Трошки Європа, але трошки зацофана

Шарль Перо, Ганс-Христіан Андерсен з Боженою Нємцовою і Сельмою Лагерльоф плакали б від інформації з Рівненщини. Сплячого чоловіка з сумкою грошей, у якій було близько 20 тисяч гривень та 900 доларів США, знайшли місцеві міліціонери біля одного з кафе обласного центру. Чоловіка доправили в міський відділ міліції. Там на нього склали адміністративний протокол за перебування в громадському місці у нетверезому стані. П’яниця залишився при своїх грошах. Але ж як треба було дискредитувати себе правоохоронним органам, щоб будь-який їх нормальний людський вчинок сприймався, як Різдвяна казка?

 

Джон Маклейн на Різдво регулярно рятував купу людей. Хай приїздить до Рівного, там він може багато чого навчитися

 

Можна казку робити і без чоловіка Люсі Дженеро, і без схильного до садизму Перо, та й закомплексований данець з «мамою» чеської прози і Нобелівською лауреаткою не до наших городів. Фольклор від галицьких чиновників має свій особливий смак. Тернопільська обласна державна адміністрація створила молодіжну державну адміністрацію. «Новий дорадчий орган створений розпорядженням голови ОДА. До його складу увійшли представники молоді Тернопільщини, які активно проявили себе в суспільному житті краю», – кажуть в прес-службі адміністрації. Нільс Хольгерсон з усією зграєю своїх друзяк гусей під орудою Акки Кебнекaйсе не зміг би досягти таких вершин. Про Попелюшок і дівчаток з сірниками просто промовчимо.

 

На Івано-Франківщині з казками тяжче, але в місцевих високопоставлених людей є свої плюси. На засідання облради прийшов новенький губернатор області Василь Чуднов. Райці довго говорили про щось, напевно, важливе, але треба бути акуратним в балаканині, бо це втомлює, і тоді трапляються кумедні казуси, як то сталося з депутатом Івано-Франківської обласної ради Ігорем Матвійчиком, якого журналісти впіймали на непотребній грі в покер.

 

Але повернемося ще до того самого Тернополя. Там знову з журбою радість обнялась. «У Тернополі склалася критична ситуація з виплатою заробітної плати працівникам освітянської галузі. Видатки на це заплановані, виходячи із розрахункових показників міністерства фінансів України, лише на 10,8 місяця та не дозволяють виплатити в повному обсязі зарплату до кінця року», – каже нардеп, який обирався в цій самій області Іван Стойко.

 

«Закладам освіти не вистачає 6,1 млн грн для забезпечення галузі теплом до кінця року», – наголошує народний обранець. Здавалося б, лягай і плач або, як згадана дівчинка, йди продавати сірники. Та є в Тернополі позитивніші справи. В одній з місцевих шкіл учням дали можливість розмалювати все довкола так, як їм пасує до уроку. Тепер уроки образотворчого мистецтва провадять у класі, де на партах квіти, на підлозі річка, на стінах – ліс. І це нормально! Далі намалюють в кабінеті співів політ валькірій Вагнера, щоб вчитель з баяном туди ніколи не зайшов, а в математичному – момент вбивства Архімеда римським башибузуком.  

 

Політ валькірій

 

Напевно, це було б гарно і європейці нас оцінили б на 12 балів. Особливо, якщо завалити на повну потужність витвір поважного Ріхарда Вагнера.

 

19.11.2013