Антисемітизм у Європі: наскільки загрозливою є проблема?

«У Європі зростає антисемітизм!» – забили на сполох засоби масової інформації, покликаючись на соціологічні дані від такої авторитетної інституції, як Європейська аґенція зі засадничих прав (ЄАЗП). Але спробуймо з'ясувати, чи справді статистика є причиною для занепокоєння.

 

 

То що ж саме зафіксували європейські демоскопи? Що через майже сім десятиліть по завершенні Другої світової війни євреї знову мають страх перед проявами антисемітизму.

 

ЄАЗП опитала шість тисяч євреїв в різних європейських країнах: Німеччині, Бельгії, Франції, Великій Британії, Угорщині, Італії, Латвії і Швеції. У цих країнах мешкає близько 90 відсотків єврейського населення Європи.   

 

Як показують дослідження, дві третини опитаних євреїв вважають, що антисемітизм у країнах їхнього проживання має загрозливі форми. Три чверті респондентів переконані, що ворожа налаштованість щодо них зросла за останні 5 років. Найбільший відсоток на підтвердження такої думки зафіксовано серед євреїв Угорщини (91 %), де від 2010 року в парламенті засідає ультраправа партія Jobbik, члени якої полюбляють проголошувати антисемітські гасла. У Франції та Бельгії 88 відсотків євреїв засвідчують зростання ксенофобії.  

 

 

Близько половини євреїв у ЄУ побоюються публічних образ, а третина — навіть фізичного нападу. Водночас 75 % респондентів визнають, що джерелом цих страхів є передовсім антисемітизм в Інтернеті. Йдеться про численні форуми правих радикалів, антисемітські демотиватори й замилування молоді фашистською та нацистською символікою.

 

Але все-таки, як виглядає ситуація з реальними, а не гіпотетичними фізичними нападами на євреїв у Європі? Згідно з тим-таки дослідженням, лише чотири відсотки респондентів визнали, що вони за минулий рік отримували реальні погрози чи навіть ставали жертвами насильства.

 

Хоча вже й чотирьох відсотків вистачило б для занепокоєння. Невже й справді європейці потроху стають антисемітами? Я б не радив спішитися з таким висновком, більшість-бо нападів на представників єврейських громад вчинили… імміґранти-мусульмани. У Франції, Бельгії, Великій Британії і Швеції помітно зросли за останні роки ісламські спільноти. І, як засвідчує поліційна статистика, саме звідти виходить головна антисемітська загроза.  

 

Пригадати хоч би, як у березні 2012 року фанатичний джихадист вчинив напад на єврейську школу в Тулузі, внаслідок якого загинули троє дітей і вчитель. У шведському місті Мальме, на щастя, ще не зафіксовано фатальних інцидентів. Але тамтешнє мусульманське населення досягло вже 15 відсотків, тож тепер євреї відчувають себе там, як у зоні конфлікту в Секторі Ґаза.  

 

Водночас, узагальнюючи різні соціологічні дослідження останніх років, можна дійти висновку, що понад 90 відсотків так званих «автентичних європейців» напрочуд толерантно ставляться до євреїв. Хоча це зовсім не означає, що в Європейській Унії немає ксенофобії. Аж ніяк, вона просто спрямована в інший бік — на міґрантів з Африки й Азії. Про це свідчить зростання популярності ультраправих партій, які боротьбу з міґрацією ставлять чільним пунктом своєї виборчої програми.

13.11.2013