Ой, диви! Маршрутка їде!

Те, про що довго говорять у Львові, взяли і зробили в Тернополі. Там цього тижня запрацювала система стеження за громадським транспортом через GPS — не унікальна для України, однак «просунута» технологія.

 

 

Відтепер тернополяни зможуть довідатися про те, як рухається потрібна їм маршрутка чи тролейбус, за допомогою спеціального сайту в Інтернеті за адресою detransport.com.ua. За роботою громадського транспорту можна спостерігати в будь-який час, оскільки всі автобуси, маршрутні таксі та тролейбуси, які курсують Тернополем, обладнані GPS-трекерами. Цей проект вийшов місту 49 тисяч гривень.

 

Під час презентації системи стеження за громадським транспортом міський голова Сергій Надал запевнив, що єдиної інтерактивної карти руху громадського транспорту немає в жодному місті України. Проте, як з'ясувалося, він трохи здурив. В обласному центрі Волинської області, Луцьку, така система вже існує, щоправда, не так давно. Як повідомили «Z» у тамтешній мерії, лучани мають змогу стежити через Інтернет за рухом громадського транспорту в режимі реального часу від 19 березня. Проте GPS-пристроями тут обладнані лише маршрутні таксі. В цьому тернопільські галичани таки «обскакали» луцьких волинян.

 

Але, як кажуть на Тернопіллі, «менше з тим, ближче до справи». Зрозуміло, що кожен мер дуже любить своє місто і у своїх ноу-хау воліє бути першим, тому повернімось до тернопільського сайту detransport.com.ua. Тут відображено інформацію про всі зупинки міста, вказано місце перебування кожного автобуса й тролейбуса, окремим кольором позначено соціальні маршрути. Також поряд з кожним транспортним засобом є інформація про номерний знак і швидкість, з якою він рухається.

 

 

Чиновники міської ради впевнені, що це не лише зручний сервіс для пасажирів, а й непоганий спосіб контролю за перевізниками. «Ми продовжуємо впроваджувати в Тернополі нові сучасні інформаційні технології, в тому числі у сфері транспорту, — каже Сергій Надал. — Більше півроку управління транспорту користується цією системою, аби контролювати дотримання графіків руху громадського транспорту. Тепер ми зробили її загальнодоступною. Тернополяни зможуть за допомогою цієї програми слідкувати, як їздять маршрутки та тролейбуси, за скільки часу транспортний засіб приїде до потрібної зупинки. Тобто зможуть планувати свій час».

 

Тернопільські водії маршруток про новацію знають, але коментувати її не беруться. На питання, чи допоможе нововведення у їхній роботі і що дасть тернополянам, водій маршрутки пан Петро стримано відповів: «Поживемо-побачимо».

 

Не секрет, що навіть підняття цін на проїзд у громадському транспорті (нині ціна проїзду у маршрутках становить 2,50 грн.) не зменшило кількості нарікань від пасажирів. Тому таке «стеження» тернополян за тим, як працює громадський транспорт, мало би передусім дисциплінувати водіїв, бо ж уся інформація через GPS-систему реєструється.

 

«Так, я знаю, що відтепер можу відстежувати рух транспорту, — каже студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Марія Довгань. — Вчора прочитала це на одному з місцевих сайтів. Відразу спробувала, чи працює. Виявилося, що так. Сайт постійно оновлюється».

 

 

«Тернопіль — місто, в якому навчається чимало студентів, котрі користуються громадським транспортом, — долучається до розмови пан Іван (43 роки). — Тому таке нововведення міської ради, на мою думку, надзвичайно потрібне. Нині молодь "мобільна" і вміє цінувати свій час, тому добре було б, щоб не лише з домашнього комп'ютера можна було відстежити, де потрібна маршрутка, а й за допомогою телефонів».

 

Щодо цієї пропозиції, то керівник компанії-розробника ТОВ «Системний зв'язок» Віталій Васильків пояснює, що наразі система — у стадії розробки, тому її будуть вдосконалювати, аби максимально оптимізувати під потреби тернополян.

 

У планах розробників — спеціальні додатки для телефонів та інших ґаджетів. Для користувачів вони будуть безкоштовними. Віталій Васильків каже, що надалі цю систему можна буде використовувати й для роботи табло на зупинках.

 

Цікаво, що приватна фірма «Візор» у серпні цього року презентувала в Луцьку проект «Розумна зупинка», який не має аналогів навіть у Європі. Про це писала луцька газета «Вісник і К». Суть проекту полягає в тому, щоб обладнати три десятки зупинок громадського транспорту електронними інформаційними табло, за допомогою яких пасажири б могли відстежувати рух маршруток у реальному часі.

 

 

Перше інформаційне табло вже встановили на одній із зупинок на проспекті Волі, і коштувало це 38 тисяч гривень. У вартість табло входить розробка програмного забезпечення, великий монітор та антивандальний бокс. Крім монітора, на зупинці також встановили тумби з паперовими носіями з інформацією про розклад руху маршрутних таксі у будні та у вихідні.

 

Щось подібне започаткували цього літа і у Львові, де на одній з центральних трамвайних зупинок (площа Ринок) встановили електронне табло, яке інформує про те, коли сюди прибуде наступний вагон.

 

Добре було б, якби й інші галицькі міста швидше наздоганяли високі технології, аби і «просунута» молодь, і пенсіонери могли використовувати їх для своєї зручності.

 

06.09.2013