вона розгорнеться географічно і скільки представників бізнесу її підтримають. Поки що про це говорять обережно, однак запевняють, що на Львівщині  ідея призупинення сплати податків в держбюджет знайшла відгук серед інших бізнес-організацій.

 

Водночас автори ідеї розуміють, що наражаються на штрафні санкції та увагу від податківців, адже за несплату податків передбачено різні види покарання, аж до криміналу.

 

«Санкції вагомі, як адміністративні, так і фінансові, але любити Україну треба до глибини своєї кишені. Ми йдемо на жертву, і, можливо, саме ця жертва може спричинити до появи довіри між підприємцями усієї України. Ми йдемо на ці жертви для того, щоб наших діточок та нас самих не стріляли на Майдані», — заявив Рущишин.

 

Він сподівається, що питання про зміну влади вирішиться за місяць-другий, відтак втрати підприємців не будуть аж надто відчутними для подальшого провадження бізнесу.

 

Зафійовський розповів, що за перший місяць несплати податку фірму можуть оштрафувати на суму від 10 до 30% від розміру податку. А вже на другий місяць несплати, зокрема ПДВ, постає питання про реноме фірми, бо вже тоді всі контраґенти фірми матимуть проблеми щодо товарообігу з компанією, яка не хоче платити цей податок.

 

Водночас у КПЛ обіцяють всім учасникам акції надати правові консультації щодо того, як мінімізувати штрафні санкції за таке відтермінування у сплаті податків до держбюджету.

 

Зі свого боку віце-ректор УКУ Мирослав Маринович наголосив у коментарі «Z», що підприємці мають правильно поставити питання, щоби все було розв'язано у правильний спосіб. На його думку, проводячи таку акцію, члени КПЛ «ставлять питання руба: куди йдуть наші гроші і те, що цю систему треба зламати».

 

Водночас пан Маринович наголошує, що кожен, хто сьогодні в Україні домагається гуманізації життя та верховенства права, «має бути готовим до того, що бандитська система буде його переслідувати».

 

Головне управління Міндоходів у Львівській області дуже стримано відгукнулося на ініціативу КПЛ. У повідомленні прес-служби управління сказано, що  податківці стурбовані закликами до підприємців реґіону призупинити сплату податків.

 

Підприємці пікетують податкову адміністрацію Львівщини. 3 січня 2014 року. Знимка з сайту zaxid.net

 

«Головне управління Міндоходів у Львівській області, яке несе відповідальність за стабільне надходження податкових і митних платежів до державного і місцевого бюджетів, наголошує, що несплата цих платежів поставить під загрозу фінансування соціальної сфери, виплату заробітних плат і пенсій, добробут усієї громади.

 

Необхідно розмежовувати політику та економічні процеси. Ми не маємо права допустити, щоб криза політична переросла у кризу економічну. Міністерство доходів і зборів України було і залишається поза політикою та працює у штатному режимі. Вважаємо, що заклики до несплати податків не є інструментом для вирішення політичних конфліктів. Прийнятний лише один шлях — шлях діалогу і порозуміння», — зазначено у повідомленні прес-служби головного управління Міндоходів.

 

Наразі важко спрогнозувати, якими можуть бути масштаби цієї ініціативи в економічному плані, однак на політичному полі такий крок може дати суттєвий козир в руки опозиції. Варто згадати, що саме львівська ініціатива «захоплення» приміщень обласної адміністрації привела до того, що аналогічні події відбулися у більшості реґіонів України і повернули перевагу опозиції.

 

04.02.2014