Мозок у перманентній відпустці

Чарлз Дарвін таки мав рацію зі своєю теорією — ми походимо від мавп. Одні — від горил, які не думають в принципі, інші — від макак лапундерів, які вмикають вміст черепа тільки тоді, коли треба зробити якесь паскудство.

 

Самозневага тижня

 

Ще невідомо, до чого договориться Азаров, коли ситуація поглибиться

 

Останнім часом встановилася стійка тенденція в діяльності прем'єр-міністра Миколи Азарова — його заяви чимраз важче зрозуміти, незважаючи на те, якою мовою вони виголошені. Вже росіяни визнали, що клопоти під час перетину їхнього кордону нашою продукцією є, і «вибачте, брати-хохли, в картішках нєт братішкі», тобто à la guerre comme à la guerre. Аж тут на засіданні уряду Микола Янович спантеличує всіх своїм спостереженням: «Масштаб проблеми був занадто перебільшений і драматизований зусиллями певних засобів масової інформації. "Гарячі голови" навіть договорилися до того, що між Україною і Росією почалася торговельна війна».

 

Потім з'ясувалося, що тільки Азаров знає, що відбувається, а після його заяви: «Протягом півтора місяця російська митниця видавала так звані профілі ризику за окремими групами товарів, які викликали певні застереження. На жаль, частина українських компаній-експортерів не звернула належної уваги на посилені вимоги російських митників. І саме з цього треба зробити висновки організаторам бізнесу» ґарантовано засвербіли кулаки в Порошенка, Фірташа та інших експортерів.

 

Азаров продемонстрував вишуканий мазохізм. Щоб так упослідитися, то ще треба вміти, але для цього не треба бути аж прем'єр-міністром. І тепер може заворушитися обґрунтована підозра, що коли Микола Янович казав про свою любов до вишиванок і про дитячі фото, на яких він вбраний саме у цей стрій, то говорив він неправду. Достеменно невідомо, які були вишиванки у хлопчика Колі в російському місті Калуга, але зараз Миколі Яновичу вкрай пасувало б щось з латексу, з усіма притаманними аксесуарами, насамперед батогом.

 

Гість тижня

 

«Обережно, кидаються лайном» — такі таблички висять в зоопарках на клітках з приматами

 

Не варто вживати алкоголь, коли надворі спека, а голова порожня. Цю просту аксіому забув російський актор Олексій Панін, який відвідав український Крим. На півострові трапилася халепа у вигляді ДТП. Учасниками ДТП був автомобіль, в якому їхав росіянин, і машина, за кермом якої сидів місцевий мешканець кримськотатарської національності. А далі — вже не халепа, а халепище, бо Панін виявився оратором й істинним сином «руского міра». В порядних компаніях за все те, що наговорив Альоша, б'ють, потім перевіряють, чи клієнт дихає, і далі б'ють. Гіпертрофовано стримані громадяни України цього не зробили, щоб потім насолодитися вибаченнями актора, які він давав на нудистському пляжі в тому, в чому і ходять на нудистському пляжі.

 

Поведінка Паніна — це норма для сусідів, які часто стають гістьми, а часом хочуть бути господарями в іншій країні. Можна до памороків захоплюватися творчістю Пушкіна, Єсеніна чи Висоцького, віддавати належне генію Сахарова, але зараз Росія — це Панін, невиховане підтвердження теорії Дарвіна.

 

Нагороди тижня

 

Так девальвується поняття «нагорода»

 

На жаль, люди, які зараз при владі, виросли за часів «уважаємого Лєоніда Ілліча», який (якщо вірити анекдоту) лише раз відмовився від нагороди, бо то було золоте кільце в ніс від вождя котрогось з племен Центральної Африки. Наші сучасники, напевно, також не дали б собі шкодити фізіономію, а от прикрашати маринарки і вечірні сукні нагородами не встидаються.

 

У святкові дні процес «роздачі слонів» нагадує знову ж таки зоопарк, але перед нами — солідні люди, і тому виникають питання. По-перше, яка ґрадація серед соленізантів? Наприклад, простий народний депутат і такий самий простий син Генерального прокурора Артем Пшонка отримав від президента орден «За заслуги» ІІ ступеня. А такий самий орден, але І ступеня, з'явився на грудях у голови Вищої ради юстиції Олександра Лавриновича. Може, давали нагороди відповідно до віку? Офіційний сайт президента України того не пояснює.

 

Народний депутат від Партії реґіонів Давид Жванія отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Такий самий отримали леґендарний Юрій Іванющенко, якого поза очі називають Юра Єнакіївський, і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Бог з тими нардепами, можливо, президент таки вгледів в їх законодавчій діяльності щось цікаве, хоча законотворчою активністю Давид Важаєвич, а тим більше Юрій Володимирович, не тішили увагу виборців. Але як потрапив до списку міністр Захарченко, у відомстві якого — як не замовне вбивство, то зґвалтування міліціонерами чемних громадянок? Можливо, тут відіграла роль природна ощадливість Віктора Федоровича, який, безумовно, отримав до Дня Незалежності від усіх перелічених осіб презенти, а їм віддячив скромно, але гарно.

 

Вандали тижня

 

 

Абсолютно різні споруди, а ламали їх люди з однаковим діагнозом

 

Термін «вандалізм» вигадали французи у XVIII столітті. Насправді вандали навряд чи були геть вже найбільше відбитими на голову, як заведено вважати. Під час Великого переселення народів ламати і вбивати вважалося гарним тоном, а поведінкою грізний Гейзерік, король людей, які примандрували на північ Африки зі Скандинавії, напевно, мало відрізнявся від Остерікса й Обелікса з мультиків.

 

Тепер вандалами називають не тих, що могли б побити непереможні леґіони Давнього Риму. На жаль, такий титул гордо носять прямоходячі, які в міру своєї уяви капостять, коли їх точно ніхто не побачить і не наб'є по попі. Загадкою залишається лише те, чому вони активізувалися не в міжсезоння, а в останню декаду серпня.

 

На Львівщині в Раві-Руській невідомі знищили пам'ятник Українській Повстанській Армії: скульптурі жінки, яка розриває кайдани на руках, відламали голову. Під той час знесли голову Леніну у Бердичеві на Житомирщині. Отакий вийшов збіг: одні руйнівники — ніби покидьки і манкурти, а інші — борці й патріоти. А насправді ті і ті — боягузи, що вміють вночі паскудити, а вдень роблять губки бантиком, і ніколи не подумаєш, на що воно здатне.

 

Та найбезглуздіше, що вже вкотре і якраз цього тижня зацікавили приматів скульптури в Києві. Їжачка в тумані розтрощили, типову бабусю покалічили. Можливо, в приматів з'явилися організаційні навички і вони координують свої дії? Тоді Голлівуду час зацікавитися Україною і знімати тут не «Планету мавп», а «Країну потвор».

 

26.08.2013