Недозавершення року

Підбивати підсумки 13-го року важко, бо всі головні події, які в ньому відбулися, залишаються «в процесі» й часом страшно подумати, чим той процес закінчиться.

 

Майдан року

 

В української влади таки жіноче начало. Жінка з нічого може зробити салат, зачіску і скандал. І як справжня кобіта, вітчизняні хлопи в краватках на найвищих посадах можуть «з нічого» зробити «салат» у вигляді бюджету, який потім країна румиґає. Про те, як з нічого зробити фризуру, продемонстрував другий президент Леонід Кучма, після якого, зокрема, залишилась приказка: «Відновили волосся, відновимо Україну». Скандал на Майдані чинна влада сама ж таки дослівно виплекала. Замість того, щоб провести роз'яснювальну роботу на тему «Янукович вчасно порахував всі за і проти і не дав Європі качати права на адресу неньки», влада поперла «Беркутом». Майдан отримав кінську дозу адреналіну, а в дуже великої частини громадян з'явилося непереборне бажання попрощатися з цією владою в оптимальні терміни.

 

Поки що Майдан не має сили, аби добитися бодай відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, а влада має ще одну прострацію в пошуках відповіді на вічне питання «Що робити?». Майдан буде і наступного року, і ніхто не знає, чим нове протистояння влади і народу закінчиться. Однозначно можна прогнозувати, що в недалекому майбутньому феноменом Майдану зацікавиться Голлівуд і забабахає на його тему якийсь бюджетний блокбастер. В головній ролі буде Джордж Клуні, який протестувальників дуже гарно привітав.

 

Клікни на фото — побачиш відео

 

Дитина року

 

 

Дантисти завжди були небідними людьми, але той прорив у плані власного фінансового достатку, який здійснив старший син президента України Олексій, гідний уваги. Статок порівняно молодого стоматолога за рік зріс до непристойних розмірів, і зараз Олексія Вікторовича називають другою людиною за фінансовою масою в країні. На першому місці залишається Рінат Ахметов, якого чіпати, напевно, дуже хочеться, але небезпечно. Проте тенденція, яку вхопив Янукович-середній у році, що минув, безперечно збережеться, і Рінату Леонідовичу варто задуматися. Саме це він зробить у прийдешньому році.

 

На задньому плані Ахметов

 

Ім'я року

 

 

За давніх часів тішіли світ загальними іменами переважно англійці та ірландці. Дуже цікаво взнати, звідки походять терміни «реґлан», «бойкот», «хуліган» чи «бедлам». Україна тепер має щось подібне завдяки хлопчині з Білої Церкви Вадимові Тітушку. Молодик вирішив, що має надто фотогенічне обличчя, а журналістам Ользі Снісарчук і Владу Соделю обличчя треба підправити і нічого за то підправлячу не буде. Вадим майже досяг своєї мети, але сталося непередбачуване — його «злили». Був суд, на якому сторони замирилися, а «тітушками» тепер називають тих, кого ще недавно називали «хлопцями організованої спортивності». Їх буде ще дуже багато протягом року перед президентськими виборами.

 

Тут трошки від Джекі Чана

 

А тут можна згадати Леоніда Філатова і його: «Признаю свою вину, меру, степень, глубину, и прошу меня отправить на текущую войну. Нет войны — я всё приму, ссылку, каторгу, тюрьму, но желательно в июле... и желательно в Крыму».

 

Феміда року

 

Судова система України є недосконалою. Саме так треба тепер говорити, якщо не хочеш, аби одного не надто гарного вечора до тебе в хату постукали люди з сумними фізіономіями і попросили збиратися на вихід. Судову систему України вимагала реформувати цивілізована Європа. Україна систему реформувала, і виявилося, що стати підсудним можна за те, що підіймеш за допомогою наповненої гелієм кульки в небо портрет з президентом або вивісиш прапор Євросоюзу. Можна просто вийти на Майдан, отримати в писок від «Беркута», а потім заплатити за це штраф. Судова система України є недосконалою. Українцям це варто запам'ятати, бо так воно буде і надалі.

