Герцем і грецем

Українські вболівальники вже збилися з ліку, вигадуючи назви для нових матчів футбольної збірної: «вирішальна гра», «матч смерті», «двобій життя»… Тренер національної команди Михайло Фоменко теж спокусився на яскраві характеристики, назвавши минулу гру проти збірної Англії «матчем життя». А п'ятничну зустріч з Польщею — мусив же якось викрутитися — Фоменко нарік «матчем другого життя».

 

Воістину, починаючи з минулої осені, кожен матч для українських хлопців був вирішальним, важивши або вильотом з турніру, або… правом на подальшу боротьбу. Після домашньої поразки чорногорцям і нічиєї з посередніми молдаванами українців уже списали на марґінес. Однак яскраві перемоги Фоменка над Польщею (3:1) і Чорногорією (4:0) знову повернули українців у номінацію на Бразилію-2014.

 

Чим важлива гра з Польщею? Перемога над «кадрою» ґарантовано дасть Україні друге місце у групі Н (це дозволяє брати участь у «стикових» матчах з віце-лідерами інших груп). Можна сподіватися і на більше. У п'ятницю в паралельному матчі гратиме ще двоє конкурентів України — Англія й Чорногорія. Якщо родоначальники футболу в цій грі спіткнуться, то Фоменко і Ко взагалі вистрибнуть на першу сходинку і прямцем — звісно, після очікуваної перемоги над Сан-Марино — їхатимуть до Бразилії.

 

 

Прагматичний розрахунок тренерського штабу збірної України спрямований, властиво, на те, що далека від оптимальної форми Англія таки втратить очки (як не з чорногорцями, то у вівторок з поляками). Саме з цієї причини Фоменко «сушив» кінцівку гри проти англійців, утримуючись від штурму воріт Джо Гарта за рахунку 0:0. Так, перемога дарувала б українцям лідерство — однак результативна контратака від англійців могла би звести наші шанси нанівець.

 

Саме цим зумовлена боротьба за те, щоб на грі з поляками у Харкові були присутні глядачі, щоби «дванадцятий гравець» підбадьорював футболістів до перемоги. Насправді апеляція, внесена Федерацією футболу на рішення FIFA, може коштувати дуже дорого. Як відомо, інстанція Йозефа Блаттера лишень призупинила своє рішення, тому буде дуже прикро, коли при порожніх трибунах доведеться грати наступний після Харкова матч, і то буде гра стадії плей-оф, коли дві команди, що посіли другі місця у своїх групах, виборюватимуть єдину — от вам і ще один вирішальний матч! — путівку на чемпіонат. Риторика футбольних функціонерів доводить, що вони усвідомлюють наслідки і не прорахувалися з гарячої голови з цією апеляцією. Балансування трибун на лезі санкцій може коштувати надто багато…

 

«Найважливіше, щоби наша збірна, зігравши з Польщею та Сан-Марино, з першого місця кваліфікувалася на чемпіонат світу», — заявив Григорій Суркіс на тій самій прес-конференції, присвяченій призупиненню дискваліфікації.

 

Графік розпорядився так, що Україна почне грати свій матч на годину раніше, ніж англійці. Таж родоначальники футболу битимуться на полі, знаючи результат у паралельній грі. З одного боку, це ніби дозволяє ліпше контролювати турнірну ситуацію у групі, а з іншого — може сковувати гравців й обтяжувати відповідальністю. «Вважаю, що не потрібно дивитися на те, як зіграє Англія з Чорногорією. Треба дбати про свою гру, — заявив перед матчем Євген Коноплянка. — Спочатку візьмемо три очки в скарбничку збірної, а потім вже дізнаємося, який рахунок у паралельному матчі. Нехай суперники озираються і дивляться, як ми наступаємо їм на п'яти. Нехай вони бояться нас, і цей мандраж в якусь мить повинен спрацювати. Ми ж спокійно готуємося до матчу. 11 жовтня ми вийдемо на поле й будемо "рвати"».

 

 

А що найближчі тури будуть нервовими для всіх учасників групи, навіть для лідера, підтверджує і капітан збірної Англії Стівен Джеррард. «Цей тиждень буде дуже важливим для усього англійського футболу. На чемпіонат світу хочуть пробитися усі, але ми повинні вийти на поле і перемогти в обох зустрічах. Ми знаємо, що уболівальники сподіваються на нас. Якщо ми не проб'ємося у фінальну частину чемпіонату світу, це буде катастрофою», — каже Стів. Він теж боїться перечепитися. «Я навіть не хочу думати про можливу невдачу. Треба налаштовувати себе позитивно», — мотивує себе капітан.

 

Цікаво, що Україна зберігає теоретичні шанси на мундіаль навіть у разі поразки в матчі з поляками.

 

Зате Чорногорія та Польща в разі поразок будуть змушені «вішати бутсу на гачок», незалежно від результатів останніх матчів у вівторок. І це є не зовсім добре, бо поляки на свою фінальну гру можуть вийти вже без мотивації. Жагуче бажання перемогти вони матимуть лише тоді, якщо здобудуть очки в матчі проти України.

 

Поляки відверто говорять про плани на п'ятничний матч: «стрілити брамку» у дебюті гри, а потім ловити суперників на контратаках. «Уявляється мені така ситуація, що швидко поведемо в рахунку, а потім заб'ємо вдруге», — каже Каміль Глік. Подібно міркує Адріан Мєжеєвські: «План такий, щоб забити гол, а потім чекати наступного шансу», — переконує гравець турецького «Трабзонспору».

 

На успіх поляків покладаються і чорногорці, що відкусили в України три очки в київському матчі. «У попередніх матчах ми довели, що заслуговуємо на перше або друге місце в цій групі. Нічия з Англією була б дуже корисною, тому що Україна втратить очки в грі з Польщею», — заявив тренер команди Бранко Брнович (зауважмо, що браваду він допустив в інтерв'ю польським медія, вочевидь, намагаючись догодити біло-червоним).

 

 

В узагальненій таблиці з моделювання результатів у ключових матчах (Україна–Польща, Англія–Чорногорія, Англія–Польща, Чорногорія–Молдова; за умови перемоги України над Сан-Марино) видно, що турнірна ситуація найсприятливіша для Англії. Є 25 варіантів, які дозволяють англійцям залишитися на першому місці (очки лідера виділено червоним кольором). Передування українців можливе у 15 сценаріях. Чорногорія й Польща мають відповідно 9 і 4.

 

У 28 випадках з 54 Україна опиниться другою (очки другого місця виділено потовщеним шрифтом).

 

І є ще 11 варіантів, коли команда не займе ані першого, ані другого місця (див. клітинки, виділені білим). Але в це ми могли би повірити хіба що минулої осені.

 

Наразі чекаємо, що Україна влаштує герць Польщі, а Чорногорія кине у грець Англію.

 

10.10.2013