Тернопіль: Ми – не бидло. А вони – слуги народу

З трьох найбільших міст Галичини Тернопіль доєднався до європротестів найпізніше, однак вже від обіду понеділка (25 листопада) головний майдан міста скандує дзвінкими молодими голосами: «Слава Україні!», «Слава нації!», «Тернопіль — за Європу!» та «Україна понад усе!». Від понеділка ж таки в Тернополі оголошено загальноміський студентський страйк, який обіцяють не переривати аж до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

 

 

Чи стане цим молодим людям волі та фізичної витримки вистояти стільки, скільки потребуватиме задекларована мета? Чи не буде тепер вже Євромайдан ще одним розчаруванням для українців? На ці та інші питання «Z» шукав відповіді у тих тернополян, які найголосніше вигукували гасла, а також у тих, хто бокував і довго озирався, проходячи повз молодих та завзятих.

 

Загальноміський страйк у Тернополі підтримала і міська, і обласна представницька влада. Чиновники обласної держадміністрації поки що тримаються осторонь подій. Очільник облради Василь Хомінець на засіданні координаційної ради громадських організацій закликав керівників обласних осередків політичних партій та громадських організацій підтримати студентський Євромайдан у Тернополі. Участь у цьому засіданні взяли також народний депутат від Тернополя Олексій Кайда і міський голова Сергій Надал.

 

Третій день на Театральному майдані Тернополя збираються більше двох тисяч молодих людей. Підтримали страйк переважно студенти вищих навчальних закладів, окрім Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського. Мабуть, через те, що ректором цього вишу є Леонід Ковальчук — колишній «кучміст», а нині «литвинівець». Є серед учасників й ті, кому не виповнилося 18 років, — студенти коледжів та училищ. «Якщо цього тижня ми підтримаємо Київ, покажемо, що Тернопіль готовий страйкувати, ми "дотиснемо" президента, і він підпише потрібні законопроекти, для того, аби Україна могла вступити в ЄС, — стверджує молодіжний мер Тернополя, координатор страйку Любомир Шимків. — Тернопільська молодь ухвалила звернення до лідерів європейських держав, а також до Президента США Барака Обами, в якому повідомляє, що українська молодь виступає за євроінтеґрацію і очікує підписання Угоди про асоціацію з ЄС».

 

  

Політики та громадські лідери Тернополя у ставленні до того, що відбувається в державі, солідарні: рішення влади щодо призупинення процесу підготовки до укладання угоди з ЄС є безглуздим і нелеґітимним, оскільки народ України не дав керівництву держави на це повноважень.

 

«Багато людей намагаються зрозуміти та розібратись з "євроінтеґрацією" від януковичів. Це була лишень багатомісячна вистава для того, аби відволікти увагу всіх, і своїх, і чужих, від головного — обіцяного покращення! — зазначає громадський діяч Олександр Башта. — Виставу ми додивилися. Тепер бачимо фінал. Фінал жахливий, але передбачуваний».

 

«Ми маємо розуміти, що лише наша активна позиція змусить владу звернути з хибної дороги. Якщо нас буде багато на вулицях, тоді нас буде важко іґнорувати, — впевнений депутат обласної ради Володимир Болєщук. — Ми змусимо поважати український народ та його вибір».

 

Народний депутат України першого скликання Володимир Колінець каже, що даремно українській молоді закидають пасивність до тих подій, що відбуваються в країні. «Нині, коли постало питання перш за все політичного вибору України, вони згуртувалися і висловили свою громадянську позицію», — наголошує нардеп.

 

Ще один депутат обласної ради, Олександр Стадник, переконаний, що не можуть кілька високих чиновників вирішувати долю держави: «Таким керманичам потрібно для себе зробити висновки: або піти у відставку, або виконати волю народу».

 

Народний депутат Олексій Кайда, який цими днями перебуває в Тернополі, тримається думки, що прем'єр-міністр України разом з Кабінетом Міністрів не без вказівки Президента видав розпорядження щодо призупинення євроінтеґраційного курсу України, порушивши тим Закон України про засади внутрішньої та зовнішньої політики. «За такі дії Азаров повинен подати у відставку і проти нього має бути розпочате кримінальне провадження за зраду національних інтересів».

 

       

Про те, чи здатен Євромайдан вплинути на політику центральної влади, ми запитали у військового історика, фотожурналіста Ігоря Яковича, який на загал вважає Тернопілля не надто активним учасником цих подій. «Євромайдан як прояв громадянської позиції матиме користь для майбутнього України, незалежно від її політичного забарвлення, — відкидає сумнів Якович. — Україна має бути там, де вона була протягом століть. Будь-яка акція, яка йде на підтримку громадянського суспільства, мусить мати користь».

