Трошки тепла

І на наших теренах навіть у святкові дні вистачає гидот і капості, але трапляється і добре, і гарне. Звертайте на нього увагу насамперед.

 

Наприклад, у завжди доброму Тернополі на святого Степана на двірці муніципальний Галицький камерний оркестр дав концерт «Для тих, хто в дорозі».

 

 

Така імпреза відбулася вже вчетверте (почали робити ориґінальні речі тернополяни у 2010 році), і люди тішаться. Західнякам таке здається нормальним і звичним, але коли людина з Вологди чи Бремена чує, крім «Уважаемые пассажиры» чи «Sehr geehrte Fahrgäste» (російську і німецьку мову на вокзалі доповідачі вимовляють), ще й скрипку, альт і якусь віолончель, це, напевно, добре.

 

Крім того, в тому ж таки Тернополі збудували найбільшу в Україні шопку. Різдвяний вертеп має понад 32 метри завширшки і 20 завдовжки, майже сягаючи купола церкви. Трошки гігантоманія, але нарід приходить, милується і пишається, що мають таке. До речі, до жодної книги рекордів тернопільську шопку номінувати її творці не хочуть. Зробили «просто так».

 

Тим, хто не володіє знанням про галицькі традиції, не треба плутати нашу шопку з маленькою англійською крамничкою

 

На Волині кавальчик радості подарував людям природний феномен «подвійна веселка». Таке побачити можна досить часто, але під час Різдвяних Свят справді задумаєшся над знаками в небі.

 

 

Про гроші, як і про погоду, можна говорити з приємністю. Наприклад, коли пригадати, що пенсіонерка Олена Кондратів з села Радча, що на Івано-Франківщині, віддала три тисячі гривень своєї мистецької премії на потреби столичного Євромайдану. Поважна пані каже до сліз наївно, але на празники це саме той тон: «Що мені ті гроші, у Києві вони будуть більше потрібні. А я готова працювати, малювати та допомагати всім, хто за святую правду».

 

І щоб не розслаблятися, бо робочі дні вже почалися, варто згадати про гроші, але погані. Першотравневий районний суд Чернівців стягнув 5 млн. грн. з громадянина Туреччини в дохід держави за контрабанду автозапчастин.

 

Турок робив свої оборудки за документами пані, яка померла чотири роки тому. Злочинцеві тепер буде погано, так само, як і хлопцям, яких запакували на Рівненщині. Там вимагали гроші в місцевої мешканки недобрі хлопці, головного з яких кличуть Батя. Міліціянти свою справу зробили, тепер свою справу має зробити суд. До речі, телевізійні сюжети про кутю в тюрмі неабияк зворушують.

 

14.01.2014