Буде встидно

На Західну Україну часто кажуть, що то правдива Європа, а решті держави треба брати з неї приклад. Але трапляються випадки, коли на наших теренах коїться така азіатчина, що і Тамерлан втішився б.

 

Коли б’ються в центрі якогось зацофаного райцентру на Подніпров’ї чи Донбасі (таке, до речі, стається вкрай нечасто) прогресивні співвітчизники-«європейці» показують пальцями, закачують очі до неба і кажуть: «Фу. Як негарно. Варвари». А як назвати бійку в центрі галицької столиці? На минулому тижні під стінами львівської Ратуші пошарпалися депутати міської ради від ВО «Свобода» і активісти Автономного опору, які хотіли поставити біля мерії ганебний стовп, на якому повісили фотографії місцевих райців, що дали дозвіл на будівництво  житлово-офісного комплексу на території лічниці Андрея Шептицького, за кілька десятків метрів від церкви святого Юра.

 

Двір між Озаркевича,4 і Шептицьких,10 тепер виглядають так

 

Бійку потім показували всі потужні телеканали з однаковим підтекстом – от дивіться і архітектура європейська, і трамвайна колія також, а живе там багато нащадків Золотої Орди. Історія ж з будівництвом триватиме ще довго і можна гарантувати, що львів’янам в її контексті ще доведеться червоніти.

 

"Автономний опір" та "Свобода" ще не так давно були дружніми структурами. Тепер вони затяті вороги

 

В галицькій провінції стаються ще безглуздіші речі. Спочатку з’явилась інформація про те, що  вихованці Скалатського будинку школяра під час зустрічі з головою Тернопільської обласної держадміністрації Валентином Хоптяном вручили йому вишитий портрет Віктора Януковича, аби той передав його главі держави.

 

В кращих європейських традиціях?

 

Діти розповіли, що протягом двох місяців над роботою працювали 15 дівчат з гуртка «Вишиванка» і цю ідею їм подав голова Підволочиської РДА Руслан Комар-Чорний. Потім з’ясувалося, що насправді автором портрету є  Наталя Гуменюк – викладачка місцевої музичної школи й теща Олександра Мінченка, першого заступника голови Підволочиської РДА. Справа під контролем «свободівця» і депутата Тернопільської облради Романа Навроцького, який вже дійшов до прокуратури, аби там з’ясували всю правду. У прокуратурі, в орган управління освітою області скерували відповідного листа для з’ясування всіх обставин, пов’язаних із цим скандалом. Відтак, спеціалісти управління вивчатимуть, чи справді були порушення прав і свобод дітей. Тепер тернопільські служителі Феміди матимуть клопіт не лише з карними злочинцями, а й з фактом вишуканого, майже в стилі Золотої Орди, «прогину» периферійних чиновників перед найвищим начальством.

 

Волинська прокуратура має інший клопіт. Її «поховали» місцеві євромайданівці, які в рамках акції «Прокуратура вмирає – народжується КДБ» принесли під стіни закладу траурні стрічки і штучні квіти. Таким чином активісти висловили обурення, що прокуратура не закрила кримінальні провадження проти шістьох євромайданівців, хоча зобов’язана була це зробити ще до 5 січня.

Прикра подія, але волинським прокурорам вона навряд чи зіпсує настрій. Так само, як прокурорам в Івано-Франківську, де «закрили» такого собі Олега Савку вся вина якого полягає в тому, що під час народного віче у Калуші він знайшов понівечений портрет Януковича на клумбі.

 

За словами самого затриманого, аби ніхто не вчинив з потретом ніяких провокацій, хлопець вирішив його спалити. Проте обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Пікетувальникам зам прокурора сказав, що хлопця може і випустять, але тільки після того, як Верховна Рада прийме відповідний закон. Верховна Рада дуже «відповідних» законів прийняла вже так багато, що скоро буде встидно всім, крім парламентарів. І сидітимуть «портретопалії», як найнебезпечніші рецидивісти. 

 

І щоб остаточно довести, що є в нас більш ніж достатньо азійського, треба подивитися на японську айву, яка несподівано розквітла в Чернівецькому ботанічному саду. Дрібниця, але ж мусить щось бути гарне і добре в тому світі.

 

Таку азійщину можна вітати

 

21.01.2014