 

Колишній учасник помаранчевого майдану, тернополянин пан Микола, який від самісінького ранку на Театральному майдані Тернополя допомагає молоді ставити намети, каже, що не може терпіти несправедливості. Він хоче, аби його діти жили в Європі й пишалися тим, що вони європейці. Повний рішучості обстояти свій вибір і вибір своїх дітей, чоловік на роботі написав заяву на відпустку за власний рахунок, щоб їхати до Києва. Сподівається, що бодай на схилі літ поживе по-людськи. 

 

«Духу майдану 2004 року зараз, на жаль, немає», — впевнена тридцятип'ятирічна тернополянка пані Ольга. «Пасивність і зневіра. Який дух майдану? З ким? Нині в очах присутніх побачила лише рутину, порожнечу, подібну до відбувайщини, — долучається до розмови подруга Ірина. — Де той революційний дух, як колись? Сумно і гірко».

 

«Дух помаранчевого майдану розвіявся разом з усіма надіями на нормальне життя після Помаранчевої революції, — розмірковує інший тернополянин, пан Ярослав. — Я думаю, що більшість тих, хто прийшов на цей страйк, поняття не мають, що таке асоціація з ЄС, і свято вірять в те, що це — прямий квиток в Європу. На жаль, це далеко не так. Можна десятиліттями бути асоційованим членом ЄС і так в нього й не вступити. Приклад — Туреччина, яка підписала асоціацію ще в 1964 році. А можна за два–три роки стати повноцінним членом ЄС. От вам і результат: на майдані більшість літні люди й діти. Одні поняття не мають, що таке Європа, бо все життя прожили "під ковпаком", а інші думають, що Югославія досі існує. Наш шлях лежить в Європу і це факт, але час ще не прийшов, тому що ЄС побудований на принципі спільної допомоги, а в нашому випадку доведеться допомагати лише нам, тому що ми Європі нічим допомогти не можемо. Хіба що черговою партією дешевої робочої сили, якої там і так предостатньо».

 

 

Не так сумно налаштовані учасники страйку. Студентка ІІ курсу ТНПУ ім. І. Пулюя Ірина каже, що вона і її товариші з політехнічного університету страйкуватимуть до повної перемоги. Юрій, студент ТНПУ ім. В. Гнатюка, не вважає, що Євромайдан приречений: «Президент і уряд мали б прислухатися до волі народу. Адже ми — народ, ми — не бидло. А вони — слуги народу, тому мали б його чути. Думаю, що все-таки президент почує свій народ і до збройних сутичок справа не дійде». Володимир, студент ТНЕУ, запевняє, що не міг би зіґнорувати загальноміський страйк. Хлопець розуміє, що від кількох днів залежить доля нашої держави: «Хочу, щоб ще наші дідусі й бабусі, а також батьки жили, як люди».  

  

Страйкувати студенти Тернополя планують до 29 листопада. Якщо ж Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у Вільнюсі все-таки не буде підписано, молодіжний Євромайдан у Тернополі триватиме далі. Про це повідомив прес-секретар Євромайдану Сергій Корольчук. Він також розповів, що на Євромайдані стартував «Вільний мікрофон». Студенти, які беруть участь у страйку, можуть виступити перед однодумцями і висловити свій погляд на політичну ситуацію, що склалася в Україні останніми днями. «Кожен студент має можливість виступити на сцені, висловити свою позицію та закликати тих, хто ще не долучився, бути свідомими того, що саме молодь творить історію та своє майбутнє», — зазначив активіст.  

 

Нагадаємо, у неділю, 24 листопада, 47 із 60 депутатів Тернопільської міської ради зібралися на позачергову сесію на центральному майдані. На сесії розглядали єдине питання — звернення до президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, а також керівників країн Європейського Союзу з вимогою щодо незмінності євроінтеґраційного курсу України. Головні вимоги — скасувати рішення, що перешкоджають підписанню Угоди про асоціацію України з ЄС, і відправити Уряд у відставку.

 

Звернення підтримали всі присутні депутати. Участі в голосуванні не брали лише представники Партії реґіонів, які на майдан не прийшли. 26 листопада на сесії Тернопільської обласної ради депутати ухвалили рішення про суспільно-політичну ситуацію в Україні та перспективи євроінтеґрації. За нього народні обранці від Партії реґіонів теж не голосували.

 

Знимки Ігоря КРОЧАКА

 

27.11.2013