Загадкове слово «пенсія»

Слуги народу вкотре продемонстрували, в якому саме місці вони той народ бачили. Азаров продемонстрував свої фобії й отримав прекрасну реакцію з Москви. Шкода, що все це нікого нічого мудрого не навчить.

 

Законотворчість тижня

 

Майже збіглися в часі дві діаметрально протилежні за своєю суттю події. У Львові, на Личаківському цвинтарі, поставили пам'ятник леґендарному лідеру «Братів Гадюкіних» Сергію (Кузі) Кузьмінському, а в Києві народні депутати відмовилися затвердити нарахування пенсій президенту, членам Кабінету Міністрів і депутатам на загальнодержавних підставах.

 

Опозиція в пояснювальній записці до свого законопроекту пафосно казала: «На тлі багатомільярдного дефіциту бюджету Пенсійного фонду і державного бюджету, принизливо низьких пенсій більшості пенсіонерів цілі категорії громадян отримують пенсії на підставі окремих законів за пільговим принципом. Такий стан речей порушує фундаментальний принцип соціальної справедливості».

 

«За» відповідний законопроект проголосували лише 198 депутатів, тому колишні нардепи, судді, президент та решта тих, кого в Союзі називали номенклатура, отримуватимуть захмарні порівняно з простими смертними пенсії.

 

Щоправда, і в небожителів трапляються казуси. Парламентські журналісти досі переповідають крик душі найвідомішої об'єднаної соціал-демократки Тамари Прошкуратової, на той час вже позбавленої «ксіви», з колеґами, які такий документ ще мали. Пані Тамара дуже бідкалася, що прожити на 10 тисяч нардепівської пенсії неможливо. Певно, вона мала рацію, бо, як стверджує фольклор, «навчи сраку пердіти, то вона й в церкві буде хтіти». Отримувати 15 тисяч нардепівських плюс «гонорари» від спонсорів фракції, а потім животіти на якусь ницу «десятку», то таки тяжко…

 

А Кузьмінський став леґендою, бо співав, зокрема, і про пенсію. До Прошкуратової і таких, як вона, реґґей «Братів Гадюкіних» «Боже, не дай дотягнути до пенсії» не має відношення. То про громадян, для яких 10 тисяч гривень — космос.

 

На могилу Кузі хай краще приходять растамани, а не народні депутати

 

Крім пенсійної ганьби, парламент відзначився прописуванням змін до Конституції щодо незалежності суддів. Це вимога Європи, але виконували її народні обранці абсолютно по-українськи. Невгамовна опозиція піймала соціаліста Миколу Рудьковського на «кнопкодавстві» під час такого важливого голосування. І нічого. Переголосували, і тепер українські судді будуть такими незалежними, що Європа здригнеться. Рудьковський, до речі, став у неділю головою Соціалістичної партії. Карл Маркс укотре перевернувся в могилі.

 

Страшко тижня

 

З білоруського «бацьки» зробили l'enfant terrible всі опозиціонери пост-радянського простору. І раптом Олександр Григорович Лукашенко заявляє: «Путін обіцяв — з 1 січня 2014 року усуваємо всі вилучення та обмеження в торгівлі… Інакше ми Митний союз не потягнемо, якщо не будемо бачити від нього економічного ефекту». Крім того, президент Білорусі зазначив, що якби Мінськ не перераховував до бюджету РФ мита від експорту за межі МС вироблених з російської нафти нафтопродуктів, «ми б вже Емірати тут могли збудувати».

 

Тепер порівнюємо Лукашенка з вітчизняним Азаровим. «Для нас найголовніше завдання зараз — безумовно, зберегти рівень торговельно-економічних зв'язків з країнами Митного союзу. Ми повинні розуміти, що це і робочі місця, і зарплата, і доходи в бюджет», — каже Микола Янович.

 

Трохи раніше український прем'єр-міністр виставився перед Росією геть погано, бо сказав, що Україна в перспективі може повністю відмовитися від імпорту російського газу, якщо чинну газову угоду не буде переглянуто. І тут росіяни вказали Азарову на його місце в харчовому ланцюгу. Відповідала Миколі Яновичу сама прес-секретар прем'єр-міністра РФ Наталія Тімакова, щоб Азаров зрозумів, хто він і де його місце. Тімакова сказала: «Будь-які спроби переглянути чинні газові контракти між Росією та Україною будуть мати цілком очевидні юридичні наслідки. Нашим українським партнерам, перш ніж робити подібні заяви, необхідно врахувати, що в разі одностороннього перегляду умов контракту можливе застосування санкцій. Погрози України про можливе припинення імпорту російського газу виглядають непереконливо і некоректно».

