Російська митна війна. Польща на черзі?

Якщо у сусідів Росії існувала ілюзія, що з відставкою Геннадія Онищенка з посади головного санітарного лікаря РФ припиняться й експортно-митні війни, то тепер вона остаточно розвіялася. Москва не лише не припинила ті «бойові дії», які вже вела, але й планує розширити фронт протистояння. Незабаром на експортні санкції може наразитися й Польща.

 

 

Тисячі фур з товаром стоять на українсько-російському кордоні, київський торт і цукерки «Рощен» давно перетворилися на предмет контрабанди. Грузинські і молдавські вина ніяк не можуть пробитися на російський ринок, молочні продукти з Литви стали небажаними в Росії, голландський сир з Голландії шкідливий для росіян.  

 

Тепер Росія може заборонити імпорт овочів, фруктів та іншої аграрної продукції з Польщі. Як завжди в таких випадках, все починається з інформаційного наступу. Так російські медіа-ресурси вже почали розповідати про те, що насправді це не польські продукти, а реекспортовані, причому неперевірені. При цьому ЗМІ посилаються на Федеральну службу ветеринарного і фітосанітарного нагляду – а це вже серйозно. Так от, ця служба, нібито, виявила лише в перших трьох кварталах цього року 21 партію польської продукції, зараженої шкідливими організмами. Окрім того, повідомляється про 916 випадків порушень поляками міжнародних вимог щодо оформлення фітосанітарних документів. Російські контролюючі органи висловили навіть підозру, що польська сторона надає недостовірну або помилкову інформацію про країни походження продукції, про відправників і отримувачів.

 

Поки що Москва попереджає, що блокування експорту буде застосоване, якщо Варшава не вжиє ефективних кроків, спрямованих на усунення цих порушень.

 

 

Але попередні антипольські дії російська митниця розпочала ще два місяці тому, оголосивши значно суворіший фітосанітарний контроль фруктів і овочів з Польщі. Потім російські митники почали доскіпуватися до польського м’яса й сирів.

 

Тоді Геннадій Онищенко, котрий ще не втратив своєї посади, пояснював такі дії тим, що поляки, нібито, чимраз частіше порушують міжнародні та російські фітосанітарні норми. Тоді він навіть поділився з журналістами своїми підозрами: «Існують якісь напівлегальні, а то й цілком злочинні схеми, за якими до Польщі звозять сільськогосподарську продукцію з різних країн, маркують її як польську, а потім через Білорусь доставляють на російський ринок». Оповідаючи ці страшні історії Онищенко зайвий раз запевнив, що тут з російського боку немає жодного політичного підтексту – суто бізнес і піклування про здоров'я росіян.

 

До Москви негайно вилетів польський міністр сільського господарства Станіслав Калемба. Він намагався довести російським колегам, що немає жодних підстав для запровадження якогось ембарго на імпорт польських харчів. А варто зазначити, що Росія є третім за обсягами імпортером польської аграрної продукції, лише за перші вісім місяців 2013 року, на російському ринку продано польських харчів на загальну суму 1,12 млрд. доларів.

 

У будь-якому випадку Калемба пообіцяв ретельно розібратися з усіма зауваженнями, висунутими російською стороною.  

 

Чи це допоможе відвернути потенційне сільськогосподарське ембарго? Навряд чи. Там де в гру вступають політичні чинники, бізнесові і правові – опиняються поза грою.

19.11.2013