890-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 На урядовому рівні готуються кадрові рішення, заявив Зеленський.

"Провів сьогодні нараду з главою уряду Денисом Шмигалем щодо відновлення. Зокрема, за результатами поїздки у Харків, Полтавську область, на Волинь та в Рівне і проведених нарад. Це стосується і добудови обʼєктів, і ключових пріоритетів відновлення, і також людей, які здатні забезпечувати повну реалізацію державних завдань.

На урядовому рівні готуються кадрові рішення, а також додаткові рішення, щоб уже цієї осені більше українських дітей змогли навчатись у школах не онлайн, а нормально – щоб було нормальне шкільне життя настільки, наскільки це зараз, в час війни, можливо".

 

 

18:35 Угорщина запевнила ЄУ про припинення "миротворчої місії" щодо України, пише El Pais. Повідомляється, що після суперечок з країнами ЄУ угорський міністр з європейських справ Янош Бока надіслав країнам-членам ноту, у якій повідомив, що Угорщина припинила свою "миротворчу місію" щодо України. Втім, як зазначає видання, в правдивості цієї заяви європейські країни сумніваються.

 

 

18:00 2 серпня відключення електроенергії не прогнозуються, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

17:25 В Анкарі відбулась "наймасштабніша за останній час" операція з обміну ув’язненими між Росією та країнами Заходу, повідомляє Національна розвідувальна організація Туреччини. У межах операції було звільнено 26 ув’язнених, які утримувалися у в'язницях семи різних країн – США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

"У межах операції обміну 10 ув’язнених, зокрема двоє дітей, були передані Росії, 13 ув’язнених – Німеччині, три ув’язнені – США".

 

 

16:50 Трамп розходиться з законодавцями від Республіканської партії з питань війни в Україні, збереження НАТО і захисту Тайваню від китайської агресії, пише The Hill. Як зазначається, дії Трампа за останні три тижні викликали розгубленість і занепокоєння серед сенаторів-республіканців – зокрема зустріч з Орбаном та обрання Венса кандидатом у віцепрезиденти.

 

 

16:15 Україна отримала 6 винищувачів F-16 від Нідерландів, пише The Times з посиланням на джерела. Як повідомляється, шість винищувачів, поставлених у рамках зміцнення захисту українського неба, надійшли з Нідерландів, а ще кілька незабаром прибудуть з Данії. Офіційно Україна не підтвердила прибуття винищувачів F-16.

 

 

15:40 Репортер Wall Street Journal Еван Ґершкович буде звільнений Росією в рамках обміну полоненими, пише Bloomberg з посиланням на джерела. В рамках великого обміну в’язнями Росія також звільнить колишнього морського піхотинця США Пола Вілана – наразі Ґершкович і Вілан перебувають на шляху до місць призначення за межами Росії. В рамках угоди США та їхні союзники повернуть Росії ув'язнених, яких вони утримують.

 

 

15:05 Україна вперше оголосила тендер через Prozorro на закупівлю українських FPV-дронів, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Міністр зазначив, що завдяки конкуренції держава зможе за максимально вигідною ціною купувати дрони, а для українських виробників це можливість збільшити свої прибутки та масштабуватися.

 

 

14:30 У Європейській комісії вважають, за попередньою оцінкою, що в ситуації, пов'язаній із санкціями України на транзит нафти російського "Лукойлу" до Словаччини та Угорщини, загрози енергобезпеці цих країн немає, повідомив представник Європейської комісії Балаж Уйварі. У зв'язку з цим Європейська комісія очікує докладної відповіді від Словаччини та Угорщини, яка "дала б нам змогу підтвердити, що це дійсно так". 

 

 

14:00 Президент Володимир Зеленський переконаний, що якщо Китай займе сильну позицію, то він зможе примусити Росію зупинити її агресію проти України:

"Якщо Китай захоче, він зможе примусити Росію зупинити цю війну. Це як ми говоримо про весь світ. Китай – невід'ємна частина цього світу, одна з впливових держав. Я хотів би, щоб вони не займали посередницьку місію. Я хотів би, щоб вони тиснули на Росію щодо закінчення війни. Так само, як тиснуть Сполучені Штати. Так само, як тисне ЄС.

Тому я хотів би, щоб у Китаю була сильна позиція щодо цієї війни, щоб вони зупинили руских.

Нічого нам зайвого не потрібно. Не потрібна ніяка додаткова підтримка. Все повинно базуватися на міжнародному праві. Я б дуже хотів, щоб у Китаю була ось така, дуже принципова позиція".

 

 

13:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

26 липня 2024 року колишній заступник міністра оборони Росії Булгаков був заарештований за звинуваченням у корупції. Булгаков обіймав посаду заступника міністра оборони з 2008 по 2022 рік. За даними російських ЗМІ, звинувачення стосуються закупівлі непридатних для споживання  продуктів харчування для військовослужбовців, які однак закуповувалися міністерством оборони Росії за завищеними цінами, нібито в обмін на хабарі тодішньому заступникові міністра оборони Булгакову.