 

Найнеприємніше, що Азаров спіч «отставной кози барабанщіка» проковтнув. Страшно подумати, якою була б реакція на російські вибрики в Лукашенка.

 

Майстер-клас в Олександра Григоровича Микола Янович таки не взяв

 

Торги тижня

 

«Справа Юлії Тимошенко є символічною — угода про асоціацію не буде підписана, якщо вона не буде звільнена, тому що це принцип Європейського союзу. Отже, ми очікуємо кінцевого рішення, коли вона зможе поїхати на лікування, і до 21 жовтня це питання має бути вирішено», — констатував віце-президент Європейської народної партії, депутат європарламенту Яцек Саріуш-Вольський.  

 

Поляк нагадав, що 21 жовтня відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ЄС: «Там буде заслуханий звіт, автором якого я є, після чого буде проведена ратифікація за умов того, що всі вимоги буде виконано. Якщо умови ЄС не будуть виконані, то немає жодних маневрів, жодних можливостей для підписання. Це має відбутися зараз, якщо це буде виконано пізніше — я думаю, що Україна запізниться».

 

Віктор Янукович з проблемою Леді Ю марудиться, але каже, що все буде добре. «У нас поки що залишилося найбільш болюче питання — це питання Тимошенко. Але місія Кокса-Квасневського працює, ми провадимо спільну роботу, шукаємо шляхи, і я сподіваюся, що найближчим часом ми остаточно визначимося, яким чином вирішимо це питання», — вдарився п'ятою в груди президент України. А опозиція тим часом каже, що на Юлію Володимирівну, власне, і зіпхнуть проблеми з підписанням асоціації з Євросоюзом. Цілком можливо.

 

Цим політикам є що згадати

 

Неадекват тижня

 

Дуже в тему сталася подія в сонячній Панамі, де буцімто громадянин України Олексій Лисовенко пхнув ножем віце-консула Росії в цій країні Євгена Манілова. Посол РФ в Панамі Олексій Єрмаков заявив, що Манілов отримав ножове поранення в живіт, коли разом з колеґою виходив з будівлі, де міститься диппредставництво. Удар завдав молодий чоловік, який відразу ж спробував втекти, однак охорона зуміла зупинити його і передати в руки поліції.

 

Зі слів Єрмакова, раніше нападник погрожував працівникам російської дипмісії. «Нападник виявився громадянином України, 1991 року народження. Цього чоловіка було вже двічі затримано з причини неадекватної поведінки в нашому консульському відділі, погроз нашим працівникам. Як з усього видно — це має підтвердити слідство, — він перебував під впливом наркотичного впливу», — зазначив Єрмаков.

 

А далі починається щось геть кумедне. Російський посол каже: «Громадянин України, який звертався до нас раніше з абсолютно нереальними вимогами. Він чомусь вважав, що ми маємо йому виплатити велику суму, яку тут він програв в азартні ігри, для того щоб він міг повернутися (на батьківщину)».

 

За даними місцевої поліції, невідомий молодий чоловік підійшов до віце-консула й поранив його ножем на очах у кількох очевидців. Мотиви нападу поки що невідомі. Пораненого віце-консула доправили до лікарні у стані середньої тяжкості, його прооперували, наразі його життю ніщо не загрожує.

 

Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на посольство України у Мексиці, Лисовенко заявив, що перед злочином перебував під якимось зовнішнім впливом і не контролював свої дії.

 

«Лисовенко заявив, що його обпоїли або загіпнотизували, і він був у стані якогось туману», — наголошується в повідомленні. Також у посольстві України в Мексиці пояснили, що Лисовенко кілька разів пробував звернутися в російську дипустанову в Панамі, тому що йому було простіше спілкуватися російською мовою.

 

І тут вже не знаєш — чи вчити українську, чи не пускати хворих людей в Латинську Америку...

 

14.10.2013