ГАЛИЧИНА: страйк та мобілізація

Революція триває. Галичина доєдналася до загальнонаціонального страйку. Тепер на Євромайданах не самі лише студенти – на вулицю вийшла більшість небайдужих. Сьогодні, 2 грудня, опівдні на центральних площах усіх трьох найбільших галицьких міст розпочалися велелюдні народні віче.

 

ЛЬВІВ

 

 

Сьогодні на Львівщині оголошено загальний страйк. Водночас Львівська обласна рада закликала громаду до максимальної мобілізації людей, які мають їхати на Євромайдан до Києва.

 

У неділю Львівська обласна рада провела чергове засідання сесії, під час якого вирішила підтримати резолюцію київського віча, в якій чітко поставлені вимоги відставки президента та уряду, а також притягнення до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ Захарченка.

 

Під час недільного засідання координаційної ради при обласній раді вирішили підтримати вимоги Штабу національного опору щодо загального страйку. При цьому голова Львівської обласної ради Петро Колодій зазначив, що кожне підприємство само обиратиме форму протесту та закликав усіх вийти на мітинг протесту на Львівський Євромайдан о 12.00.

 

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий виступив з відео зверненням, в якому чітко дав зрозуміти, що системи життєзабезпечення міста будуть працювати у штатному режимі.

 

«Щодо страйку. Всі підприємства життєзабезпечення міста працюватимуть – вода, тепло, громадський транспорт, лікарні.

 

Школи. Батьки несуть відповідальність за безпеку своїх дітей та вирішують щодо їх участі в масових заходах. Школи будуть відкритими. Зобов'язуємо вчителів забезпечити безпеку дітей та провести заняття, в яких роз'яснити школярам права громадян на висловлення позиції, захист прав людини, поведінку в умовах масових заходів, суть євроінтеграції» – сказав міський голова Львова.

 

Очевидно, що рушійною масою страйку виступлять студенти, котрі й розпочали страйк минулого тижня. На час підготовки матеріалу на євро майдані у Львові вже стояли кілька тисяч молодих людей, які скандують «Банду геть!».

 

Водночас на Львівщині розпочали системну роботу з відправлення охочих на Євромайдан до Києва. За даними Львівської обласної ради, створено спеціальний оргвіддлі, який займається цим питанням цілодобово. У ніч на неділю до столиці відбуло понад 10 тисяч людей. Учора пізно увечері до Києва поїхала ще тисяча осіб, переважно приватним транспортом, але вдалося залучити 15 автобусів та 10 бусів.

 

«Організаційний відділ працює практично цілодобово. Вчора ми знову відправили до Києва понад тисячу осіб. Мобілізація продовжується. Сьогодні ввечері на 22.00 год. призначено збір людей, які бажають долучитися до акцій протесту у столиці. Від вчорашнього дня в Києві працює центр допомоги львів'янам», – повідомив керівник оргвідділу Андрій Корнат.

 

ІВАНО ФРАНКІВСЬК

 

 

В Івано-Франківську студенти страйкують разом із викладачами. Сьогодні о 12:00 розпочинається страйк підприємств. Працювати будуть дитячі садки, школи, медзаклади, МНСники та комунальні служби. Вчора мітинг зібрав до 10 тисяч учасників. По сьогоднішньому ранку можна судити, що зібрання буде не меншим.

 

Стосовно франківців у Києві, то дані дуже різняться. Спочатку говорили про 500, потім про тисячу, зараз йде мова про 3000 осіб, які вже вирушили на Київ. В ніч на 1 грудня з Івано-Франківська була організована автоколона із 15 легкових машин та бусів, які вирушили до столиці. Але це лише одна із багатьох автоколон, розповідає її організатор депутат обласної ради Петро Шкутяк.

 

У ніч з п’ятниці на суботу в Івано-Франківську побили одного з організаторів студентського Євромайдану Максима Кицюка. Зараз він перебуває у лікарні. Організатори Євромайдану підозрюють, що це спланована акція. Оскільки Кицюк йшов з товаришем, а били тільки його. Товариша почали бити тільки, коли він хотів захистити Максима. Нічого не забрали, ні телефона, ні грошей. Били професійно – спочатку по голові, а потім по ногах. Товариші по майдану розглядали версію провокації, але не хочуть в це вірити. Більше схиляються до версії “тітушок”. Обласна рада виділила кошти на лікування потерпілого.