Як повідомлялося раніше, корупція є ендемічною в російській оборонній промисловості, і її толерують у певних межах і доти, доки залучені до неї особи користуються необхідним рівнем політичного заступництва.

Повномасштабна війна в Україні призвела до посилення боротьби з корупцією як у практичному сенсі, щоб зменшити розтрату бюджетних коштів під час дуже дорогої воєнної кампанії, так і тому, що політичні покровителі, такі як колишній міністр оборони Шойґу, втратили прямий вплив на процеси закупівель. Хоча нинішній міністр оборони Бєлоусов, ймовірно, намагається обмежити корупційні практики, дуже малоймовірно, що він зможе або захоче викорінити корупцію в російських оборонних витратах.

 

 

13:20 Служба безпеки України в результаті багатоетапної спецоперації нейтралізувала агентурну мережу ГРУ РФ, яка коригувала обстріли по об'єктах критичної інфраструктури України:

"Зокрема затримано двох агентів воєнної розвідки РФ, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову. За матеріалами справи, головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із харківських храмів УПЦ (МП), який був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни".

 

 

12:30 Розвіддані, отримані ЦАХАЛом, підтвердили інформацію про смерть командира військового крила ХАМАСу Мухаммада Дейфа внаслідок ізраїльського авіаудару на півдні Сектора Гази 13 липня. 58-річний Дейф, який командував бригадами Ізз аль-Дін аль-Кассам упродовж більш ніж двох десятиліть, тривалий час був одним із терористів, яких розшукував Ізраїль. Він був організатором нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня.

 

 

12:10 Уламки дрону, що впав вночі на Київщині, пошкодили будинок російського опозиціонера Іллі Пономарьова, поранивши його і дружину.

 

 

 

11:10 Застосування заходів обмеження електроспоживання сьогодні не прогнозується, підтвердили в Укренерго.

 

 

11:05 Споживання стабілізувалось на одному рівні: вчора добовий максимум був таким самим, що й позавчора, повідомили в Укренерго. Сьогодні на 09:30 споживання також відповідає позначці вчорашнього ранку. 

 

 

10:35 Російські прикордонники на вимогу Вірменії 31 липня залишили єреванський аеропорт Звартноц. Вони працювали на цьому летовищі 32 роки.

 

 

10:20 Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив із відеозверненням після загибелі політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії й високопоставленого командира "Хезболли" Фуада Шукра, підкресливши, що Ізраїль завдав "нищівних ударів" своїм ворогам, і зазначив, що на Ізраїль чекають "важкі дні":

"Ми готові до будь-якого сценарію. Ми готові".

 

 

10:10 Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї на екстреному засіданні Вищої ради національної безпеки Ірану віддав наказ завдати прямого удару по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії, пише The New York Times.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

246,1% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  93,4% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

363,6% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

524,9% артилерійських систем (з них 9,1% за минулий тиждень),

101,6% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 64,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

09:50 Росіяни вночі знову атакували Київщину шахедами, у результаті падіння уламків збитих дронів поранено двоє людей та пошкоджене приватне житло, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 156 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням п’яти ракет, а також 77 авіаударів, скинувши 103 КАБи. Крім цього, здійснив понад 4600 обстрілів, з них 104 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Попівка Сумської області; Слобожанське, Липці, Вільча, Горяне, Великий Бурлук, Вовчанськ, Підсереднє Харківської області; Лиман, Ямпіль, Макіївка, Часів Яр, Щербинівка, Дружба, Торецьк, Курдюмівка, Нью-Йорк, Миколаївка, Новогродівка, Желанне, Іванівка, Пантелеймонівка, Гродівка, Воздвиженка, Новожеланне, Мемрик, Олександропіль, Ганнівка, Трудове, Водяне, Веселий Гай, Єлизаветівка, Сторожове, Благодатне, Новодонецьке, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Лобкове Запорізької області; Новокам’янське, Степове, Червоний Яр Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 18 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили п’ять пунктів управління, два засоби ППО, вузол зв’язку, три склади боєприпасів та ПММ, а також ще один важливий об'єкт окупантів.

На Харківському напрямку кількість атак за добу – вісім. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Тихого та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку відбулося вісім бойових зіткнень поблизу Степової Новоселівки, Колесниківки, Берестового, Стельмахівки та Андріївки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 14 разів неподалік Макіївки, Невського та Новосергіївки.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали чотири штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки та Виїмки.

На Краматорському напрямку точилися 10 боїв в районах Іванівського, Часового Яру, Богданівки та Андріївки.

