І про погоду…

У дні, коли слово «калорифер» звучить, як симфонія, варто згадати, що в Самборі не лише зимно, а й дерева на голови падали, а деякі області можуть взагалі лишитися без голів. На щастя, лише голів обласних адміністрацій.

 

Те, що коїлося минулого тижня в Самборі, можна назвати лише одним словом — армагедон. Мешканці і гості містечка, славного своїми зеленими насадженнями, ховалися від скаженої стихії, яка виривала ті самі зелені насадження і кидала в різні боки. Брюс Вілліс на поміч не прийшов. Тепер помогти мають грошима з державного бюджету, аби якось здолати безлад і місту надати людського вигляду.

 

Вже через три дні після удару стихії у департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА порахували, що збитків завдано майже на два мільйони гривень, які тепер треба десь знайти і освоїти. Щоправда, місцеві чиновники казали, що вистачило б і мільйона, але зі Львова видніше.

 

І в цьому контексті згадується байка, яка з'явилась ще в одному карпатському реґіоні наприкінці минулого століття. Там сталася повінь, абориґени не дочекалися помочі від своїх бонз, тому звернулися до найголовнішого чоловіка в країні. «Рятуйте грошима», — писали вони, і головний чоловік зреагував по-українськи адекватно. Покликав до себе тамтешнього губернатора, переконався з розмови з ним, що все геть погано, а потім велів прем'єр-міністрові виділити затопельникам з державного бюджету 10 мільйонів.

 

Щоправда, виділялися гроші також по-українськи. «Три візьму собі я, три візьмеш ти як прем'єр, мільйон треба відслинити губернаторові, ну і потерпілим три мільйони залишається», — сказав тоді головний чоловік і було то на його думку справедливо. Як же ж він здивувався, коли надмірно активні потерпілі від повені абориґени ще раз звернулися до нього з подякою і делікатним зауваженням, що мільйона на реанімацію області буде замало.

 

Головний чоловік уточнив у прем'єра, яку суму освоїв той і дійшов висновку, що зовсім не за ранґом губернатор відслинив собі так само, як президент і керівник уряду. Губернатору було вказано на його місце, але чиновник відбив удар: «Заробили б ви по три лями, якби я ліси не вирубав?». Перші люди погодилися з арґументом і подальші освоєння йшли вже за таким алгоритмом.

 

Неприємно, коли дерево поруч каже «фур-фур» і летить, як пташка

 

Губернатори загалом цікаві створіння. А губернатори в Західній Україні цікаві для сучасних перших людей в країні. Три очільники-западенці потрапили до «чорного списку», який реґулярно готує уряд президентові, де пояснюють, який чиновник веде свою область до колапсу найшвидшими темпами.

 

Львівський Віктор Шемчук — другий ззаду в списку (ганебне лідерство — у сумського губернатора Чмиря, який до того вже звик), але він може списати все на «папєрєдніків», бо на своєму посту перебуває лише півроку. Гірше на Волині, де Борис Климчук, який керував областю ще за Кучми, кажуть, геть впав в немилість столиці через низькі показники прекрасного краю, яким він керує.

 

Але не все так погано у нашому домі, як люблять казати на Першому національному телеканалі. За спостереженнями віце-прем'єра Олександра Вілкула, крім Одеської, Донецької, Полтавської і Запорізької областей, на 100% готові до опалювального сезону Івано-Франкіщина, Закарпаття і Рівненщина. Хтось скаже: «Дрібничка, але приємно», а хтось вдасться до слів з-поза меж цензури, коли згадає, що діти в садочках сидять одягнутими, як плем'я пеллі на Алясці.

 

Звикати до труднощів треба вже тоді, коли ще носиш підгузки

 

Що ж до лірики, то нею багатий Івано-Франківськ. Місцевого мешканця Віктора Корягіна, відомого як «валентинівський стрілець», посадили на 10 років за те, що 14 лютого цього року Вітя з хворої голови вистрілив в обличчя 18-річній студентці. Такої романтики на День святого Валентина ніхто не чекав. Крім того, в Івано-Франківську бувають чудеса і, як виявилося, там державні виконавці безвідповідально ставляться до виконання службових обов'язків, неналежно зберігаючи та обліковуючи виконавчі провадження.

 

В прокуратурі кажуть про держвиконавця, який зобов'язаний був проконтролювати виконання суддівського рішення і просто загубив усі документи. Через це протягом трьох років рішення суду не виконується. Щодо посадових осіб відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 382 Кримінального кодексу України (невиконання судового рішення).

 

Але не лише на таке багатий колишній Станіслав. Там піймали викрадача велосипедів, якого посадили на два роки до в'язниці. Чомусь пригадалося давнє італійське кіно «Викрадачі велосипедів», де головний герой був не злодюжкою, а саме тим позбавленим ровера суб'єктом. І хто скаже, що Франик не Європа?

 

Часом смішне, часом плакальне кіно про італійців можна зараз екстраполювати на Івано-Франківськ

 

01.10.2013