Зависла ситуація

Все було вже майже за вивченим сценарієм: на Майдані намети, кількох надто активних борців з режимом побили невгамовні правоохоронці, знову перевернули пару ленінів у провінції, і тільки трагедія на «Хартроні» змусила людей здригнутися.

 

 

Пожежа тижня

 

Гекльберрі Фінн казав, що неможливо звикнути сидіти на гарячій пательні навіть якщо просидіти на ній досить довго. Українці майже спростували твердження марктвенівського героя, але геть не прирости до «пательні» нам не дають періодичні трагедії. Наприклад, в Харкові, на Виробничому об'єднанні «Хартрон». Там спалахнула пожежа у п'ятиповерховому приміщенні, яке орендує місцева ювелірна фабрика. Про кваліфікованість рятувальників говорити не будемо, бо то не в нашій компетенції, але коли перше бачиш ТАКЕ , а потім чуєш ТАКЕ, то стає сильно лячно.

 

Ми звикли сприймати безвідповідальні слова відповідальних людей. Може, хоч на загибель людей не будемо дивитися без поп-корну і газ-бульки, роздумуючи про суєтність життя. Хочеться в це вірити.

 

Струс мозку тижня

 

 

У посполитих, на жаль, до небезпечного рівня зріс больовий поріг. Зрештою, саме життя того навчило. І коли взнаєш, що колишньому міністру внутрішніх справ його колишні підлеглі завдають черепно-мозкової травми, то, звичайно, нервуєшся, але делікатно і не нагнітаючи горору.

 

Юрій Луценко отримав травму голови на київському проспекті Перемоги, де опозиціонери блокували Святошинський райвідділ міліції. Вже вкотре люди в камуфляжній формі довели, що добре слово і міліційний патик мають набагато більший вплив, ніж просто добре слово. Хоча про які «добрі слова» ми говоримо? «Добре слово і пістолет», а далі за текстом — то було з репертуару американського розбишаки Аль Капоне, який не носив «бронік» і берці, але стріляв своїх опонентів залюбки. А тепер з Америки часів сухого закону повернімося до сучасної України: тимчасовий виконувач обов'язків начальника ГУМВС України в Києві Валерій Мазан заявив, що працівники міліції, які охороняли «васильківських терористів», мали законні підстави для застосування зброї, коли пікетувальники на Святошині намагалися захопити спецавтомобіль конвою. Маємо свого Аль Капоне, але в погонах.
 

Минулого року той самий РВВС ледь не брали штурмом працівники базару, розміщеного неподалік, і тоді в соціальній мережі з'явився якийсь працівник «Беркуту» Фелікс, що казав: «...І не дивитися: старі або жінки. Або вони нас, або ми їх! Якщо дикі примати з мене почнуть погони зривати чи газом труїти, я включу кавоварку й всім роздам по зернятку. Краще померти стоячи, ніж жити на колінах!». На такому фоні страждання Луценко блякнуть.

 

Виявляється, є примати дикі і свійські

 

Автомайдан тижня

 

Хлопці й дівчата, які не потребують пам'ятника за самоорганізацію, тепер проїхалися до фільварка президента Януковича, аби сказати, що Віктор Федорович робить щось не те. До самого обійстя їх, ясна річ, не пустили вантажівки з піском і ті самі правоохоронні органи, але все відбулося ефектно. На результати (арешти, побиття учасників) почекаємо.

 

Зараз цю «хатинку» намагаються пікетувати. Про її майбутнє нічого не відомо

 

Епідемія тижня

 

Позаминулого тижня пам'ятник Леніну повалили на Одещині, тепер, як казав Михайло Горбачов, процес пішов. Після Котовська знесли кам'яного Ілліча в Бердичеві, а ще трохи згодом — у райцентрі Машівка (Полтавська область) Ульянову відламали голову і кавалок торсу. Можна до паморок сперечатися, чого тут більше — вандалізму чи відновлення історичної справедливості, тому надамо слово авторитету. Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Любомир Гузар вважає: «Такі пам'ятники, на мою думку, треба було помістити в окремий парк, щоб охочі могли подивитися на них і вклонитися. Адже у нас досі багато молодят йдуть до пам'ятника Леніну за благословенням, покладають квіти. Але знищувати їх і ламати — це варварський спосіб».

 

До речі, в грудні 2011 року тоді ще архиєпископ Гузар говорив: «Я не маю ніякого сумніву, що наші вулиці очистяться від цих пам'ятників. У школах діти вже не знають, хто такий Ленін. Вони не будуть зберігати ці пам'ятники».

 

Такий вождь тепер в Машівці. Трохи страшно

 

14.01.2014