 

Так виглядає богиня правосуддя в Росії

 

Наша ніби незряча, але…

 

Зґвалтування року

 

Три міліціонери, які познущалися з мешканки смт Врадіївка (Миколаївська область) Ірини Крашкової, «сіли» всерйоз і, можна сподіватися, надовго. Офіцери (такі вже в нас офіцери) чули себе в абсолютній безпеці, але місцеве населення відчуло себе народом, а не біомасою, і «трошки» розтрощило Районний відділ внутрішніх справ. Спочатку борців за справедливість думали познайомити зі зрячою Фемідою, але оскільки справа набула занадто сильного розголосу, то довелося йти за буквою закону. Ґвалтівників засудили, але, кажуть, у Врадіївці пильнують за людьми, які просто не хотіли бути бидлом.

 

Артур Конан-Дойл устами Шерлока Холмса казав, що найстрашніші злочини стаються в невеликих населених пунктах

 

Дружба року

 

Досі не поділене між Україною і Росією Азовське море цього року перетворювалося на поле баталій. Зрештою, і баталією назвати не можна напад прикордонного судна росіян на українських буцім браконьєрів — це було просто вбивство чотирьох людей. П'ятого, Олександра Федоровича, росіяни десь з півроку тримали у своєму пенітенціарному закладі, і мали в носі делікатні питання українського міністерства закордонних справ. Потім відпустили, бо в Кремлі кажуть, що Росія страшно братня до України держава. Делімітація кордону в Азові десь і колись станеться.

 

Поки що контакти з РФ закінчуються або так, або дуже перспективними кредитами

 

Довибори року

 

Найцікавішою подією у парламентських виборах, що відбулися 2012 року, було «освоєння» майже мільярда гривень на камери відеоспостереження. Організатори електорального волевиявлення били себе в груди, що під таким «оком» ніхто нічого не намухлює. Організатори помилялися, і в 2013 році довелося в п'ятьох округах зробити вибори ще раз. Опозиція програла 4:1, але найприкріше, що народним депутатом знову став «співаючий ректор» Михайло Поплавський. Якщо хтось може уявити, що в парламенті Великої Британії засяде Бой Джордж або Іґґі Поп, то Україні таки час до Європейського Союзу.

 

Михайло Михайлович буде працювати в Раді з референтом

 

Кличко року

 

Віталій Кличко сів на шпагат між політикою і спортом. Найвідоміший український спортсмен працює і працюватиме над собою як над політиком. Лідер партії УДАР мусить виступати на Майдані, говорити українською і видавати в ефір розумні речі. Переважно Віталієві Володимировичу це вдається, але його спортивний підтекст (та сама вже згадана «організована спортивність») буде використовуватися опонентами до грецьких календ, бо надто вже рейтинґовий цей кандидат на президентські вибори, що мають відбутися 2015 року.

 

Хотілося джеб, але в політиці треба говорити

 

Місія року

 

Добродії Квасневский і Кокс їздили в Україну, аби стимулювати її до Євроінтеґрації, як на роботу (понад двадцять візитів за рік). Європейці прагнули звільнення Юлії Тимошенко, бо, на їх думку, вона є політичним в'язнем. Можливо, саме відчайдушна активність пари з Заходу стала «критичною масою» для Банкової. Місію добродії провалили, бо не можна зі шпагою йти проти сокири.

 

Поляки в таких випадках кажуть «niestety»

 

Завал року

 

Єдине, що здивувало на цілу голову й інші частини тіла, але залишилося в 2013 році, — березневий сніговий армагедон. До нього не був готовий ніхто і ніде. Найбільше мав від того відгребти намісник у Києві Олександр Попов, але якось Олександру Павловичу вдалося вийти сухим зі снігу. Але вже в грудні того ж таки 2013 року Попов втрапив у набагато серйозніші проблеми, ніж ті клопоти зі снігом. Намісником цікавляться щодо побиття Майдану, а намісник каже, що накази йому віддавав сірий кардинал Андрій Клюєв. Show must go on.

 

Заступник Клюєва Володимир Сівкович (посередині) також фіґурує в одкровеннях Попова

 

01.01.2014