 

Сьогодні міский голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус і увесь склад міськвиконкому пішли у безоплатну відпустку в знак солідарності із національним страйком. Оскільки згідно законодавства України держслужбовці не мають права брати участь у страйках.

 

ТЕРНОПІЛЬ

 

 

«Разом — і до кінця!», «Банду геть!», «Ганьба!», «Україна понад усе!» — такі гасла нині вигукують учасники безстрокового загальноміського мирного страйку в Тернополі.

 

Вчора, 1 грудня, рішення оголосити загальноміський страйк ухвалили депутати міської ради на позачерговій сесії. У рішенні зокрема, йдеться: «Враховуючи крайню небезпеку, яка нависла над Україною у зв’язку з брутальним і цинічним порушенням громадянських прав під час жорстокої і кривавої розправи спецпідрозділу «Беркут» над мирним «Євромайданом» вночі 30 листопада 2013 року у Києві, міська рада оголосити з 1 грудня 2013 року у Тернополі безстроковий загальноміський мирний страйк».

 

Закликала сесія і міліціонерів бути з народом, а ректорів тернопільських вишів — разом зі студентами вийти на майдан. Ці рішення 46-тьма депутатами Тернопільської міськради були прийняті одноголосно. Підтримав такі рішення колег і голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець. До слова, виїзна 47-ма сесія обласної ради відбудеться 2 грудня, у Києві, на Михайлівській площі, о 15. 00.

Нагадаємо, 1 грудня, на головній площі Тернопілля було понад 10 тисяч тернополян не залежно від віку й статі. Зібрання благословили представники християнських церков. Далі на майдані почалось народне віче: виступали громадські активісти, представники районів Тернопільщини.

 

Оголошений загальноміський страйк продовжився під стінами ТОДА 2 грудня о 7 годині ранку. Кілька тисяч мітингувальників під державними прапорами, а також прапорами опозиційних сил заблокували всі входи до будівлі. Координатори акції продовжують закликати не піддаватися на провокації і не вступати в сутички з міліцією. Чиновників обласної держадміністрації на роботу пропускають, але вони, аби потрапити в установу, змушені пройти через «коридор ганьби». Таких виявилося небагато. Та чи приєдналися до мітингувальників ті, хто все ж таки вирішив на роботу не йти, теж невідомо. Голова ТОДА Валентин Хоптян на своє робоче місце поки що не прийшов. Під крики «Ганьба!» й «Банду геть!» у приміщення облдержадміністрації «коридором ганьби» пройшов перший його заступник Петро Гоч.

 

«Такі акції відбуваються по всій Україні. Знаємо, що о 10 годині має бути погоджувальна рада у Києві, на якій будуть обговорюватися злободенні питання. Свої дії координуватимемо із Києвом, — запевнив голова страйкового комітету Володимир Стаюра. — Поки що проситимемо людей стояти під стінами ТОДА скільки буде потрібно. Сподіваємося, що уряд Азарова таки піде у відставку. Також сподіваємось на те, що голова Тернопільскої обласної державної адміністрації Валентин Хоптян прийде сюди і висловить не в письмовій, а в усній формі свою позицію».

 

За словами Володимира Стаюри, підтримати мітинг у Києві поїхало кілька тисяч мешканців Тернопілля. «Відправляли транспорт із людьми громадські організації, політичні партії. Лише вчора ми записали більше двох тисяч осіб», — каже він. Також до Києва організують транспорт зі студентами Тернопільського національного педагогічного університету. Про це вчора заявив ректор Володимир Кравець.

 

До слова, у торгових закладах, що знаходяться на прилеглих вулицях до Театрального майдану, заборонили продавати алкогольні напої. Про це під час брифінгу повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. Він нагадав, що з 1 грудня у місті оголошений безстроковий страйк. Відтак, кожен бажаючий, хто працює в державних установах, може написати заяву на відпустку за власний рахунок і їхати до Києва на майдан чи приєднатися до мітингувальників на тернопільському майдані.

 

За словами мера, у міській раді визначать, хто працюватиме у страйковий період для забезпечення життєдіяльності міста, а частина людей підуть у відпустки за власний рахунок, аби приєднатися до акцій протесту.

 

02.12.2013