Пейджери-вбивці

Терористична організація «Хезболла» зазнала атаки звідти, звідки аж ніяк не очікувала – від пейджерів та портативних рацій. Всі, звісно, вирішили, що це справа рук Моссаду.

 

 

17 вересня, в цю одіозну для українців дату, в Лівані сталася неймовірна подія – напад технічних пристроїв на людей. Хтось може мені, заперечити, що не на людей, а на терористів, проте влазити в цю антропологічну дискусію було б неконструктивно для розвитку головної теми даного тексту. Отже в Лівані одночасно здетонували тисячі пейджерів, які належали членам проіранської терористичної організації «Хезболла». А ще як бонус, вибухнув пейджер посла Ірану в Лівані Моджтаба Амані.

 

Вибухи пейджерів прогриміли й у Сирії, де теж присутні підрозділи проіранських бойовиків. Загалом же від пейджерів-убивць загинуло близько трьох десятків членів «Хезболли», а поранення отримали тисячі.

 

Атака, м'яко кажучи, екстраординарна – нічого подібного в світі ще не траплялося. Ми лише читали щось схоже в книжках Стівена Кінґа чи бачили у фантастично-шпигунських стрічках на кшталт «Кінґсман».

 

Хтось може поставити доречне запитання: які такі пейджери в добу смартфонів, айфонів і айпадів? Це ж вже навіть не вчорашній, а позапозавчорашній день, буремні 90-і роки минулого століття (причому перша половина 90-х). І дійсно так, ніхто в сучасному житті не користується пейджерами.., окрім ісламських терористів.

 

Справа в тому, що свого часу лідер «Хезболли» Хасан Насралла публічно закликав своїх соратників відмовитись від мобільних телефонів. Він попередив їх: «Смартфони у ваших руках, в руках ваших дружин і дітей небезпечніші за будь-якого шпигуна. Тож потрібно його закопати, покласти в залізну скриньку і замкнути».  Насралла заборонив використовувати мобільні телефони на зустрічах та зобов'язав членів руху завжди носити зі собою пейджери.

 

 

І певна рація в словах Насралла таки була. Справа в тому, що саме ізраїльські айтішники, які співпрацюють з тамтешніми спецслужбами розробили унікальну програму-троян Pegasus, яку можна непомітно встановити на чужий мобільний телефон і відтак мати до нього фактично повний доступ. І створена ця програма спеціяльно для боротьби з тероризмом і злочинністю. Тобто з тими самими бойовиками «Хезболли».

 

А от ті морально застарілі пейджери диспонують однією дуже важливою для терористів плюсом: зв'язок через них є набагато безпечнішим (у сенсі інформаційної безпеки, не фізичної, як з’ясувалося), оскільки не використовується інфраструктура телекомунікацій. Замість цього пейджер використовує радіоінфраструктуру для отримання сигналу.

 

Модель пейджерів, яку використовувала Хезболла, AR-924, розроблена тайванською компанією Gold Apollo. Однак, за твердженням представників Gold Apollo, ця конкретна модель нібито виробляється угорської компанією BAC Consulting за тайванською ліцензією. «Продукт був не наш. На ньому був лише наш бренд», – запевнив засновник і президент Gold Apollo Сюй Цинґуан.

 

Новина про угорську причетність до «пейджерної атаки» спричинила неабияке збурення політикуму в Будапешті. 18 вересня тамтешня ультраправа партія «Наша батьківщина» скликала парламентську комісію з міжнародної безпеки, щоб ініціювати перевірку компанії BAC Consulting. Депутат «Нашої батьківщини» Елід Новак заявив, що евентуальна причетність Угорщини до вибухів у Лівані є терористичною загрозою для країни.

 

Проте представник  BAC Consulting заявив, що компанія ніколи не виробляла пейджери зазначеної моделі, а тільки працювала посередником між тайванською Gold Apollo та зареєстрованою в Болгарії фірмою Norta Global. Звідти пейджери, нібито, й надходили до «Хезболли» – за однією версією. За іншою – спершу надходили до Франції, а вже потім до Лівану. То хто ж врешті-решт влаштував цей пейджерний салют: тайванці, мадяри, французи чи болгари? Спробуємо розібратися.

 

Багато ознак дає нам підстави стверджувати, що в усьому цьому, як завжди, винні євреї (жарт, звісно про «як завжди», про все решта – цілком серйозно). Авторитетна газета The New York Times провела своє оперативне розслідування. З нього стало зрозумілим, що і BAC Consulting і Norta Global – підставниі фіоми, створенні, звісно, Моссадом.

 

Спершу в пресі висловлювалася версія, що якимось чином аґенти Моссаду зуміли зламати програмне забезпечення пейджерів і через посилання відповідних сигналів спровокувати перегрів батереї, яка врешті-решт вибухала. Проте фахівці досить швидко висміяли цю версію, тож її довелося відкинути.

 

Насправді, у прстрої була закладена вибухівка – і ця версія вже ні в кого не викликає сумніву. Питання лише полягає в тому, чи це було зроблено в процесі виробництва, чи відбулося втручання в готовий прилад.  

 

У будь-якому випадку пейджерна операція проведена справді віртуозно. З розслідування The New York Times випливає, що аґентам ізраїльської спецслужби вдалося встановити вибухову речовину тетранітрат пентаеритриту (PETN) у п’ять тисяч пейджерів, призначених для бойовиків «Хезболли». За приблизними підрахунками це було зроблено ще п’ять місяців тому..

 

 

У пристрої було закладено дуже малу кількість PETN, близько трьох грамів. Але й цього виявилося достатньо, щоб викликати вибух. Швидше за все, детонацію було спровоковано відправкою зашифрованого повідомлення на скомпрометовані пристрої.

 

«Моссад інсталював усередину пристрою плату з вибуховою речовиною, на яку надходить код. Її дуже важко виявити навіть за допомогою будь-якого приладу чи сканера», – цитує інформаційна аґенція Reuters високопоставленого чиновника ліванських служб безпеки.

 

Перефразовуючи один єврейський анекдот, скажемо таке: ви будете сміятися, але вибухами пейджерів історія з вбивством бойовиків «Хезболли» за допомогою засобів комунікації не завершилася. Ісламісти ще й не встигли поховати своїх вбитих пейджерами побратимів, як в їхніх руках і штанях почали вибухати портативні рації. І слова про непохованих побратимів не є жодною риторичною фігурою, а реальним фактом. Адже один з вибухів прогримів на похоронній процесії, організованій «Хезболлою» за бойовиками, загиблими напередодні внаслідок вибухів тисяч пейджерів. Поховання відбувалосмя в південному передмісті Бейрута, де сконцентровані боївки терористичної організації.

 

Знову тисячі поранених, десятки загиблих. Знову Моссад? Майже впевнено можна сказати: так. Хоча жоден представник ізраїльських спецслужб чи держави Ізраїль не взяв на себе відповідальності за ці вибухові операції.

 

«Хезболла» погрожує Ізраїлю страшною помстою. Дружні до ісламістського руху держави обіцяють ініціювати розгляд цих інцидентів на Раді Безпеки ООН. Але навряд чи це може хоч найменшим чином налякати єврейську державу.

 

А от бойовики-ісламісти нівроку перелякалися. Операція Моссаду безумовно спричинить поважні проблеми у системі комунікації «Хезболли». Хоч переходь на голубину пошту. Хоча і в цьому випадку ми, українці, з історичного досвіду можемо підказати Моссаду, як ефективно використати голубів.

 

20.09.2024