Горнятко ностальгії

Дев'ять років тому, «на Михайла», стартував Помаранчевий Майдан. Майже під ту саму пору нині люди вийшли на Євроінтеґраційний Майдан. В країні дуже багато змінилося, але погода і тоді, і тепер була паскудна. Результати першого пам'ятаємо, на висліди другого подивимося.

 

Валянок тижня

 

Громадянам України, які мають хоч мінімальний пієтет до Митного союзу, треба реґулярно дивитися російське телебачення. Там мозок не промивають — сіру речовину там виносять на асфальт і копають кирзовим чоботом. Про філіппіки на адресу України у виконанні Дмитра Кісільова не згадуємо (моветон), бо в російський телевізор укотре потрапив Віктор Медведчук. В шкільних абсурдах 80-х років минулого століття тішилася популярністю примовка «валянки, валянки, смерть фашистським окупантам». Так казалося про щось абсолютно неадекватне, нелогічне чи просто дурне. Віктор Володимирович виступив саме в такому стилі.

 

Зрештою, і тепер, напевно, радо вживають безсмертну російську приказку «нє прішей пі...дє рукавчік». Головний герой цього сюжету може вибирати, який слоґан йому більше до вподоби.

 

І ніби імпозантний чоловік, і на андроїда з «Чужих»подібний, але: «валянки, валянки…»

 

Прем'єр тижня

 

Микола Янович зумів зробити щось на кшталт подвигу Геракла Зевсовича. Він не чистив Авгієві стайні (мозок нормальних громадян) від надії, що уряд турбується про щось, крім власних проблем. Громадяни, в принципі, мали підозру, що десь там на Печерських пагорбах робиться щось негарне, а Азаров довів ситуацію до логічного. Європейський Союз нам, на думку Миколи Яновича, може і потрібен, але давайте почекаємо з ним. І тоді Микола Янович асоціацію з Євросоюзом припинив, як Оле-Лукойє, який вмів нечемним дітям підганяти погані сни.

 

Але Микола Янович такий Микола Янович, що йому позаздрить будь-хто. І дуже можливо, що цей добрий чоловік пенсійного віку вкотре змінить свою політичну орієнтацію і вийде на Майдан. Як це було дев'ять років тому.

 

Це не Photoshop

 

Прокурор тижня

 

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що фахівці міжнародної юридичної організації, до яких по допомогу звернулося Міністерство доходів і зборів України, знайшли матеріали, які вказують на незаконне виведення екс-прем'єр-міністрами Юлією Тимошенко і Павлом Лазаренком коштів на рахунки закордонних банків. З його слів, крім двох рахунків, які виявила міжнародна юридична організація і на яких зберігається понад $500 млн., знайдено ще дані щодо незаконного переказу коштів, матеріали за ними буде оформлено й передано в Женевський суд. Як сказав Пшонка, там фіґурують «ще мільйони доларів».

 

Самого ж Пшонку тягнуть до криміналу у Франції. Там ув'язнено казахського бізнесмена, а заразом опозиціонера, Мухтара Аблязова. Україна просить Францію екстрадувати ув'язненого, який, на думку Генпрокуратури, скоїв злочини у нас в країні. Адвокат-казах подав позов проти Генерального прокурора України, а також проти посла України у Франції, який виступив у ролі кур'єра, коли передавали справу. «На прохання нашого клієнта ми перейшли в наступ, і минулого тижня подали позов проти українських властей», — сказав юрист. Український Генпрокурор, напевно, укотре згадав… Задумався.

 

Спокій і тільки спокій пасує Пшонці

 

Скнара тижня

 

Про «реґіоналів» не пасує говорити «говорящі голови». Там всі, якщо треба, скажуть як зав'яжуть. Але цього разу пописався на всі сто лідер фракції Олександр Єфремов. Нардеп зробив дві дуже гарні заяви. По-перше: «На сьогодні опозиційні фракції роблять все, щоб потім заявити: Україна не виконала свої зобов'язання. Вони їздять по Європі й аґітують за ненадання нам асоціації. Фактом також є, що вони просять МВФ не давати Україні кредит». А по-друге: «Коли Кваснєвський проводить з нами переговори і не відповідає на питання, я його зрозуміти не можу. Коли Польща вступала до ЄС, то полякам 75 мільярдів списали боргів, які були, а потім вони ще багато десятків мільярдів отримали...»

 

Ну що тут ще можна сказати?

 

Стежте за рукою

 

26.11.2013