Ровер знову не вигадували

Майже з прикрістю можна констатувати, що останні події підтвердили підозру у браку ідей в головах людей по різні боки барикад. Нічого нового не вимудрувано, але, може, то і на краще.

 

Гроші тижня

 

Президент Російської Федерації Володимир Путін. Янукович і Азаров у кадр не потрапили

 

Президент України Віктор Федорович Янукович привіз після чергових переговорів у Москві російські гроші у кількості 15 млрд. Дуже часто в теленовинах просто кажуть «15 мільярдів». І думай собі що хочеш. Хочеш — гривні, хочеш — рублі, можна і тугрики. Більше думати доведеться над самою фінансовою операцією, попри те, що голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін додавав інтриґи заявами про те, що вичерпний перелік підписаних у Москві паперів складається з 15 документів. По мільярду на «документ». Дуже має народ втішитися від того, що  ціни на газ для України знизяться до 268,5 доларів за тисячу кубометрів (зараз понад 400 доларів), але з мільярдами геть незрозуміло. Комерційний кредит на 15 мільярдів доларів Росія розмістить у цінних паперах українського уряду. Візьме РФ ці гроші зі свого Фонду національного добробуту. ФНД — це така «золота качка», де є цінні папери США, Євросоюзу і т.п. Виходить, що мінятися будемо паперами.

 

Гірше, що в контексті позичань в Росії українська влада продемонструвала війну між двома півкулями найголовнішого мозку на іншому фронті. «З МВФ ми продовжуємо працювати. Ми з ними є партнерами», — каже в телеефірі президент Янукович, а наступного дня прем'єр-міністр Азаров також в телеефірі заявляє: «У нас зараз немає ніякої необхідності звертатися до МВФ, абсолютно ніякої».

 

А з Росією все нормально. Почекаємо ще пару тижнів — з'ясується, хто і скільки мільярдів отримає.

 

Розкол тижня

 

З часів Помаранчевої революції всі пам'ятають карту України, розчленовану, як наочний посібник для учнів кулінарного технікуму. Тепер про те саме говорить секретар РНБО України Андрій Клюєв. З українськими журналістами Андрій Петрович спілкується вкрай неохоче, а от німцям сказав: «Якщо й далі звинувачувати одне одного, це шлях до розвалу країни навіть не на дві, а на три частини. І такі сценарії в нашій країні, на жаль, можливі».

 

Клюєв, напевно, мав на думці те, що його звинувачують у розгоні Майдану в ніч поти 30 листопада. З цього приводу, мабуть, якраз йому перейматися наразі нема чого. А після ще кількох таких інтерв'ю всі зрозуміють, що в України є частини, які тримає в купі саме титан Клюєв.

 

А росіяни малюють Україну так. Клюєв, може, і не в курсі. Зверніть увагу на Крим і те, якою мовою написані окремі назви міст

 

Майдани тижня

 

Урочисто на Майдані створили Народне об'єднання «Майдан». З ориґінальністю вийшли проблеми, але якби тільки з нею. Очільники нової структури (вгадайте хто) закликали співвітчизників тримати «майдан» в серці і боротися з режимом, де тільки можна.

 

Логіка в цьому є. Як втілити боротьбу на практиці, не знає ніхто. Ініціатори НО «Майдан» також мають дуже ефемерне уявлення про те, що робити далі. Може, муза прийде і підкаже.

 

Самі ж вони є музою для опонентів з протилежного табору, які після створення «Майдану» заявили, що мають намір створити громадську організацію «Площа єднання» йому на противагу. Комендант наметового містечка Партії реґіонів Олександр Зінченко, пообіцяв: «У нас народжується громадська ініціатива по всій країні, де будуть координаційні ради, де ми будемо працювати, щоб народ був єдиний, для згоди, примирення, будемо нести мир і благополуччя», — сказав Зінченко. З його слів, в організації «не буде політиків, а будуть громадські лідери громадської думки, активні громадяни».

 

Зінченко також заявив, що учасники антимайдану показали, що «можуть самі організуватися: побудували життя, там прекрасно, чистота».

 

Хрещатик зараз також не подібний на Бельведер перед прийомом гостей, але такого, як в Маріїнському парку, там нема

 

Столиця тижня

 

 

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін не може не тішити співвітчизників своїми ідеями, бодай раз на декаду. Тепер намісник заявив: «Кияни підтримують акції на Майдані. Значить і розруху підтримують. Потрібно переносити столицю у Харків, як 19 грудня 1919 року».

 

Багато мешканців Києва теж не від того, аби столицю кудись забрали. Не обов'язково в Харків, але якщо Михайло Маркович так наполягає, то хай оформить свій намір в документ, зашле його в Київ і почне боротися за свої переконання. Очевидно, інших проблем в Харкові нема.

 

Харків — мать городов. Так казав Добкін

 

 

24.12.2013