На Торецькому напрямку відбулося 26 боєзіткнень неподалік Північного, Нью-Йорка, Торецька та Залізного.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 55 штурмових дій в районах населених пунктів Воздвиженка, Желанне, Сергіївка, Пантелеймонівка, Новоолександрівка, Іванівка, Лисичне, Тимофіївка, Карлівка, Калинове та Гродівка.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили 13 атак біля Красногорівки, Желанного, Карлівки, Георгіївки та Парасковіївки, де противник намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку російські війська здійснили 12 штурмів біля Великої Новосілки та Водяного.

На Придніпровському напрямку шість ворожих штурмових дій на лівобережжі Дніпра не мали успіху.

На Гуляйпільському й Оріхівському напрямках обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1370 осіб. Також українські воїни знешкодили дев'ять танків, 42 бойові броньовані машини, 33 артилерійські системи, одну РСЗВ, 115 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 77 автомобілів та 16 одиниць спеціальної техніки ворога.

 

 

09:30 Вночі росіяни ударили балістичними ракетами «Іскандер-М» із Воронезької область РФ та ТОТ Криму, а також ударними БпЛА типу «Shahed» із напрямків мис Чауда (ТОТ Криму) та Курськ РФ. Радіотехнічними військами виявлено та здійснено супровід 7 шахедів. Усі збито протиповітряною обороною на Київщині, Полтавщині, Херсонщині та Дніпропетровщині.

За минулі сім днів було збито 136 із 140 (97%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:30 в Чорному морі 2 ворожі кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 8 ракет; в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Речник Кремля Пєсков заявив, що Ізраїль завдав авіаудару, в результаті якого загинув голова політбюро ХАМАСу Ісмаїл Ханія в Тегерані (Іран), з метою зірвати спроби встановити мир на Близькому Сході.

• Російська державна дума після обурення російської ультранаціоналістичної спільноти внесла зміни до деяких аспектів нещодавнього законопроєкту, що криміналізує використання російськими солдатами особистих гаджетів на полі бою.

• Російська влада, можливо, вживає заходів для розв'язання проблем внутрішньої безпеки після теракту в "Крокус-Сіті Голлі" в березні 2024 року та стрілянини в Республіці Дагестан у червні 2024 року.

• У ніч з 30 на 31 липня українські війська завдали удару по складу озброєння та техніки в місті Курськ.

• Російські прикордонники вивели війська з головного міжнародного аеропорту Вірменії.

• Путін 31 липня підписав указ про збільшення фінансових стимулів для підписання контракту на проходження військової служби в Росії, що, ймовірно, має підтримати поточні зусилля з прихованої мобілізації.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 117 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту. Найбільш активно ворог наступає на Покровському напрямку.

Російські загарбники завдали по території України удару двома ракетами та 62 авіаудари, скинувши 80 КАБів. Крім цього, залучили для ураження 511 дронів-камікадзе та здійснили понад 3200 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог вісім разів атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Тихого та Вовчанська, де наразі тривають два боєзіткнення.

На Куп’янському напрямку противник провів сім наступальних дій біля Степової Новоселівки, Колесниківки, Берестового та Андріївки. Чотири атаки зупинено, три продовжуються.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники вісім разів атакували позиції українців поблизу Новосергіївки, Невського та Макіївки. Сім боїв завершено, один триває неподалік Невського.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі зупинили дві ворожі атаки у районах Івано-Дар'ївки та Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку противник здійснив вісім наступальних дій поблизу Часового Яру, Іванівського та Андріївки. Сили оборони відбили шість атак, ще дві продовжуються у районі Часового Яру.

На Торецькому напрямку росіяни 20 разів атакували українські війська біля Залізного, Торецька, Нью-Йорка та Північного. Сімнадцять боєзіткнень завершено, ще три тривають.

На Покровському напрямку від початку цієї доби точилися 43 бої неподалік населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Архангельське, Новоолександрівка, Іванівка, Тимофіївка, Лисичне, Іванівське, Желанне, Сергіївка та Карлівка. Сили оборони відбили 25 атак, 18 ще продовжуються. Ворог концентрує свої зусилля біля Новоолександрівки та Желанного.

За уточненою інформацією, сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 259 окупантів, 75 з них – безповоротно. Також знищено гаубицю Д-30, три бліндажі, п’ять БПЛА, автотранспорт та п’ять одиниць спецтехніки. Крім цього, пошкоджено два танки, БМ-21 «Град», три гаубиці Д-30, сім одиниць автотранспорту та три одиниці спецтехніки.

На Курахівському напрямку ворог 12 разів атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Желанного, Костянтинівки, Карлівки та Парасковіївки. Вісім атак відбито, чотири тривають.

На Времівському напрямку противник здійснив наступальні дії у бік Костянтинівки. Підрозділи наших військ відбили усі чотири атаки росіян неподалік Великої Новосілки.

На Придніпровському напрямку п’ять ворожих штурмів на позиції наших підрозділів на лівобережжі Дніпра також не мали успіху.

На інших напрямках ситуація особливих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 57-ої окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

01.08.2024