Румунська корупція

Бухарест чимраз гучніше висловлює бажання вступити до Шенґенської зони.  Але попри те, що у складі Європейської Унії Румунія перебуває вже шість років, її шанси потрапити й до зони спільного кордону поки що невеликі. В брюссельських кулуарах почастішали нарікання: мовляв, зарано прийняли румунів до європейської родини.

 

Боротьбу з рецесією в Румунії аж ніяк не назвеш успішною, і чи не найголовнішою причиною цього є повсюдна корупція, яку Бухарест, вступаючи до ЄУ, урочисто обіцяв оперативно подолати. Не склалося.

 

Тепер Брюссель відкликає з Румунії близько 500 млн. євро дотацій, що були призначені для відновлення транспортної інфраструктури, економічних, екологічних та реґіональних проектів. Чиновники з Європейської Комісії пояснюють такий суворий крок «серйозними прогалинами» в румунській системі державного управління та контролю. «Проблеми лежать у сферах держзакупівель, розумного управління фінансами, запобігання й виявлення шахрайства та конфлікту інтересів», — йдеться в заяві Єврокомісії. Крім того, Брюссель ухвалив рішення заблокувати низку проектів структурного фінансування. Як заявляє ЄК, Румунія не отримає наступних виплат, поки не виправить всі свої прорахунки.

 

За весь час перебування в ЄУ Румунія отримала зі спільної каси близько 20 млрд. євро для модернізації економіки та інфраструктури країни. Варто зазначити, що Єврокомісія, занепокоєна нездалим урядуванням і використанням коштів, вже не раз призупиняла виплати. Так було, наприклад,  в середині 2011 року. Наступний прецедент трапився рівно рік тому.

 

Хоча складно вимагати великого господарського поступу в країні, де останнім часом уряди змінюються, мов шкарпетки. Тут ані економіку не встигнеш зреформувати, ані з корупцією поборотися, а надто коли передовсім уряд до неї й причетний.

 

От останній приклад: зовсім недавно, у липні цього року, міністра транспорту Румунії Релу Фенекіу засуджено до п'яти років ув'язнення за надуживання службовим становищем. Як виходить з матеріалів слідства, румунський міністр через комерційну фірму, що належить його родині, закуповував старі трансформатори для електричних підстанцій і після косметичного ремонту продавав їх різним постачальникам електроенергії за ціною нових. А спробуй відмов міністру, не купи!

 

 

В цій історії цікавим і показовим є той момент, що звинувачення проти Фенекіу висунули ще на початку 2012 року, але це не завадило прем'єр-міністрові Віктору Понті (до речі, й нині чинному) призначити його в уряд у грудні 2012 року. Щойно після того, як Вища Касаційна палата Румунії ухвалила вирок щодо Релу Фенекіу, його позбавили міністерської посади.

 

І це при тому, що попереднього прем'єр-міністра Румунії, Адріана Нестасе, у червні 2012 року засуджено до двох років ув'язнення за надуживання службовим становищем і незаконне фінансування своєї виборчої кампанії.

 

Ще раніше у корупції звинувачено двох колишніх міністрів економіки: Варуяна Восґаніе і Адріана Відеану. Їм інкримінували прокручування незаконних газових оборудок за участю румунського олігарха Іоана Нікулае. Збитки, завдані державній скарбниці цими оборудками, оцінюють на 100 мільйонів євро.

 

Особа Іоана Нікулае вимагає написання окремої статті. Поки що зазначмо, що, згідно з оцінками Forbes, він є третій у списку найбагатших людей Румунії, його статки перевищують мільярд євро, він володіє підприємствами хімічної промисловості, агрофірмами тощо.

 

 

2009 року Нікулае перебував під слідством через махінації, пов'язані з ухилянням від сплати податків. Але йому вдалося вийти сухим з води. Нині він — респектабельний громадянин, голова Ради румунських інвесторів і власник футбольного клубу  Brașov.

 

Прикра економічна ситуація в країні, зростання безробіття змушують працездатних румунів виїжджати на заробітки на захід. Якщо така тенденція збережеться, то до 2030 року з нинішніх 20 мільйонів громадян Румунії залишиться тільки 15 мільйонів. Хоча існує певна надія, що ці «демографічні дірки» закриють молдавани, які масово озброюються румунськими паспортами.  
 

01.11.2013